Uyuşturucu 6 yaşa indi

Uyuşturucu 6 yaşa indi

SAĞLIK Haberleri

ÇEMATEM Klinik Sorumlusu Dr. Demirci, 'Son dönemlerde bazı mahallelerde 6 yaşında uyuşturucu kullanmaya başlayan çocuklar olduğunu duyuyoruz.'

ÇAMATEM'e bağlı olarak çalışan ve Türkiye'deki iki merkezden biri olan ÇEMATEM (Çocuk ve nbsp;Ergen nbsp;Madde Bağımlıları Tedavi Merkezi) nbsp;birim sorumlusu Uzm. Dr. Arzu Çiftçi Demirci, alkol ve madde bağımlılığı için en tehlikeli dönemin ergenlik olduğunu söyledi. Çocukların çoğunlukla ortaokuldan liseye geçtiği dönemde uyuşturucu ile tanıştıklarını söyleyen Dr. Çiftçi, "Ancak son dönemlerde uyuşturucu ile tanışma yaşı çok aşağılara düştü. Bazı mahallelerde 6 yaşında uyuşturucu kullanmaya başlayan çocuklar olduğunu duyuyoruz" dedi.18 yaş altı çocukların tedavi gördüğü ÇEMATEM'de hem yataklı hem de poliklinik hizmeti veriliyor. Yılda ortalama 8 bin poliklinik yaptıklarını söyleyen Dr. Çiftçi Demirci, merkeze her yıl ortalama olarak 2 bin yeni başvuru yapıldığını belirtti. Çocukların mahkemeler tarafından merkeze yönlendirildiklerini ifade eden Dr. Çiftçi "önemli bir kısmı da aileleri tarafından getiriliyor. Ancak ne yazık ki, sadece yarısı tedavide kalabiliyor. Diğerleri tedavi olup çıkıyor ancak nbsp;bir süre sonra yeniden geliyorlar" dedi.


18 YAŞ ALTI HER 10 ÇOCUKTAN BİRİ
18 yaş altında uyuşturucu kullanma oranlarının son derece yüksek olduğunu söyleyen Dr. Arzu Çiftçi Demirci, "Yaptığımız saha çalışmalarına göre ülkemizde herhangi bir maddeyi, hayatında en az bir kere kullanmış olan 18 yaş altı çocuk oranı %10. Yani her 10 çocuktan biri herhangi bir uyuşturucuyu deniyor. Ancak gerçek rakam çok daha yüksek. Çünkü biz çalışmaları okullarda yapıyoruz. Bu çocukların çoğu uyuşturucu ile tanıştıktan kısa bir süre sonra okulu bırakıyorlar. Dolayısıyla önemli bir kısmını tesbit edemiyoruz" dedi.


YENİ TEHLİKE BONZAİ VE JAMAİKA
Çocuklar arasında en yaygın olarak kullanılan uyuşturucunun esrar olduğunu söyleyen Dr. Arzu Çiftçi Demirci yeni bir tehlikeye dikkat çekti. Son birkaç senedir laboratuvarda üretilen Bonsai ve Jamaika adlı sentetik uyuşturucuların Türkiye'de çok yaygınlaştığını ifade eden Dr. Çifti, "Bu iki uyuşturucu hemen hemen esrarın yerini almak üzere gibi. nbsp;İstatistiki bilgi veremem ama klinikte gördüğüm hastalarım arasında bonzai nbsp;ve Jamaika kullanmayanı neredeyse yok gibi. Bunlar esrardan çok daha hızlı bağımlılık yapıyor. Laboratuvarda üretilen bu uyuşturucuların hazırlanması çok kolay ve rahatlıkla ulaşılabiliyor. Yurt dışından baharat olarak getiriliyor. Burada işlemden geçirildikten sonra yaprakların üzerine serpilerek poşetlenip dağıtılıyor. Bu uyuşturucular akciğer yoluyla etki ediyor. nbsp;O kadar güçlü bir madde ki çocuklar tırnaklarının ucuyla kullanıyorlar" dedi.


nbsp;Uyuşturucu 6 yaşa indi
Anne Nurhan Çukurlu, hapse göndermek zorunda kaldıkları oğlu Hakan'ın kıyafetlerine sarılarak ağlıyor.


Uyuşturucu bağımlısı öz oğullarını hapse attırdılar

Haydar ile Nurhan Çukurlu, uyuşturucu bağımlısı 19 yaşındaki oğullarının tedavi edilmemesi ve uyuşturucu kullanımına mani olamamaları üzerine çareyi hapse attırmakta buldu.
Uyuşturucunun dağıttığı ailelerden biri de oğulları 3 yıl önce uyuşturucu bağımlısı haline gelen Çukurlu ailesi. 19 yaşındaki oğulları Hakan Çukurlu'nun tedavisi için servetini harcayan aile, durum uyuşturucu kullanan gencin ebeveynlerini tehdit etme boyutuna gelince şikâyette bulundu. Bunun üzerine Hakan Çukurlu gözaltına alınarak tutuklandı ve Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaya başlandı.
Anne Nurhan Çukurlu, evladı hapse düştükten sonra hiçbir şey hissedemediğini ifade ediyor. Bağımlığın çaresi olduğu halde kendilerine "yok" denildiğini belirten Nurhan Çukurlu, en son ellerinde bir arabanın kaldığını ve onu da satmak zorunda kaldıklarını belirtiyor. Anne Çukurlu, "Şu anda o kadar büyük borçlara girdik ki ama çocuğumuzu yine kurtaramadık. Bunun tedavisi para ile satın alınamaz" dedi.
Baba Haydar Çukurlu, Hakan'ı 9 defa tedavi merkezine yatırdıklarını, oğlunun her defasında tedavi kliniğinden kaçtığını anlattı. Oğlunun, tedavilerin hiçbirine yanıt vermediğini kaydeden Haydar Çukurlu, "Onun uğruna 200 bin lira para harcadım. Şu an 60-70 bin lira da borcum var. Her gün 100 lira para veriyordum. Bunu geçtim, çocukta damar kalmadı. Saç telinden eroin kullandığı tespit edildi. Bu illeti alıştıranlar, her türlü eğitimi veriyor çocuklara. Çocuğun serbest bırakılması büyük bir problem. Çocuğumun kahvaltı yaptığını bir buçuk yıldır görmedim. Çocuğun vücudu iflas etmişti. Çocuk günde 7-8 defa madde kullanıyordu" dedi.
"Haydar Çukurlu, oğlunun tutuklanmasına giden sürecini ise şöyle anlattı: "En son gün, para istedi 'yok' dedim. LCD'leri aldı. İzin vermeyince, ekmek bıçağını aldı ve bize saldırdı. Evlattır, atsanız atılmıyor, satsanız satılmıyor. Ben kimseden maddi olarak da destek istemiyorum. Tek isteğim bu çocukların rehabilite edilmesi. Benim çocuğum tedavi edilsin diye tutuklanmasını istedim. O illetten kurtulması için elimden geleni yapacağım."
UBAM Başkanı Dila Tezemir ise, Türkiye'de uyuşturucu ile ilgili verilen mücadeleyi eleştirdi. Tezemir, "Elimizde çare varken hiçbir şey yapamıyoruz. Yaklaşık 3 aydır tanıyoruz Hakan'ı. Özünde çok iyi; ama maddeyi aldığında bambaşka biri oluyor. Kişilikleri yok oluyor. Madde ruhları ele geçirdiği için bambaşka biri olarak karşımıza çıkıyor. Karşınızdaki sizin evladınız olmadan çok, bambaşka biri haline geliyor." diye konuştu.



Ziyneti Kocabıyık - TÜRKİYE GAZETESİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...