Suudi Arabistan'ı rahatsız eden yakınlaşma

/ Kaynak: AA
Suudi Arabistan'ı rahatsız eden yakınlaşma

DÜNYA Haberleri  / AA

Uzmanlar, ABD ile İran yakınlaşmasının Suudi Arabistan'ı rahatsız ettiği ve bu ülkeyi yeni arayışlara sevk edeceği görüşünü dile getiriyor.

ABD ile İran'ın son dönemde yakınlaşmasının bölgede nüfuz sahibi olmaya çalışan ülkeleri yeni arayışlara ittiği belirtiliyor.Söz konusu gelişmeden en çok Suudi Arabistan'ın rahatsızlık duyduğu ifade edilirken uzmanlar, Riyad yönetiminin bu yakınlaşma sebebiyle kendine yeni müttefikler bulma yoluna gideceği görüşünde birleşiyor.AA muhabirine konuşan Bağdat Üniversitesi Siyasi Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Saad el-Hadisi, Suudi Arabistan'ın, Suriye konusundaki tavrı nedeniyle Amerika'yla ilgili hayal kırıklığı yaşadığını vurgulayarak, "Suudi Arabistan, Amerika'nın Suriye'ye askeri müdahalede bulunacağını düşünüyordu ancak bu gerçekleşmedi. Üstelik Tahran ile Amerika arasındaki yakınlaşma daha da arttı. Bu durum, çıkarlarına zarar verir düşüncesiyle Riyad'ı endişelendiriyor" dedi.Amman'daki Ortadoğu Araştırmaları Merkezi Başkanı Cevad el-Hamed de Riyad'ın İslami hareketlerle olan ilişkisine işaret ederek, "Riyad, Yemen'deki İslami akımla ve Mısır'daki Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) ile iyi ilişkiler geliştirmedi, Filistin direnişine de destek vermedi. Şimdi elinde hiç koz olmadığı için ya Türkiye ve Mısır gibi bölgesel ülkelerle ittifak arayışına gidecek ya da Mısır'daki yönetim ile İhvan arasında uzlaşma sağlanmasına aracılık edecek veya Filistin direnişine destek olmanın ve Hamas'la ilişkilerini iyileştirmenin yollarını arayacak" diye konuştu.Kahire'deki El-Ehram Stratejik ve Siyasi Araştırmalar Merkezi araştırmacısı Abbas Naci ise Suudi Arabistan'ın, özellikle geçen yıl Bahreyn'de yaşanan gösterilerde takındığı tavır nedeniyle ABD'ye olan güvenini yitirdiğini savundu.
DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...