AK Parti ve CHP yöneticilerinden anayasa görüşmesi

AK Parti ve CHP yöneticilerinden anayasa görüşmesi

GÜNDEM Haberleri

Yeni anayasada uzlaşmaya varılan 60 maddenin yasalaşması konusunda AK Parti ile CHP grup yöneticileri görüştü

AK Parti Grup başkanvekilleri Nurettin Canikli, Ahmet Aydın ve Belma Satır, CHP Grup başkanvekilleri Akif Hamzaçebi, Muharrem İnce ve Engin Altay ile bir araya geldi. AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, yeni anayasa çalışmaları kapsamında CHP'ye yaptıkları ziyarete ilişkin, "Bizim arzumuz mutabakata varılan 60 maddelik anayasa değişikliğinin birlikte gerçekleştirilmesi. Bu sağlanamadığı takdirde 3 parti veya CHP ile birlikte yapabileceğimizi ifade ettik. 60 madde yasalaşırsa Uzlaşma Komisyonu çalışmalarına devam edecek. Komisyonda yeni madde üretirse onlar da yasalaştırmaya devam edecek. CHP teklifimizi yetkili organlarında görüştükten sonra en kısa sürece cevap verecek" dedi. Canikli, CHP'nin kendiz kurullarında görüşmelerinden sonra sürecin netleşeceğini belirterek, "Temennimiz, olumlu cevap bekliyoruz, hem ümit nbsp;ediyoruz hem de bekliyoruz. Bu iadei ziyaret ve nbsp;alacağımız cevaptan sonra takvim daha da netleşir. Ondan sonra takvimlendirme imkanımız ortaya çıkar. Onlar da bir iadei ziyaretle kendi kararlarını, düşüncelerini bize aktaracaklar gibi görünüyor" dedi. CHP'nin 60 maddinin yasalaştırılmasında olumlu görüş vermesi ve iki partinin ortak iradesinin ortaya çıkması halinde, daha sonraki süreçte de herhangi bir şekilde yeni anayasa maddelerinin yasalaştırılması noktasında olmazsa olmaz şartlarının dört siyasi partinin üzerinde mutabakata vardığı maddeler olması gerektiğini ifade eden Canikli, "(Siz CHP ile götürüyorsunuz, yasalaştırma sürecini birlikte yapıyorsunuz, dolayısıyla hangi konuların, maddelerin Anayasaya gireceğini birlikte belirler misiniz?) sorusuna cevaben söyüyorum; Hayır. CHP ila birlikte bile götürsek, sadece iki parti olarak anayasalaştırma sürecini, mutlaka kabul edeceğimiz, gündeme getireceğimiz, nbsp;maddelerin dört siyasi parti tarafından kabul edilmiş ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nca üretilmiş maddeler olması gerekir" diye konuştu.


60 SIFIRDAN BÜYÜKTÜR
Canikli, "Bunun anlamı bir ilerleme sağlanamayacağı anlamına gelmiyor mu? Çünkü Komisyon iki yıldır 60 madde dışında ilerleme sağlamadı. Şimdiden sonuçsuz kalacak bir girişim olmaz mı?" sorusuna, "Biz öyle düşünmüyoruz, tam tarsine şu an itibarıyla 60 maddelik mutabakat metni var. Bu kıymetlidir, bu bir değerdir. Bunu nbsp;Anayasa metnine dönüştürmemiz, yani realize etmemiz gerekiyor. Bize göre 60, sıfırdan büyüktür ve bu anlamlıdır. Yeni hiçbir şey yok demek doğru değil. Çok kıymetli, üzerinde uzlaşılmış bir 60 madde var. nbsp;Önemli düzenlemeler, kurallar, hükümleri içeren anayasa metni haline getirilmesi istenen bir metin var. Biz de onu anayasa metni haline getirmeye çalışıyoruz. Biz karamsar düşünmüyoruz" karşılığını verdi.
CHP'den olumsuz yanıt almaları halinde 60 maddelik paketin yasalaşma sürecinin kapanıp kapanmayacağı sorusuna Canikli,"Varsayımlar üzerinden değerlendirme yapmak doğru olmayabilir ama CHP, 60 maddenin yasalaştırılmasına destek vermezse, başka diğer kombinasyonlarla bu süreci tamamlamamız mümkün gözükmüyor. Zaten MHP kapıları kapatmış durumda. BDP ile de götürülmesi hukuken, fiilen mümkün değil. Dolayısıyla CHP'nin olumsuz görüş vermesi halinde süreç burada tıkanır, kapanır gibi gözüküyor" dedi.
CHP'DEN AÇIKLAMA
Hamzaçebi, AK Parti'nin anayasa çalışmalarına ilişkin yaptığı ziyaretin ardından CHP Grup Başkanvekilleri Muharrem İnce ve Engin Altay ile gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Hamzaçebi, AK Parti Grup Başkanvekillerinin, CHP Grubu'nu ziyaret ederek, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun üzerinde uzlaştığı 60 maddenin yasalaştırılması sürecine ilişkin önerilerini sunduğunu söyledi.
Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun Kasım 2011'de kurulduğunu, Mayıs 2012'den bu yana madde yazımı çalışmalarını sürdürdüğünü anımsatan Hamzaçebi, dört partinin, Mayıs 2012'den bu yana 60 madde üzerinde uzlaştığını ifade etti.
Hamzaçebi, AK Parti Grup Başkanvekillerinin, nbsp;60 maddeye ulaşan ancak uzlaşma olursa sayısı artabilecek bu maddeleri, yine dört partinin işbirliğiyle yasalaştırmayı teklif ettiğini aktardı. Hamzaçebi, ayrıca, 60 maddeyle uyumlaştırılması zorunlu olan başka maddeler varsa, nbsp;o maddelerle ilgili de Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun teknik bir çalışma yapması önerisinin de iletildiğini bildirdi.
Dört partinin Anasaya Uzlaşma Komisyonu'nda vardığı uzlaşmayı son derece önemli bulduklarını ifade eden Hamzaçebi, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Dört partinin uzlaştığı maddelerle ilgili olarak elbette dört partinin desteğiyle bir süreç başlatılabilir. Ancak Adalet ve Kalkınma Partisi'nin, dört parti olmaksızın, dört parti olmazsa herhangi bir nbsp;konuda, 60 maddenin uzlaşmayla yasalaşması konusunda bir adım atılmazsa, gerektiği takdirde üç veya iki parti, yani AK Parti ve CHP olarak, o maddelerin yasalaştırılması önerisine ilişkin herhangi bir değerlendirme yapmadık. Bu öneriyi, nbsp;yetkili kurullarımıza götüreceğiz.
Görüşmeler sırasında yasama dokunulmazlığı maddesine ilişkin görüşlerimizi de ifade ettik. Elbette dört partinin yasama dokunulmazlığına ilişkin varacağı uzlaşma ve onun sonucunda ortaya çıkacak madde, bu maddeler arasına tabii ki dahil edilebilir. Yasama dokunulmazlığı veya başka maddelerde uzlaşı olması halinde, bu maddelere dahil edilmesi mümkündür. Ancak nihai kararı, bizim yetkili organlarımız verecektir. nbsp;Biz konuyu yetkili organlarımıza götüreceğiz. Onların vereceği kararı, Adalet ve Kalkınma Partisi Grubu'na bir ziyaretle bildireceğiz."
"Tutuklu milletvekilleri olmazsa olmazınız mı?" sorusu üzerine Hamzaçebi, dört partinin uzlaşmasına önem verdiklerini dile getirdi. Parlamentonun, tutuklu milletvekilleri sorununu çözmesi gerektiğini belirten Hamzaçebi, millet iradesine, anayasa yapma iradesinin uyumlu olması gerektiğini kaydetti. Hamzaçebi, Anasaya Uzlaşma Komisyonu'nun bu konuda bir uzlaşmaya varmasının önemli olduğuna işaret ederek, "Eğer niyet pozitif olursa, bu konuda herkesin uzlaşabileceği bir çözümü bulmanın mümkün olduğunu düşünüyorum" dedi.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...