Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Kastamonu'da susuzluk tehlikesi

/ Kaynak: İHA
Kastamonu'da susuzluk tehlikesi

YAŞAM Haberleri  / İHA

Kastamonu'nun içme suyun karşılayan Karaçomak Barajı'nda sular çekiliyor

Kastamonu'nun içme suyu ihtiyacının karşılanması için yapılan Karaçomak Barajı'nda, şu sıralarda su sıkıntısı ile mücadele ediliyor. Yıllık 23 milyon metreküp suya ihtiyacı olan Karaçomak Barajı'nda çekilen sular nedeniyle Kastamonu'nun önümüzdeki günlerde içme suyu sıkıntısı çekmesi bekleniyor. Barajı akan çayın tamamen kuruduğu 40 yıllık Karaçomak Barajı'nda, tarihin en düşük su seviyesi yaşanıyor.Son yılların en kurak mevsimini yaşayan Kastamonu'da hem içme suyu, hem de sulama suyu temini ve taşkın koruma amaçlı olarak projelendirilip 1973 yılında hizmete sunulan Karaçomak Barajı, tarihinin en düşük su seviyelerinden birine ulaştı. Normal su kotunda 23 milyon metreküp göl hacmi, 1.54 kilometrekare de göl alanı olan Karaçomak Barajı'nda doluluk oranının şuan yüzde 30 seviyesinin altına düştüğü öğrenildi.Su seviyesinin düşüklüğü yüzünden barajın üst tarafında en az beş futbol sahası büyüklüğünde bir alan açığa çıkarken, kış mevsiminde yeterli kar yağışının olmaması, barajın eski doluluk seviyesine ulaşmasına yönelik umutları aynı zamanda tüketmiş olacak. Şuanda Karaçomak Barajında 9 milyon metreküp su miktarı bulunurken, doluluk oranının ise yüzde 30 olduğu belirtildi. Ayrıca barajda bulunan su miktarının şuan itibariyle 2.5 milyon metreküpün kullanılamadığı ve içme suyu olarak 6.5 milyon metreküp suyun kullanılabildiği belirtildi. Normal su kotunda göl yüzeyinin deniz seviyesinden yüksekliği 889.50 metre iken, şuanda göl yüzeyinin deniz seviyesinden yüksekliği ise 877.25 metreye kadar düştü. Buna göre, barajın su seviyesinin 12 metre 25 santimetre düştüğü belirlendi. Karaçomak Barajı, en çok 25 Şubat'ta doluluk oranı yüzde 43 ile ulaşırken, barajın her geçen gün giderek su seviyesinin düşmesi vatandaşları endişelendiriyor. 2 bin 596 hektarlık bir alana sulama hizmeti veren Karaçomak Barajının beş futbol sahası yanı yaklaşık olarak 300 metre kadar su seviyesinin çekilmesiyle çevre köylerde yaşayan vatandaşlar barajın içersinde hayvanlarını otlatmaya başladı.


YILLIK 9 MİLYON METREKÜP SU TÜKETİLİYOR
2 bin 596 hektarlık bir alana sulama hizmeti veren Karaçomak Barajından ayrıca yılda 9 milyon metreküp içme suyu sağlanıyor. Günlük 25 bin ton içme suyu sağlanan barajdan Kastamonu Belediyesi Su Arıtma Tesisine aylık 750 bin ton içme suyu veriliyor. Baraja gelen su kaynaklarının tamamen kuruduğu Karaçomak Barajında, içme suyu olarak kullanılan 6.5 milyon metreküp içme suyu ise Kastamonu'ya 8 ay kadar temin edilebilecek. Ayrıca barajda yaşanan su sıkıntısı nedeniyle içme suyunun yanı sıra hem sulama suyu temini hem de taşkın koruma amaçlı olarak projelendirilen Karaçomak Barajının kapaklarının tamamen kapatıldığı ve hiçbir şekilde içme suyu dışında su akışına izin verilmediği öğrenildi.


KARAÇOMAK BARAJINA AKAN ÇAY TAMAMEN KURUDU
Öte yandan Karaçomak Barajını besleyen çay ise tamamen kurudu. Kurban Bayramında Kastamonu'nun sahil bölgesindeki ilçelerinde adeta sağanak yağış yaşanırken il merkezinde ise tamamen kuraklık hakim oldu. Karadeniz'e kıyısı bulunan sahil bölgesindeki ilçelerde sel korkusu yaşanırken Karaçomak Barajına akan çayın ise tamamen çekilmesiyle önümüzdeki günlerde yaşanacak susuzluğun tehlike boyutunu gözler önüne bir kez daha serdi.


KIRIK BARAJININ YAPILMASI HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR
Devlet Su İşleri (DSİ) Kastamonu Bölge Müdürlüğünün ikinci gölet projesinin ise bir an önce hayata geçmesi bekleniyor. Baraj içindeki suların azalması, Kastamonu Belediyesini başka bölgelerden su almaya yöneltirken, geçtiğimiz yıllarda projesi hazırlanan ve bir türlü hayata geçirilemeyen ikinci içme suyu için yapılması planlanan Kırık Barajı'nın ise bir an önce yapılması gerekiyor. Uzun yıllar Kastamonu'nun içme suyu ihtiyacını karşılamak üzere tasarlanıp yapılan Karaçomak Barajında, şu sıralarda su sıkıntısı ile mücadele ediliyor.


BÜTÜN UMUTLAR KAR'IN YAĞMASINA BAĞLANDI
Son yılların en az yağışlı mevsimini yaşayan Kastamonu'da bütün umutlar ise kış ayında yağacak kara bağlandı. Kış ayında havaların yağışlı geçmesi için dua eden Kastamonu'nun önümüzdeki aylarda içme suyu sıkıntısı çekmemesi için vatandaşların da suyu idareli kullanmaları istendi. Bütün umutlarını kış ayında yağacak kara bağlayan Kastamonulular, Karaçomak Barajının biran önce dolup yeterli seviyeye ulaşmasını merakla bekliyor. Kastamonu şehir merkezinin sadece bir barajdan sağladığı içme suyu sorunun önümüzdeki yıllarda da yaşanmaması için vatandaşlar Kırık Barajının biran önce yapılarak hizmete girmesini istedi. Bir taraftan Kastamonu'nun su ihtiyacının ortaya çıkmaması için birçok kesim tarafından tehlike çanlarının çaldığı öğrenilirken, diğer taraftan da ikinci Gölet'in yapılması istendi. Ayrıca 40 yıl önce inşaa edilen Karaçomak Barajının her geçen yıl gelişen ve giderek nüfusunun artmasından dolayı yetersiz geliyor. Bu yüzden vatandaşlar, hayati önem taşıyan Kırık Barajının biran önce yatırım programına alınarak bitirilmesini istedi.


SULARIN ÇEKİLMESİ OLTA BALIKÇILARINI DA VURDU
Öte yandan hayvanların otlamasının yanı sıra amatör balıkçılarında durak yeri haline gelen Karaçomak Barajında amatör balıkçılar, barajın 1994 yılından sonra hiç bu kadar düşük seviyede su olmadığını ve havaların kurak gitmesi durumunda Kastamonu'yu büyük bir içme suyu sıkıntısı çekeceğini söylediler. Amatör balıkçılar, her geçen gün çekilen sular nedeniyle zeminin giderek bataklığa dönüştüğünü ve çaydan da su gelmemesinden dolayı balık tutamaz hale geldiklerini sözlerine eklediler.
YAŞAM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...