Çin, Brezilya ekonomisini korkutuyor

Çin, Brezilya ekonomisini korkutuyor

Ekonomi Haberleri

Çin yatırımlarının Brezilya'da hızla artması, ekonomi çevrelerinin dikkatini çekiyor.

Brezilya 'da son olarak geçtiğimiz günlerde gerçekleşen 1 trilyon dolarlık petrol ihalesine yüzde 20 ortak olmasıyla gündeme gelen Çin yatırımları, ülkede tartışma konusu oldu. 2004 yılında dönemin Brezilya lideri Luiz Inacio da Silva tarafından gerçekleştirilen Çin ziyaretiyle başlayan ve giderek ivme kazanan Brezilya-Çin yakınlaşması, ekonomik göstergelerde büyük fark oluşturdu. nbsp; 2004 yılında 9 milyar dolar olan ikili ticaret, 10 yıl aradan sonra on kat artarak 90 milyar dolar seviyesine yükseldi. Bu rakamla birlikte Brezilya'nın en büyük ticari ortağı konumuna yükselen Çin, ülkede farklı alanlara yönelik yatırımlarını artırmaya devam ediyor. Dünyanın ikinci büyük ekomisi olan Çin'in ülkedeki belli sektörlerde gücü elinde toplamasına karşı kota uygulamaya başlayan Brezilya hükümeti, Çin işbirliğinin ülke ekonomisine zarar verdiği yönünde eleştiriliyor.

BRIC ülkeleri arasında yer alması nedeniyle büyüme hedefinde birçok ortaklığa imza atan iki ülke, geçtiğimiz aylarda, 30 milyar dolara kadar kendi para birimlerinde takas yapma kararı alarak dolarsız ticaretin önünü açtı.

Bununla birlikte Çin şirketlerinin Brezilya'da geniş topraklar kiralarayak tarım ürünlerine yatırım yapması ve büyük maden işletmelerini satın alması, ülkenin milli kaynaklarının yabancı devletler tarafından sömürüldüğü tartışması başlattı. Son olarak Campo Libra bölgesindeki petrol ihalesinde 5'te birlik payın Çin'e verilmesi, tartışmaları körükleyen bir unsur oldu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...