Kelkit'in yüz yıllık hayali gerçek oldu

Kelkit'in yüz yıllık hayali gerçek oldu

YAŞAM Haberleri

Gümüşhane'nin Kelkit ilçesinde uzun yıllardan beri hayali kurulan ve 24,5 milyon metreküp su kapasiteli Sadak Barajında ilk su düzenlenen törenle tutuldu.

Sadak sınırlarında yapılan barajdaki ilk suyun tutulması etkinliğine Vali Dr. Yusuf Mayda, AK Parti Gümüşhane Milletvekilleri Doç.Dr. Kemalettin Aydın, Feramuz Üstün, Kelkit Kaymakamı Ozan Gazel, Kelkit Belediye Başkanı Muammer Duran, Şiran Belediye Başkanı Yavuz Altıparmak, DSİ 22.Bölge Müdürü Erdoğan Yaşaroğlu, kamu kurum müdürleri, yüklenici firma yetkilileri, köy muhtarları ve vatandaşlar katıldı.

Gümüşhane Valisi Dr. Yusuf Mayda, burada yaptığı konuşmada Sadak Barajı'nın büyük ve iddialı bir yatırım olduğunu belirterek, buna rağmen çok seri ve kısa sürede bitirilerek, su tutulmaya başlanıldığını söyledi. Gümüşhane'de hizmet kervanının hızla yürüdüğünü kaydeden Vali Mayda, "Devlet katında çok önemli hizmetler ilçe ve köy bazında gerçekleştiriliyor. Bu gerçekten gurur duyulacak bir hizmet kervanıdır. Sadak Barajı'nın ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Bu hizmetler bundan sonra yapılacak hizmetlerin teminatıdır, öncüsüdür. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." dedi.

Vatandaşların iş ve aş kaygısıyla büyük şehirlere gitmemesini isteyen, herkesin olduğu yerde çalışarak geçimini sağlamasını, üretim yapmasını isteyen Vali Mayda, böylelikle hem kendi aile ekonomilerine hem de ülke ekonomisine katkı sağlayacaklarını vurguladı. nbsp;Vali Mayda, Sadak Barajından yapılacak sulama hizmetleriyle de Kelkit vadisinin önümüzdeki tarihlerde Organik Gıda Vadisi ilan edilmesinin hedeflendiğini sözlerine ekledi.

Milletvekili Doç.Dr. Kemalettin Aydın ise üç yıl gibi bir sürede Gümüşhane'ye bir büyük baraj daha kazandırdıklarına vurgu yaparak emeği geçen herkese teşekkür etti ve hayırlı olsun temennisinde bulundu. Türkiye'de eskiden bir işin bitirilme süresinin 9 yıl olduğunu, AK Parti iktidarlarından sonra ise bu sürenin 3 yıla indiğinin altını çizen Milletvekili Aydın, "İlimizde 5 büyük barajın açılışını da Başbakanımız Erdoğan liderliğindeki AK Parti hükümetlerine nasip oldu." dedi. Milletvekili Aydın, su tutulmaya başlanan Sadak Barajının bölge için "hayal" proje ve Kelkit'te bir efsane haline geldiğini dile getirdi.

Milletvekili Feramuz Üstün de hayırlı olsun dileklerini sunarak bir önceki dönem milletvekili Prof.Dr. Yahya Doğan'ın Sadak Barajında çok emeği ve takibi olduğunu belirterek teşekkür etti. Sadak Barajının bölgenin en önemli unsuru olduğunu kaydeden Milletvekili Üstün, "Sadak'tan sonra bu bölgeden bereket fışkıracak. Daha çok üretim olacak. Dolayısıyla bölgemize çok büyük katkıları olacak. Başta Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan, Bakanımız Prof.Dr. Veysel Eroğlu olmak üzere emek veren herkese teşekkür ediyoruz." diye konuştu. DSİ 22. Bölge Müdürü Yaşaroğlu ise barajla ilgili teknik bilgiler verdi. 47,5 metre gövde yüksekliğindeki barajın tam dolduğunda 24,5 milyon metreküp su biriktireceğini kaydeden Yaşaroğlu, bununla da 75 bin dekar arazinin sulanacağını söyledi.

Barajın istihdama da katkı sağlayacağını dile getiren Yaşaroğlu, bölgede dekarda 237 lira net gelir artışı yaşanacağını belirterek, "Bugün su tutmaya başlayan barajımız 14 Mart 2011 tarihinde başlamıştı. Normal bitim süresi 26 Haziran 2014 iken Sayın Bakanımızın yüklenici firma ile yaptığı pazarlık sonucu bu tarih 26 Aralık 2013 tarihine çekilmişti. Bugün ise taahhüt edilen tarihten 2 ay önce barajımızda su tutmaya başlıyoruz. Bir ay sonra da inşaatının tamamen bitmesini bekliyoruz." dedi.

Yaşaroğlu, Gümüşhane'ye 3 yılda bir büyük baraj daha kazandırdıklarını belirterek, böylelikle il genelinde 5 büyük su depolamalı baraja sahip olduklarını da sözlerine ekledi. Yapılan konuşmaların ardından Vali Mayda ve beraberindekiler dualarla barajın tahliye kapağını vinçle kapattırdı. Törende ayrıca çalışanlar tarafından birde kurban kesildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...