Avrupa kapıları niye açtı?

Avrupa kapıları niye açtı?

DÜNYA Haberleri

AB'nin yeni fasılları açmasında en büyük engel olan Fransa eski cumhurbaşkanı Sarkozy'nin halefi Hollande tek yanlı vetoyu kaldırdı.

Avrupa Birliği Avrupa İşleri Bakanları'nın önceki gün Lüksemburg'da yaptığı toplantıdan Türkiye ile müzakerelere üç yıllık aranın ardından yeniden başlanması kararı çıktı. 5 Kasım'dan itibaren müzakerelerde "Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu" başlıklı 22'nci fasıl açılacak. Peki neden Avrupa 3 yıl bekledikten sonra Türkiye ile nbsp;yola devam kararı aldı. nbsp;Türkiye aleyhtarı eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, 2007'de 5 faslı tek yanlı olarak dondurmuştu. Yerine gelen Hollande ise bu vetoyu kaldırdı. Almanya Başbakanı Angela Merkel de siyasi hesaplarla 22 Eylül'deki seçimlerden önce Türkiye ile ilgili bir adım atmak istemiyordu. Türkiye bu arada Hukuk ve Demokratik Açılım Paketleri ile demokratikleşme yolunda büyük adım attı. Seçimleri kazanan Merkel de bu adımlar üzerine faslın açılmasına daha fazla direnemedi. nbsp;
AB nbsp;uzmanı Can Baydaroğlu, "Türkiye'yi nbsp;seçimlerde iç politika malzemesi olarak nbsp;kullanan nbsp;AB, ekonomik krizin etkisiyle de faslın açılmasına daha fazla engel olamazdı. Kemer sıkma politikası nbsp;her nbsp;AB üyesi ülkede devam ediyor. nbsp;Türkiye gibi bir ülke göz ardı edilemezdi. nbsp;Daha önce Gezi olaylarını bahane eden Avrupa Birliği demokratikleşme paketiyle yeniden Türkiye'ye yöneldi" değerlendirmesini yaptı. Başlığın haziran ayında açılmasını engelleyen Almanya'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Michael Link, "Türkiye birçok alanda ilerleme sağladı. Bunun katılım müzakerelerini şimdi canlandırmak için doğru sinyal olduğunu düşünüyoruz" dedi. nbsp;Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkan ülkelerin başında bulunan Avusturya bile 23 numaralı "Yargı ve Temel Haklar" ile 24 numaralı "Adalet, Özgürlük ve Güvenlik" başlıklı fasılların açılmasına destek verdi. nbsp;
Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da, "Türkiye için AB kapıları açık kalmaya devam edecek. Türkiye büyük, ekonomik ve jeopolitik olarak önemli bir ülke ve bizim de reform sürecimizde ilgi alanımızda bulunuyor. Bu sebeble müzakereleri devam ettirmek istiyoruz'' diye konuştu. AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle de, nbsp;"Türkiye'de yaşanan son gelişmeler AB sürecinin önemini ortaya koydu" sözlerini kullandı.
Hayrettin TURAN - İSTANBUL / TÜRKİYE GAZETESİ





UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...