AB ilerleme raporunda Gümrük Birliği sürprizi

AB ilerleme raporunda Gümrük Birliği sürprizi

Ekonomi Haberleri

AB ile anlaşması olan ülkeler pazarımıza sıfır gümrükle gelirken, Türk ihracatçısına %40'a varan vergi uygulanıyor.

Türkiye'nin cari açığını şişiren, yüksek gümrük vergilerinden dolayı ihracatçının Avrupa pazarlarında sahaya 1-0 yenik çıkmasına sebep olan Gümrük Birliği anlaşması yeniden gözden geçirilecek. Geçtiğimiz hafta açıklanan Avrupa Birliği (AB) 2013 İlerleme Raporunda, Türkiye ile 1996'da gerçekleştirilen Gümrük Birliği sürecinin masaya yatırılacağı ve konu hakkındaki raporun yıl sonunda açıklanacağı bildirildi. Yürürlükteki anlaşmaya göre, başka ülkelerle serbest ticaret anlaşması yapan AB, bu görüşmeleri yaparken Türkiye'yi müzakere masasına oturtmuyor. AB ile serbest ticaret anlaşması imzalayan ülke (Türkiye'nin AB ile olan) gümrük birliği sebebiyle Türkiye pazarına serbestçe mal satabiliyor. Ama Türkiye'nin o ülkeye serbestçe mal satabilmesi için o ülkeyle serbest ticaret anlaşması imzalaması gerekiyor. AB ile STA yapan ülkeler Türkiye pazarına sıfır gümrükle rahatlıkla giriş yapabilirken, karşı taraftaki ülkeler ise Türkiye'ye ortalama yüzde 40 gümrük vergisi uygulayarak haksız rekabete sebep oluyor. Haksız rekabete sebep olan ve Türkiye'nin ithalatını körükleyen bu durum sebebiyle, yerli sanayici güç durumda kalırken, Türkiye ithal ürünlerin pazarına dönüşüyor. nbsp;

Türkiye'nin refah düzeyi yüzde 2.5 düşebilir

Mevcut Gümrük Birliği anlaşması sebebiyle, Türkiye pazarına sıfır gümrük vergisiyle giren ithal ürünlerden dolayı Türkiye'nin cari açığı artarken, dış ticaret açığı da yüksek seviyelere ulaşıyor. Ucuz ithal ürün sebebiyle sanayici üretim yerine pazarlamacılığı tercih ettiğinden, yerli malı üreten fabrikalar kapanıyor para yurt dışına gidiyor. Öte yandan, Türkiye, AB ile ABD arasında serbest ticaret anlaşması görüşmelerini çok yakından takip ediyor ve bu sürece dahil olmak istiyor. Türkiye'nin bu serbest ticaret anlaşmasına dahil olmaması halinde genel refah düzeyinin %2.5 oranında düşeceği tahmin ediliyor.


EYLÜL'DE DUYURMUŞTUK...
AB'nin Türkiye'nin Gümrük Birliği'yle ilgili konuyu yeniden gözden geçireceğini, 14 Eylül 2013 tarihli gazetemizde duyurmuştuk. Haberde, Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser'in, "AB komisyonu değişiklikleri gözden geçiriyor. O kadar fazla değişiklik oluyor ki bazen Türkiye'nin Gümrük Birliği'ne dahil olma şeklini de belki yeniden ele almak gerekiyor. Ayrıca, AB'nin ABD ile gerçekleştireceği Transatlantik Ticaret ve Yatırım Anlaşması'na Türkiye de dahil olmalı..." sözlerine yer vermiştik.



İş adamlarımıza vize araçlarımıza kota var

Türkiye özellikle son birkaç yıldır Gümrük Birliği'nin Türkiye'nin aleyhine işlediğinden şikayet ediyor. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da sık sık Gümrük Birliği'nin revize edilmesini gerektiğini vurguluyor. Çağlayan bu olmadığı takdirde serbest ticaret anlaşması yapılmasını önermişti. Türkiye ile Avrupa Birliği ülkelerin arasında malların serbest dolaşımına rağmen (gümrüksüz), Avrupa ülkeleri Türk iş adamlarına vize uyguluyor, nakliye araçlarına kota koyuyor. Bağımsız bir ticaret rejimi uygulayamamaktan şikayetçi olan Türkiye, Gümrük Birliği gereği, Avrupa Birliği'nin serbest ticaret anlaşması yapmadığı ülkelerle serbest ticaret anlaşması da yapamıyor. Bu yüzden Avrupa Birliği'nin ABD ile yapacağı Transatlantik Ticaret ve Yatırım Anlaşması'nı (TTIP) yakından takip eden Türkiye, sürecin içerisinde yer almak itiyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...