Başörtülü vekil tartışması, Meclis açılım yapmaya hazır mı?

Başörtülü vekil tartışması, Meclis açılım yapmaya hazır mı?

GÜNDEM Haberleri

Türkiye'nin gündemi yine başörtüsü ile kesişti. Hacdan dönen kadın vekillerin TBMM'ye başörtüsüyle dönme düşüncesi akıllara Kavakçı'yı getirdi

Kamuda başörtüsü ile çalışmanın önünü açan düzenlemenin ardından TBMM'de de başörtülü milletvekilli konusunda tartışmalar yoğunlaştı. Hemen hemen tüm partiler Meclis'te başörtülü milletvekili olmasının önünde bir engel bulunmadığı konusunda hem fikir. TBMM Başkanı Cemil Çiçek de başörtülü milletvekili konusunda içtüzükte bir engel olmadığını dile getirmişti. Siyasi partiler ve STK temsilcilerinin başörtülü milletvekili konusundaki görüşleri şöyle:

AHMET AYDIN nbsp;(AK Parti Grup Başkanvekili)
Başörtüsüne engel yok
Meclis'te başörtüyü yasaklayan bir hüküm yok. Anayasa ve içtüzükte de başörtüsüne engel bir durum yoktur. Geçmişte, Merve Kavakçı'ya bir zulüm uygulandı. Bunun haklı bir dayanağı yoktu. Başörtüsü ile Meclis'e girdi ama mağdur edildi. İnanç özgürlüğü gereği isteyen başını örtebilir. Meclis'e de böyle gelebilir.

Mihrimah Belma Satır nbsp;(AK Parti Grup Başkanvekili)
Tercihlere saygı duymalıyız
Başörtüsü takıp takmamaları kadınların kendi tercihidir. İster başını örter, ister örtmez. Bize düşen bu tercihlere saygı duymaktır. İsteyen başını örterek Meclis'e gelir, isteyen açık gelir. Sonuçta onlar karar verecek ve biz de saygı duyacağız. Zaten Meclis'te başörtülü milletvekili olmasının önünde bir engel de yoktur. Hele ki demokratikleşme paketi kapsamında atılan adımlardan sonra hiç bir tartışma olmaz.

MUHARREM İNCE nbsp;(CHP Grup Başkanvekili)
Amaçları başörtüsü değil
İçtüzükte böyle bir sıkıntı yok diyorlar. 93 yıldır hiç kimsenin aklına bu çözüm gelmedi de şimdi mi bunların aklına bu çözüm gelmiş. Böyle bir kafa olabilir mi? Böyle bir mantık olabilir mi? 93 yıldır hiç kimse düşünmedi mi bunu? Bunların niyeti kamu yönetimiyle falan sınırlı değil. Özgürlüklerle bu kafayı karıştırmamak lazım. Asıl rol model ilkokul öğretmenidir. Tedirgin olmamak lazım. Korkak olmamak lazım.

OKTAY VURAL nbsp;(MHP Grup Başkanvekili)
Kendi tercihleridir
Böyle bir içtüzük engeli söz konusu bile değildir. Külliyen yalandır. Biz kılık kıyafet ile uğraşan bir parti değiliz, o tercihlere saygı duyarız. (Hacca giden MHP Milletvekili Meral Akşener'in başını kapatması konusunda) Meral Akşener'in de kişisel tercihiyle ilgili bir konudur.

ALTAN TAN nbsp;(BDP Diyarbakır Milletvekili)
Sorun cesaretsizlik
Hiçbir engel yok. Bir tek engel var Tayyip Erdoğan'ın cesaretsizliği ve bütün her şeyi kendi iktidarına endekslemesi. Dünyada kendi meclisine milli kıyafetiyle giremeyen ender halklardan birisiyiz biz. Sorun cesaretsizlik. Geldim oturdum, karşı çıkan varsa buyursun karşı çıksın demek lazım.

ÇİĞDEM AYDIN nbsp;(KADER Başkanı)
Neden olmasın
Başbakanın açıklamasını duydum. 'Başörtülü milletvekili için mani yoktur' dedi. Gerçekten mani yok. Orası temsil makamı, başörtüsü ile seçilmiş kadın vekilin bu, son derece hakkıdır. nbsp;Bence zamanıdır. Belli olgunluğa erişilmesi gerekiyordu. nbsp;Başörtülü milletvekili olabilir neden olmasın.

MAZLUMDER: BU KONUYU KONUŞMAK BİLE ÖTEKİLEŞTİRİYOR
MAZLUMDER Yöneticisi Zeynep Tatlıcıoğlu: Bu adımın geç kalınmış süreç olduğunu düşünüyoruz. Şu anda bile büyük bir demokratikleşme hareketi olarak görmüyoruz. Başörtülü vekil olmalı mı sorusundaki dil bile ötekileştiriyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...