Avrupa'nın borçları tavan yaptı

/ Kaynak: İHA
Avrupa'nın borçları tavan yaptı

Ekonomi Haberleri  / İHA

Euro Bölgesi'nde kamu borçlarının gayri safi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranı yüzde 90'a ulaşırken, bütçe açığı yüzde 3,7'ye geriledi.

Eurostat'ın verilerine göre 2012 yılında Euro Bölgesi'nde kamu borçlarının gayri safi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranı yüzde 90'a ulaşırken, bütçe açığı yüzde 3,7'ye geriledi. nbsp;Avrupa Birliği (AB) istatistik kurumu Eurostat'ın verilerine göre Euro Bölgesi'nde kamu borçlarının gayri safi yurtiçi hasılaya oranı 2012 yılında yüzde 90,6'ya ulaştı. Bu oran 2009'da yüzde 80, 2010'da yüzde 85,4 ve 2011'de yüzde 87,3 düzeyinde bulunuyordu.


ÜYELER MAASTRİCHT KRİTERLERİNİ KARŞILAMIYOR
Avrua Birliği'nin (AB) Maastricht ekonomi kriterlerine göre kamu borç stokunun yüzde 60'ı ve bütçe açığının yüzde 3'ü aşmaması gerekirken 28 Avrupa Birliği (AB) üyesinden 17'si bütçe açığında, 14'ü ise kamu borç oranında kriterleri karşılayamıyor.


YUNANİSTAN İLK SIRADA YER ALIYOR
Avrupa Birliği (AB) üyeleri arasında Yunanistan, gayri safi yurt içi hasılasının (GSYH) yüzde 157'sine ulaşan kamu borcuyla bu alanda listenin başında yer alıyor. Kamu borçlarının ülke ekonomisine oranı İtalya'da yüzde 127, Portekiz'de yüzde 124 ve İrlanda'da yüzde 117 seviyelerinde bulunuyor.


EN FAZLA BÜTÇE AÇIĞI İSPANYA'DA
2012 yılında bütçe açığı en fazla olan ülke yüzde 10'6'yla İspanya oldu. İspanya'yı yüzde 9'la Yunanistan, yüzde 8,2'yle İrlanda, yüzde 6,4'le Kıbrıs Rum Kesimi ve Portekiz izliyor.


TÜRKİYE MAASTRİCHT KRİTERLERNİNE UYUYOR
Avrupa Birliği (AB) istatistik kurumu Eurostat'ın verilerine göre 2012 itibariyle Türkiye'nin kamu borcu, gayri safi yurt içi hasılasının (GSYH) yüzde 37,9'u seviyesindeyken bütçe açığının gayri safi yurt içi hasılaya oranı yüzde 2,3 düzeyinde bulunuyor. Bu verilere göre Türkiye, her iki alanda Maastricht kriterlerini rahatlıkla karşılayabiliyor.


Ekonomi
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...