Puding kralının karanlık yüzü ortaya çıktı

Puding kralının karanlık yüzü ortaya çıktı

DÜNYA Haberleri

Dünyanın önde gelen pudding üreticisi Dr. Oetker'in geçmişinde karanlık sayfalar gün yüzüne çıktı.

Ünlü puding şirketi Dr. Oetker'in August Oetker, firmanın ve babasının Nazilerle olan ilişkisini, bilimsel olarak araştırttı. Dr. Oetker, böylece karanlık geçmişiyle yüzleşmeye karar veren son Alman firmalarından biri oldu. Alman Deutsche Welle'nin haberine göre araştırma, Münih'te bulunan Ludwig Maximilian Üniversitesi tarafından yapıldı. Dönemin birçok işadamı gibi firmanın o zaman ki Başkanı Richard Kaselowsky de Nasyonal Sosyalistlerle yakınlaşmaya çalıştı. nbsp;
Adolf Hitler'in iktidara gelmesinden kısa bir süre sonra Kaselowsky, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi NSDAP'ye üye oldu ve dönemin Nazi liderlerinden Heinrich Himmler gibi önemli devlet adamlarına yüklü bağışlarda bulundu. Kaselowsky'in üvey oğlu ve halefi Rudolf-August Oetker de babasının bu politikasını sürdürdü. Oetker Araştırması'nda çalışan tarihçi Jürgen Finger, bunu şöyle açıklıyor: "Bence ortaya koyduğumuz en önemli tespitlerimizden biri; Bay Oetker'in şirketin başına geçmeye kendini nasıl hazırladığının yanı sıra, örneğin Nazi silahlı kuvvetlerine nasıl katıldığıdır."
"Köle işçilere muhtaç kalınıyordu"
Araştırmaya göre, Rudolf-August Oetker, şirket merkezinde olmasa da diğer fabrikalarında Nazi döneminde köle işçiler de çalıştırdı. Tarihçi Joachim Scholtyseck, buna şaşırmadığını belirtiyor. nbsp;


KÖLE İŞÇİ ÇALIŞTIRDI
Scholtyseck "Tabii ki belli bir hareket alanı vardı, ancak yapılan tüm araştırmalara bakarsanız temelde şöyle bir sonuca varılıyor: Köle işçi çalıştırmaya karşı hemen hemen hiçbir özel şirket karşı koyamıyordu. Zira kendi çalışanlarını ve işçilerini Naziler askere aldığı ve üretime de bir şekilde devam edilmesi gerektiği için, kimsenin köle işçi çalıştırmaktan başka çaresi kalmıyordu" diye konuşuyor. Hatta tarihçi Scholtyseck, koyu bir rejim karşıtı olarak bilinen fabrikatör Robert Bosch'un bile köle işçiliğe karşı direnemediğini belirtiyor.


ÖLENE KADAR GERÇEĞİ SAKLADI
Oetker Araştırması'nda yer alan tarihçi Jürgen Finger, araştırmanın neden bu kadar geç yapıldığına ilişkin "Firmanın uzun yıllar başkanlığını yürüten Rudolf-August Oetker, sekiz çocuğunun hiçbiri ile Nazi geçmişini konuşmadı ve şirketin tarihiyle ilgili araştırma yapılmasına karşı çıktı" diyor. Finger, oğlu ve halefi August Oetker'in, babasının 2007 yılında ölmesinin ardından firmanın geçmişini esaslı bir biçimde araştırmaya karar verdiğini belirtiyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...