Çin BM'nin gündeminde

/ Kaynak: AA
Çin BM'nin gündeminde

DÜNYA Haberleri  / AA

BM İnsan Hakları Konseyi, Çin'deki insan hakları durumunu periyodik gözden geçirme çerçevesinde ele aldı.

Konsey'in BM Cenevre Ofisi'ndeki Çin oturumunun açılışında konuşan Çin Dışişleri Bakanlığı Özel Temsilcisi Wu Hailong, Çin'in bazı konularda gerekli gelişimi sağlayamamasına rağmen, yoksulluğu azalttığını, yargısal reformlar ve
etnik azınlıkların korunması konularında ilerleme kaydettiğini savundu. Oturumda söz alan ülkelerin yetkilileri ise Çin'in kadın, engelli ve etnik azınlık haklarıyla ilgili iyileştirmeler yapması gerektiğini ifade ederek, ülkede ölüm cezası ve insan hakları savunucularının durumu ile ilgili yargısal reform yapılmasını talep ettiler. Çin'deki ifade, dernek kurma ve toplanma özgürlüğü üzerindeki engellerin kaldırılmasını isteyen ülkeler, basın özgürlüğü ve internete erişim konularında da ilerleme sağlanması gerektiğini vurguladılar. nbsp;Ülkeler, işkencenin önlenmesi ve yasal olmayan delillerin kullanılması konularında da yürürlükteki yasaların uygulanmadığına dikkati çektiler. nbsp;Oturumda, insan hakları grupları ve ise Çin'de insan hakları aktivistlerine, Tibetlilere ve Uygur Türklerine karşı ciddi insan hakları ihlallerinin sürdüğünü belirtti.
- "Sürdürülebilir olmayan büyüme akut bir problem"
Çin Özel Temsilcisi Wu, İnsan Hakları Konseyi'nde ülkesi hakkında 2009'da yapılan son gözden geçirmeden bugüne kadar, çeşitli ülkeler tarafından yapılan 42 öneriyi kabul ettiklerini bildirdi. Ülkelerinde dengesiz, koordineli ve sürdürülebilir olmayan bir büyümenin akut bir problem olduğunu belirten Wu, etnik azınlıkların bulunduğu bölgelerde ve güvenlik güçlerinin insan hakları farkındalığını artırmak için sosyal programlar yürüttüklerini kaydetti. Wu, "Çin'in insan haklarını teşvik etmekte ve korumakta hala pek çok sorun yaşadığının farkındayız" dedi. BM İnsan Hakları Konseyi, ülkeler hakkındaki gözden geçirmeleri 4 yılda bir yapıyor.
DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...