Suriye'nin Dostları bir arada

Suriye'nin Dostları bir arada

GÜNDEM Haberleri

Suriye'nin Dostları Grubu Dışişleri Bakanları toplantısı başladı.

İngiltere'nin başkenti Londra'da yapılan konferansa Türkiye'yi temsilen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu katılıyor. Toplantıda, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu da hazır bulunuyor. Toplantıda, gelecek ay Cenevre'de yapılması planlanan barış görüşmeleri için ön hazırlıkların yapılması bekleniyor.Öte yandan, Suriye muhalefetindeki önemli gruplardan biri, 2. Cenevre konferansını boykot edebileceklerini açıkladı. Suriye Ulusal Konseyi, Esed rejiminin temsilcileriyle görüşmeyi düşünmediklerini açıklamıştı. Suriye'nin Dostları Grubu, görüşmelerin başarısı için Suriyeli muhalif gruplar arasındaki birliğin hayati önem taşıdığına inanıyor.İngiltere, Mısır, Fransa, Almanya, Ürdün, İtalya, Katar, Suudi Arabistan, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ve ABD'den temsilcilerin katılacağı Londra'daki toplantıda, bakanların, Cenevre-2 konferansında Esed rejiminden bağımsız bir siyasi geçiş sürecini ele alması bekleniyor.
İRAN KATILACAK MI?
Suriye rejiminin müttefiki İran'dan, henüz 2. Cenevre konferansına katılıp katılmayacağı konusunda bir açıklama gelmedi. Bununla beraber, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, İran'la başlatılan yeni "olumlu" diplomatik ilişkilerin, İran'ı Suriye konusunda daha yapıcı bir rol oynamaya teşvik etmeye katkı sağlayabileceğini belirtti.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, daha önce yaptığı bir açıklamada, Suriye muhalefetinin Beşşar Esed'in görevde kalmasına kesinlikle karşı çıktığının altını çizmişti. Kerry, Esad'ın 2014'te yapılması planlanan seçimlerde aday olması yönündeki önerilere cevaben, "Kendi halkını bombalayan, kimyasal silah kullanan biri, gelecekte nasıl bir meşru yönetim sergileyebilir?" ifadesini kullanmıştı.
"MUHALİF GRUPLARI DESTEKLİYORUZ"
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, toplantıya geçmeden önce gazetecilere yaptığı açıklamada, şunları söyledi:
"Suriye'deki muhalefet içerisinde farklı görüşler var. Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Ahmet Cerbe bugün burada. Cenevre'deki toplantıya katılmak için BM Güvenlik Konseyi'ne taahhütte bulunduklarını ifade etti. Cerbe'yi destekleyen gruplar arasında farklı görüşleri olanlar var. Cenevre'ye katılım hususunda muhalif grupları destekliyoruz. Onları desteklemeye devam edeceğiz. Bu kanlı trajediye son vermenin tek yolu budur. Bir siyasi süreç başlatılmalı. Bunları, bugün meslektaşlarımla konuşacağım. Ayrıca, Suriye'nin kimyasal silahlardan temizlenmesini konuşacağız. Fakat görüşmelerimizin ana maddesi, hem rejimin hem muhalefetin katıldığı Cenevre'deki barış konferansıyla Suriye krizine siyasi bir çözüm sağlanmasıdır."
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...