Siber saldırılara karşı yerli üretim çözüm

/ Kaynak: AA
Siber saldırılara karşı yerli üretim çözüm

TEKNOLOJİ Haberleri  / AA

Uzmanlar, kurum siteleri, sosyal medya ve mail adreslerinin hacklenmesine ve saldırılara karşı yerli üretim yazılım ve cihazların kullanılmasını öneriyor.

Bilişim firması genel müdürü ve Cüneyd Fırat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda hacklenme olaylarının daha fazla ortaya çıktığını ve bunun kamuoyuna yansıdığını söyledi. Türkiye'de birçok konuda farkındalığın arttığını belirten Fırat, özellikle siber saldırı konusunda alınacak tedbirlerin günün şartları dolayısıyla ön planda olduğunu vurguladı. Ağ güvenliği konusunun kritik bir konu olduğunu aktaran Fırat, "Bu konular son yıllarda devletin gündemine de girmeye başladı. Milli Güvenlik Kurulunda da siber güvenlik konusu öndeki ajandalardan birisidir. Tedbirler alınmaya başlandı. Siber güvenlik ile ilgili üst kurullar oluşturuldu. Bir takım yol haritaları oluşturuldu. Bunlar çok güzel gelişmeler" diye konuştu. Sanal dünyada bilgi akışı ve haberleşme gibi işlevlerin ön planda olduğunu belirten Fırat, Türkiye'de özel kuruluşlar ve kamu kurumlarında kullanılan temel teknoloji ürünlerinin kısıtlı olduğunu aktardı. Türkiye'de kullanılan ürünlerin çoğunun yabancı kaynaklı olduğunu söyleyen Fırat, şöyle konuştu: "Yabanı kaynaklı ürünlerden yüzde yüz emin olmanız pek mümkün değil. Siber saldırılar oluşuyorsa bunların bir kısmı amatör olabilir ama bir kısmı da profesyonel saldırılardır. Profesyonel saldırılar tabii ki arkasında destek olan saldırılardır. Muhtemeldir ki bu sistemlerin bazılarının bilinçli açıkları olabilir. Gelişmiş ülkelerin çoğu dışarıdan ürün kullanmama konusunda çok hassas davranıyor. Özellikle kritik bilgilerin olduğu yerlerde. Bu ülkelerin kendi teknolojileri olduğu için güvenliği sağlıyorlar. Siber saldırılara ve nbsp;hacklenmeyle karşı, yerli ürünleri ya da farkında olduğumuz ürünleri kullanmalıyız. Türkiye'deki yerli ürünler de bu konuda yavaş yavaş gelişmeye başladı. Türkiye'de özellikle görüntü aktarma sistemlerinde gelişmeler yaşandı. Bu ürünler, ülkemizde birçok kurumda kullanılmaktadır. Bu tür ürünlerin yerli olması, o güvenilirliği sağlamak açısından çok önemlidir. Bu konuda yerli üretimin ve teknolojilerin ileriye yönelik adımlar atabilmesi için güzel çalışmalar yapılmaktadır."


nbsp;"Bilişim sistemleri sürekli güncel tutulmalı"
Fırat, siber güvenlik için oluşturulan sistemlerin klasik sistemlere göre daha akıllı olması gerektiğini söyledi. Öncelikle bu konuda yerli ürünleri kullanarak açıkları kapatmak gerektiğini belirten Fırat, şöyle devam etti: İlk adım bu. İkinci boyutta, evet açıkları kapatabilirsiniz ancak hala size saldırı gelebilir. Siber saldırılara karşı en önemli önlem bilişim sistemlerinin sürekli güncel tutulmasıdır. Siber güvenlik konusunda savunma aklını dışarıdan alıyoruz. Savunma aklını dışarıdan alınca dışarıdan gelecek siber saldırılara karşı pek etkili olunamıyor." Fırat, çözüm ve sistemleri birden değiştirmenin mümkün olmadığını vurguladı. Bilişim sektöründe değişimin zamanla yaşandığını aktaran Fırat, şunları kaydetti: "Kurum siteleri, sosyal medya ve mail adreslerinin hacklenmesi durumunda kurum öncelikle bir durum tespiti yapması gerekiyor. Savunma sistemlerindeki tespit-teşhis-tanıma yöntemi uygulanmalıdır. Tespit edemediğiniz bir şeye karşı ardından savunma yapamazsınız. Bunun için elinizde gerekli çözümlerin olması gerekiyor. Şunu da unutmayın, karşı tarafta kendini gizlemeye çalışıyor. Bu bir teknoloji mücadelesidir."
TEKNOLOJİ
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...