7 bin Yunanlı doktor iş için ülkeyi terk etti

7 bin Yunanlı doktor iş için ülkeyi terk etti

Ekonomi Haberleri

Kriz sebebiyle ciddi tasarruf tedbirlerinin uygulandığı Yunanistan'da doktor açığı 6 bine ulaşırken, yaklaşık 7 bin genç doktor da iş için göç etti.

Ekonomik kriz sebebiyle kemer sıkma politikalarının uygulandığı Yunanistan'da, başkent Atina ve diğer birçok kentteki hastanede tıbbi cihaz, malzeme ve personel eksikliği yaşanıyor. Yunanistan Devlet Hastaneleri Doktorları Birliği Federasyonu (OENGE) Başkanı Dimitris Varnavas, düzenlediği basın toplantısında, Ulusal Sağlık Sistemi (ESY) ve Yunanistan Ortak Sağlık Hizmeti Kurumu'nun (EOPİİ) "AB'ye verilen taahhütler uğruna yıkıldığını" söyledi. Yunanistan'daki hastanelerde 6 binden fazla doktor eksiği bulunduğunu belirten Varnavas, diğer taraftan genç doktorların iş bulmak için yurt dışına gittiklerini kaydetti. Son 3 yılda 7 binden fazla genç doktorun iş bulmak için yurt dışına gittiğini kaydeden Varnavas, durumu "patlamaya hazır bir sağlık bombası" olarak nitelendirdi. Larisa hastanesinin pediatri ve jinekoloji bölümlerinin yetersiz personel nedeniyle kapatılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını dile getiren Varnavas, Yunanistan Sağlık Bakanı Adonis Georgiadis'in başarılı bir bakan olmadığını savundu. Yunanistan'da geçtiğimiz aylarda, tasarruf amacıyla devlet harcamalarının azaltılması çabaları kapsamında, hastanelere başvuran hastalardan katılım payı olarak 25 avro ücret alınması kararlaştırılmıştı. Sağlık Bakanı Georgiadis, bu uygulamanın sağlık alanındaki giderleri azaltacağını ve AB ile yeni müzakere kapılarının açılmasına yardımcı olacağını söylemişti. Öte yandan Yunanistan'daki devlet hastanelerinde doktorlar tuvalet kağıdından, kateterler, enjektörler ve iğnelere kadar hemen hemen her tip tıbbi malzemenin kısıtlandığından şikayet ediyor. Ekipmanların büyük bir kısmı bozulunca tamir edilmezken, acil ameliyat olması gereken hastalara da aylar sonrasına randevu verilebiliyor. ATİNA AA

Öğretmenler okul yerine caddelerde

Yunanistan'da kamu kesintileri eğitimin de aralarında olduğu kamu hizmetlerini ciddi oranda etkiliyor. Maaşları kesintiye uğrayan veya işlerine son verilen öğretmenler aylardır eylem yapıyor. Son olarak işlerine son verilen lise öğretmenleri başkent Atina'da sokaklara dökülerek hükümetin kemer sıkma politikalarını protesto etti. Öğretmenlerin gerçekleştirdiği eylemlere öğrenciler de destek verince ülkede bütün bir eğitim-öğretim yılının eğitimsiz geçme ihtimali de bulunuyor. Öğrenciler eğitim-öğretim yılının başlamasından birkaç gün sonra grevlere giden öğretmenlerinin yanında yer almışlardı. Öte yandan Yunanistan'da son 5 yılda halkın geliri yüzde 30 geriledi. Bu orana enflasyon da eklendiğinde kayıp yüzde 40 seviyesine yaklaştı.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...