Yapay gölden elektrik üretecekler

/ Kaynak: İHA
Yapay gölden elektrik üretecekler

YAŞAM Haberleri  / İHA

Rize'nin Hemşin ilçesinde kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında oluşturulan yapay göl üzerinde elektrik enerjisi üretilecek.

Rize'nin Hemşin ilçesinde TOKİ tarafından 33 bin metre kare alan üzerinde yapılan kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında birde yapay göl oluşturuldu. 166 konut ve 45 dükkandan oluşan yaklaşık 9 milyon TL maliyetli proje ile ilçe adeta yeniden dizayn edildi. Proje kapsamında oluşturulan devasa yapay göl ise ilçeye ayrı bir görsellik kattı. Hemşin Belediyesi şimdi göl üzerinde 1.3 MGW'lik bir HES yapmayı planlıyor. Konu ile ilgili açıklama yapan Hemşin Belediye Başkanı Dursun Bekar, "Bölgenin en önemli alternatif gelir kapısı turizm. Kentsel dönüşüm ile yapılacak yöresel mimari ilçeye birkaç basamak atlatacak. Dönüşüm süreci sancılı olsa da tamamlanması ile ilçenin kazanımı çok fazla olacak. Küçük belediyeler sürekli merkezden gelecek desteğe bakıyor. Bu nedenle yerel yönetimlerin kendi kaynaklarını oluşturması çok önemli. Biz de Kentsel Dönüşüm kapsamında Hemsin Deresi üzerinde oluşturduğumuz yapay gölü değerlendirmeyi düşündük. Hemşin Elektrik adında bir şirket kurduk. HES projemiz var. DSİ ile görüşmelerimiz devam ediyor. Su kullanım anlaşması imzalayıp yapay gölde 1.3 megawatlık HES ile enerji üreteceğiz. 2014 yılının sonlarına doğru elektrik üretmeye başlayacağız. Projenin yıllık geliri yaklaşık 1 milyon lira civarında. Bunun da bizim gibi ufak belediyeler için büyük bir kaynak olacağını düşünüyorum. 1.3 megawatlık elektrik ilçemizin tüketeceği enerjiden fazla. Bir kısmını belediyenin kendi işletmelerinde ve sokak aydınlatmalarında kullanacağız, bir kısmını da ulusal hatta verip bedelini alacağız" dedi.
YAŞAM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...