Başbakan Erdoğan, 'Öğrenci andının içeriği problemliydi'

Başbakan Erdoğan, 'Öğrenci andının içeriği problemliydi'

GÜNDEM Haberleri

Başbakan Erdoğan, Van Yüzünci Yıl Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada, kaldırılan öğrenci andına değindi, andın içeriğinin problemli olduğunu ifade etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'a Yüzüncü Yıl Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verildi. Kendisi için düzenlenen diploma töreninde konuşan Erdoğan, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, demokratikleşme paketindeki idari değişiklikle kaldırılan 'öğrenci andının içeriğinin problemli' olduğunu söyledi.

Andın şekil olarak da soğuk savaş dönemindeki kapalı rejimleri hatırlattığını dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:

"Andın içeriği problemliydi ama şekli içeriğinden çok daha problemliydi. Altı yaşındaki, 7 yaşındaki çocukların sıraya dizilip, 'hazır ol' komutuyla bir askeri disiplin görüntüsünde, aynı ağızdan bir metni okumaları açıkçası soğuk savaş dönemi kapalı rejimleri hatırlatan bir manzaraydı.

İlkokulları, ortaokulları bu şekilde formatlamaya müsait olarak gören zihniyet, üniversitelere de aynı nazarla bakıyordu. İnanın o zihniyet eğer imkan bulabilseydi, üniversitelerde de and okutur, üniversitelere de forma zorunluluğu getirir, farklı olanı üretim hatası olarak görüp, eleğin altına bırakırdı.

Gençler çıkıyor, birileri ne diyor şimdi? And kalktı ya diyor ki 'Bunlar Türklüğe karşı.' Bunun Türklüğe karşı olmakla ne alakası var. Şimdi ben Türk'üm. 'Ben Türk'üm' demekten hiçbir zaman gocunmadım ki böyle bir derdim, böyle bir sıkıntım yok. Benim bir Kürt kardeşimin de 'Ben Kürt'üm' demesinden hiçbir sıkıntım yok, Laz'ım, Boşnak'ım, Roman'ım demesinden bir sıkıntım yok. Çünkü bizim indimizde insan olması önemlidir, insan."

'OKULA GİDEMEDİK'

Erdoğan'ın 12 Eylül döneminde yaşananlara ilişkin de değerlendirmeleri oldu. Kendisinin de 1980 öncesinin üniversite öğrencilerinden olduğunu hatırlatan Başbakan, yaşanan şiddet olayları nedeniyle çoğu zaman okula bile gidemediklerini anlattı.

Bu dönemleri yaşatanların bazılarının, bugün o dönemde yaptıklarını sanki büyük işler başarmış gibi ortaya koymaya çalıştıklarını belirten Erdoğan, "11 Eylül 1980 günü neredeyse bütünüyle sokakta olan üniversite öğrencilerinden, 12 Eylül 1980 sabahında hiç eser kalmamıştır. Bizim üniversitelerimiz belli zamanlarda bilimden, eğitim öğretimden ziyade sadece ve sadece gösterilerle protestolarla hatta anarşiyle gündeme gelmek zorunda kalmıştır. Özgür düşüncenin merkezi olması beklenen üniversite, şekilciliğin, dayatmaların hatta baskının, hoşgörüsüzlüğün ve tek tip insan yetiştirmenin merkezlerine dönüşmüştür" değerlendirmesinde bulundu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...