Hamzaçebi'den kızdıracak iddia

/ Kaynak: İHA
Hamzaçebi'den kızdıracak iddia

Politika Haberleri  / İHA

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, TBMM'de basın toplantısı düzenledi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, 2012 yılı kesin hesap kanunu tasarısı görüşmeleri sırasında Sayıştay raporlarının çok farklı bir formatta milletvekillerinin eline geçtiğini kaydederek, "Daha önce yasa değişikliği öngören o kanun teklifini gerçekleştiremeyen hükümet, farklı bir yönteme başvurarak, fiili bir durum oluşturup, Sayıştay'a baskı uygulayarak raporların içini boşalttı. Sayıştay halkın gözü olacak yerde yolsuzluk yapanların karşısında kör olmuştur" dedi. nbsp;CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Hamzaçebi, 2012 yılı kesin hesap kanunu tasarısı görüşmeleri sırasında Sayıştay raporlarının çok farklı bir formatta milletvekillerinin eline geçtiğini kaydederek, "Daha önce yasa değişikliği öngören o kanun teklifini gerçekleştiremeyen hükümet, farklı bir yönteme başvurarak, fiili bir durum meydana getirip , Sayıştay'a baskı uygulayarak raporların içini boşalttı" dedi.
Raporların olması gereken içeriğe sahip olmadığını öne süren Hamzaçebi, "Denetçilerin tespit ettiği bulgular, yolsuzluk tespitleri, hükümetin baskısı sonucu o raporlardan çıkartılmış ve raporlar içi boşaltılarak düzenlenmiştir" şeklinde konuştu.
"SAYIŞTAY, BU RAPORLARIN İÇERİĞİNİ BOŞALTMAK SURETİ İLE KANUNLARA AYKIRI DAVRANMIŞTIR"
Adalet Bakanlığı'nın Sayıştay raporunu basın mensuplarına gösteren Hamzaçebi, "Genel değerlendirmelerden sonra, 6 sayfalık raporun altıncı sayfasında denetim görüşü olarak bir paragraflık bir cümleye yer verilmiş, 'ilgili kamu idaresi Sayıştay'ın istediği hesap ve bilgileri Sayıştay'ın istediği formatta vermediğinden bu denetim yapılamamıştır' deniliyor. Sayıştay üst yönetimi bu tutumu ile kanunlar karşısında suç işliyor. Sayıştay'ın rapordaki açıklaması yanlıştır. Bu raporun ekleri olması gerekiyor. Bunlardan bir tanesi denetim bulgu ve önerilerdir. İlgili idarenin tespitler karşındaki görüşü ve bu görüşlere ilişkin Sayıştay görüşü bu rapor ekinde olmalıdır. Sayıştay, bu raporların içeriğini boşaltmak sureti ile kanunlara aykırı davranmıştır. Anayasal konumunu zedelemiştir, suç işlemiştir" ifadelerini kullandı.

"SAYIŞTAY'DAN İSTEDİĞİMİZ RAPORLAR GELMEZSE YÖNETİM HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMAK ZORUNDA KALACAĞIZ"
Hamzaçebi, Anayasa'nın Sayıştay'a devlet harcamalarını millet adına denetleme görevi verdiğini ifade ederek, şunları söyledi:
"Sayıştay üst yönetimi bu görevi AK Parti adına hesapları denetlememek adına algılamış ve öyle uygulamaya konmuştur. Sayıştay halkın gözü olacak yerde yolsuzluk yapanların karşısında kör olmuştur. Üst yönetim, denetçilerin emeğini hiçe saymıştır. Sayıştay üst yönetimi, suç işlemiştir. Bir soru önergesi ile CHP olarak, TBMM'ye sunulmayan bu raporları Sayıştay'dan istedik. Bekliyoruz. Bilgi edinme kanununa göre de bu talebimizi, tekrar Sayıştay'a bildireceğiz. Bunlar yerine gelmezse, üzülerek ifade ediyorum, Sayıştay yönetimi hakkında suç duyurusunda bulunmak zorunda kalacağız. Parlamento adına denetim görevi yapmak zorunda olan Sayıştay'ın bu görevini yapmaması bir anayasal suçtur. Sayıştay yönetimini Anayasaya uymaya davet ediyorum."

CHP'Lİ VEKİLLERİN HDP'YE KATILACAĞI İDDİASI
Bir gazetecinin Emrehan Halıcı'nın Genel Başkan Yardımcılığı görevinden istifasını sorması üzerine Hamzaçebi, "Sayın Halıcı'nın istifası ile ilgili bir yorum yapamayacağım. Kendisi ile görüşmüş değilim" yanıtını verdi.
Bazı CHP'li vekillerin HDP'ye katılacağı iddiası ile ilgili ise Hamzaçebi, "Bir fantezi. İmkan dahilinde olacak bir şey değil. Ciddiye almıyorum öyle bir iddiayı" dedi.
Bir gazetecinin, "CHP'li üç vekilin Genelkurmay Başkanı'na yazdığı mektup hakkında değerlendirmeniz nedir?" sorusu üzerine Hamzaçebi, "İddialar daha önce de medyada yer almıştı. Sayın Özel'in yapacağı açıklama önemli" diye konuştu.
Politika
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...