İspanya'da öğrenciler 3 gün grev yapacak

/ Kaynak: AA
İspanya'da öğrenciler 3 gün grev yapacak

DÜNYA Haberleri  / AA

İspanya'da Eğitim reformunu ve ekonomik krizden dolayı eğitim sektöründe yapılan kesintilerini protesto etmek için 3 gün sürecek öğrenci grevi başladı.

İspanyol Meclisi'nde kabul edilerek senatoya gönderilen eğitim reformu ve kesintileri protesto için düzenlenen gösterilere ve greve liseden üniversiteye kadar yoğun katılım oldu. Öğrenciler Sendikaları Genel Sekreteri Ana Garcia, başta Madrid, Endülüs, Valencia, Aragon özerk yönetimleri olmak ülke genelinde bin 900'e yakın eğitim kurumunda greve gidildiğini ve katılımın yüzde 90'u bulduğunu bildirdi. İspanya'daki eğitim grevinin en büyüğünün 24 Ekim'de olacağı ve ülke genilinde öğrencilerin sokaklarda büyük gösteriler düzenleyeceği belirtiliyor. Eğitim Bakanı Jose İgnacio Wert'ten dolayı kamuoyunda "Wert Yasası" olarak bilinen eğitim reformu ile İspanyolca dilinin, ülkedeki okullarda öncelikli olarak esas alınması, Katalonya, Bask, Galisya gibi çift dilde eğitimin olduğu bölgelerde İspanyolcanın üstünlüğünün daha da belirginleşmesi öngörülüyor. İspanya genelinde eğitimin kontrol ve karar mekanizmasında özerk yönetimlerin elindeki hakların kısıtlanması ve merkezleştirilerek Eğitim Bakanlığına devredilmesi, katolik dini ders saatlerinin artırılıp, not ortalamasına katılması da kabul edilen yasada tartışmalı konular olarak öne çıkıyor. Ayrıca ekonomik krizden dolayı eğitim sektöründe 3 milyar avrodan fazla kesinti yapan İspanyol hükümeti, öğrencilere verilen bursları azaltıp, üniversiteye kayıt harçlarını da artırdı.


DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...