Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Konut satışların en hareketli olduğu iller

Konut satışların en hareketli olduğu iller

Ekonomi Haberleri

Ocak-Eylül döneminde konut kredileri yüzde 24 artışla 107 milyar liraya çıkarken, satılan 900 bin konutun yüzde 42'si banka kredisiyle gerçekleşti.

Türkiye genelinde bu yılın 9 ayında yaklaşık 900 bin konut konut satılırken, bunun yarıya yakını krediyle satın alınan ipotekli satışlardan oluştu. Ülke genelinde toplam konut satışları içinde kredili satışın payı yaklaşık yüzde 42 olarak gerçekleşti. Türkiye İstatistik Kurumu'nun?verilerine göre, Doğu'daki satışların büyük bir kısmı nakit olurken, Batı'daki satışlar ise?krediyle gerçekleşti. Sadece İstanbul'da toplam konut satışları içinde kredili satışın payı yüzde 47'ye yaklaştı.?Aynı çeyrekte, Bingöl'de 3 ipotekli satış işlemi gerçekleşti. Toplam konut satışları içerisinde kredili satış payının en yüksek olduğu il yüzde 53.3 ile Kars, en düşük olduğu il yüzde 3.3 ile Bingöl oldu. Son 9 ayda konut satışları bakımından İstanbul ve Ankara, diğer illere büyük fark attı. Türkiye'nin nüfusu en fazla olan kenti İstanbul'da 174 bin 835 konut satılırken, bu rakam Ankara'da 105 bin 272 olarak gerçekleşti. Türkiye'nin nüfusu en yüksek üçüncü ili olan İzmir'de ise aynı dönemde 54 bin 719 konut satıldı, Adana ve Mersin'de de toplam 40 bin 471 konut yeni sahibini buldu. Bu dönemde en az konut satışı yapılan iller ise toplam 913 ile Hakkari, Ardahan, Bayburt, Bingöl ve Şırnak olurken, Muş, Gümüşhane, Iğdır ve Bitlis'te toplam 2 bin 253 konut satıldı. 2013 yılının 3. çeyreğinde 293 bin 318 konut satıldı. Nüfusa göre konut satışının yüksek olduğu iller daha çok tatil bölgelerinde yoğunlaşıyor. Antalya, Muğla ve Aydın gibi nüfusun az olduğu şehirlerde, daha çok tatil sezonunu geçirmek isteyenlerin konut aldığı dikkat çekiyor. Öte yandan, son 9 ayda konut kredileri yüzde 24 artışla 86 milyar liradan 107 milyar liraya çıktı.

AVRUPA KORKUYOR
Türkiye'de konut balonu riski yok

Londra ve Almanya başta olmak üzere pek çok ülkede konut fiyatlarında balon korkusu oluşurken, TÜİK'in rakamları incelendiğinde Türkiye için bu endişenin yersiz olduğu ortaya çıkıyor. TÜİK'in 10 yıllık verilerine göre 2003'ün haziran ayından bu yana enflasyondaki artış yüzde 223 olurken, konut fiyatlarındaki artış yüzde 265 olarak gerçekleşti. Bir başka deyişle, son 10 yılda enflasyon yüzde 123 artarken konut fiyatları yüzde 165 arttı. Söz konusu dönemde çeşitli mal ve hizmetler ise yüzde 259, lokanta ve oteller yüzde 300, eğitim yüzde 232, ulaştırma yüzde 223 pahalılandı. Londra'da ise sadece ekim ayının ilk haftalarında fiyatlar yüzde 10 tırmandı. Ortalama bir evin fiyatı bir ayda 50 bin sterlinden fazla artarak 544 bini aşarak rekor seviyeye ulaştı. Berlin, Hamburg, Münih, Frankfurt, Köln, Stuttgart ve Düsseldorf gibi büyük şehirlerde de fiyatlardaki artış yüzde 20'ye kadar çıktı.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...