Kenan Evren'in yargılandığı 12 Eylül davası ertelendi

/ Kaynak: İHA
Kenan Evren'in yargılandığı 12 Eylül davası ertelendi

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri  / İHA

Aralarında 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'inde yargılandığı 12 Eylül darbesine ilişkin dava ertelendi.

12 Eylül darbesine ilişkin dönemin Genelkurmay Başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın yargılandığı dava, 27 Aralık 2013 tarihine ertelendi. Mahkeme heyeti, mağdur avukatlarının taleplerini kabul etmedi. nbsp;12 Eylül darbe davası, 17. duruşması, Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesinde başladı. Duruşmaya, salona kurulan canlı yayın sistemi ile Evren, Ankara'da GATA'dan, Şahinkaya ise İstanbul'daki GATA'dan bağlandı. Mütalaanın okunmasının ardından mağdur avukatlar, Kenan Evren'in Cumhurbaşkanlığı'ndan gelen haklarına tedbir konulması, öldüğünde devlet töreni yapılmaması, rütbelerinin alınması, Evren ve Şahinkaya'nın tutuklanması taleplerinde bulundu. Mahkeme heyeti avukatların talebini reddetti. Mahkeme Heyeti, davayı 27 Aralık 2013 tarihi saat 10.00'a erteledi. nbsp;Davanın ertelenmesinin ardından Ankara Adliyesi önünde mağdurlar ve avukatlar açıklama yaptı. nbsp;27 Aralıktaki duruşmada iddialarımızı, mütalaadaki eksiklerimizi tamamlayacaklarını ifade eden Avukat Arif Ali Cangı, "Sanık tarafı savunmasını yapacak. Çok büyük olasılıkla o gün karar çıkmasını bekliyoruz. Şuana kadar sanıkların 12 Eylül darbesiyle elde ettikleri unvan ve yararlarını, menfaatlerine karşın tedbir kararı verilmesi bir eksikliktir. Ancak mahkûmiyetle birlikte bu yönde karar verileceğini bekliyoruz. Bizim mücadelemiz sonuna kadar devam edecek. Türkiye halkı adalet istiyor. Adaleti gerçekleştirmek için elimizden geleni yapacağız 27 Aralık 2013 günü bütün 12 Eylül ile derdi olan herkesi Ankara adliyesi önüne bekliyoruz" dedi.
Geçmişe yönelik işkence tespitine rağmen müdahil olamadığını söyleyen 12 Eylül mağduru Tahir Canan, "Ben insan hakları vakfı tarafından geçen duruşmada bu mahkemeye bir rapor sundum. Ama iki duruşmadır bu rapora rağmen mahkeme bizim müdahil talebimizi reddediyor. Geçmişte işkence görenlerin müdahil olamadıklarını göstermiş oluyorlar. Geçmişte işkence görenler burada müdahil olamıyorlarsa kim müdahil olacak? Ülkemizde bu kadar faili meçhul varken, bunca kemikleri bulunamayan insanlar varken, işkence gören insanlar varken, bunlar müdahil olamıyorsa bu yargılama nereye gidecek? Mahkeme başkanı avukatlarımıza yeterince söz hakkı vermiyor. Benim istediğim kadar konuşacaksınız gibi bir yaklaşımları var" şeklinde konuştu. 12 Eylül döneminde gözaltına alınmasın ardından kaybolan Cemil Kırbayır'ın 33 yıldır kemiklerini arayan abisi Mikail Kırbayır duruşmayı takip etti. Duruşma çıkışında konuşan Kırbayır, biz kayıp yakınları 33 yıldır görünmeyen adaleti, bitmek tükenmek bilmeyen belirsizliği belirliye çevirmek için mücadele ettik'' şeklinde konuştu. "Bulunduğumuz her ortamda söylediğimiz bir sözümüz vardır. Yaşamı, konumu, makamı ne olursa olsun hesabını veremeyeceği hal ve davranış içerisinde bulunmasın. Kenan Evren ve darbeci ekibi gerek 12 Eylül öncesi gerek darbe yönetiminde yapmış olduğu iş ve işlemlerden kendileri de anlamışlardır ki biz bunun hesabını veremeyeceğiz kendilerinin hazırladığı 1982 anayasasının zırhına bürünerek dokunulmazlıklarını ilan etmişlerdir. Şimdi gördüm, zavallı durumunu halkımız görüyor kendisini yarı tanrı ilan edenler bu halka hesap vermek mecburiyetindedirler. Bizim isteğimiz bu.Bu insanlar insanlığa karşı suç işlemişlerdir. İnsanlık suçundan dolayı sanık sandalyesinde oturmaları gerektir" sözlerini sarf etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...