Piri Reis ve Haritaları sergisi Deniz Müzesi'nde açıldı

/ Kaynak: AA
Piri Reis ve Haritaları sergisi Deniz Müzesi'nde açıldı

KÜLTÜR - SANAT Haberleri  / AA

Ömer Çelik, "Ülke olarak bölgedeki gelişmeleri okuyabilmemiz ve denizlerden azami ölçüde faydalanmamız artık bir zorunluluktur, dedi.

Türk denizcilik tarihinin en önemli halkalarından biri olan Piri Reis'in hayatını ve eserlerini konu alan "Piri Reis ve Haritaları" sergisi, İstanbul Deniz Müzesi'nde açıldı. Serginin açılışına, Bakan Çelik, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve çok sayıda davetli katıldı. Açılıştan önce konuşan Çelik, Piri Reis'in haritalarının izlenime sunulduğu sergiyi açmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, Piri Reis'in eserlerinin Türk denizcilik tarihi açısından önemini vurguladı. Bir dönem yazılan kitaplarda, Piri Reis'in eserleri için "Normal bir insanın o dönemde yazması mümkün değil, ancak uzaylılar yazdırmış olabilir" gibi ifadelerin kullanıldığını hatırlatan Çelik, Piri Reis'in eserlerinin tanıtımı ve daha iyi anlaşılması için çalışmalar yapıldığını anlattı. Denizcilik tarihi için özel bir uygulamanın bir süredir terk edildiğini de kaydeden Çelik, 20-30 yıl öncesinde kadar Boğaz'dan geçen gemilerin Beşiktaş'taki Barbaros Hayrettin Paşa'nın kabrine selam durarak geçtiğini anımsattı. Bakan Çelik, "20-25 yıldır bu gelenek unutulmuş. Bu geleneğin yeniden ihya edilmesinin, bu toprakların büyük bir denizci ile kurduğu anlamlı bağın yeniden ihya edilmesi anlamında önemli olacağı düşüncesindeyim" dedi. Bugüne kadar denizcilik konusunda stratejik bir çalışmanın bulunduğunu söylemenin mümkün olmadığını dile getiren Çelik, üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye'nin denizlerden azami şekilde faydalanmak durumunda olduğunu söyledi. Son zamanlarda bölgede yaşanan olayların da bu önemi ortaya koyduğunu vurgulayan Çelik, şöyle devam etti: "Arap Baharı ve son zamanlardaki gelişmelerin Doğu Akdeniz'de ortaya çıkan enerji savaşlarıyla ilgili olduğunu düşündüğümüzde denizciliğin, Doğu Akdeniz'in stratejik önemi ortaya çıkmaktadır. Özellikle Suriye'yle ilgili ne düşündüğümüzü soran pek çok arkadaşla sohbet ettiğimizde, meseleleri biraz daha Suriye ve Mısır ekseninden çıkararak olaylara bakmalarının onlara yeni ufuklar açacağını her fırsatta belirtiyorum. Denizcilikle alabildiğine uğraşmak önümüzde bir seçenek olarak durmuyor, bu bize coğrafyanın emrettiği bir şeydir. Ayrıca tarihimizin dayattığı bir unsur olarak önümüzde duruyor. Aslında bu haritanın varlığı da 500 yıl öncesinde bölgeye stratejik olarak bakan bir geçmişimizin olduğunu göstermektedir. Ülke olarak bölgedeki gelişmeleri okuyabilmemiz ve denizlerden azami ölçüde faydalanmamız artık bir zorunluluktur. Biz zamanında Akdeniz'i bir göl haline getiren büyük denizcilerimizin vizyonuna sahip çıkmak durumundayız." Piri Reis'in hayatının anlatıldığı 8 dakikalık filmin izlenmesinin ardından Bakan Çelik ve beraberindekiler sergiyi gezdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...