Hayatta kalabilmek için hergün tuz yemesi gerekiyor

Hayatta kalabilmek için hergün tuz yemesi gerekiyor

SAĞLIK Haberleri

Denizlili 5 yaşındaki Arda Can Doğan'ın talihsizliği daha doğar doğmaz başladı. 7 günlükken ve 9 aylıkken 2 kez kalbi durdu.

5 yaşındaki Arda Can Doğan, her gün 23 gram tuz tüketmezse hayati tehlike yaşıyor. Aile, tıp dünyasında ilk kez görülen bu hastalıkla mücadele için destek bekliyor. nbsp;Küçük Arda Can'ın annesi Memnune Doğan "Arda doğdu, 7 gün sonra bu hastalığı çıktı. Ondan beri ömrünün bir buçuk yılı devamlı hastane ve yoğun bakım. Şimdi de evde mesela 2 saatte bir de beslenmek zorunda. Yani biz kendimizi artık şey yaptık artık Arda için yaşıyoruz" dedi. nbsp;Arda Can, tıp literatüründe ilk defa tanımlanan hastalığıyla mücadele ediyor. İki geninde mutasyon olan Arda'nın hayatı, her gün 23 gram tuz tüketmezse tehlikeye giriyor. Küçük Arda Can'ı babası İsmail Doğan "Halk dilinde vatandaşların anlayabileceği olay şu ki öncelikle vücut sıvı ve tuz kaybı yapıyor. İki ana gende mutasyon var. SCNR-1 ve NR3C2 olmak üzere iki gende mutasyon var, iki böbrekte genişleme var. Birinde 11 mm birinde de 10 mm olarak söylendi. Gelişim geriliği var, konuşma tam yok. Konuşamıyor, derdini anlatamıyor" dedi. nbsp;Evlerine 12 bin lira değerinde kan tahlil makinesi alan ailesi, sürekli Arda Can'ın tuz ve potasyum oranını kontrol ediyor. Tuz değerinde düşüklük görüldüğü anda minik Arda'ya tuz takviyesi yapılıyor. Doğan ailesi, hastalıkla mücadele için yardım bekliyor. Arda Can'ın annesi "Arda´dan kan alınacak Amerika´ya gidecek incelemesi yapılacak. Onun için 250 bin veya 300 bin TL ye ihtiyacınız var o da maalesef biz karşılayamayacağımız için birden çöktük" dedi.(trt) nbsp;

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...