Sonbaharda karpuz üretti

/ Kaynak: İHA
Sonbaharda karpuz üretti

YAŞAM Haberleri  / İHA

Yaz döneminin vazgeçilmez meyvesi karpuz, Bursa'nın İnegöl ilçesinde sonbaharda yetiştirildi.

Hiçbir suni ilaç kullanmadan tamamen organik karpuz yetiştiren çiftçi, inat uğruna ilk defa bu dönemde karpuz yetiştirdiğini ifade etti.İnegöl'e bağlı Çavuş köyünde, karpuz yetiştiricisi Recep Akıncı, Boğazköy Barajı mevkiindeki tarlasında bir dönemde iki farklı ürün yetiştirdi. 2.5 dönümlük alanda temmuz ayı başında fasulye yetiştirip hasat ettikten sonra, ikinci ürün olarak bir inat uğruna karpuz ekimi yapan çiftçi, ekim ayının sonuna yaklaşılırken emeline ulaştı.İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, Çavuş köyündeki çiftçinin tarlasına giderek incelemelerde bulundu. Çelik, İnegöl'de karpuz hasadının yaklaşık 1-1.5 ay önce bittiğini belirterek şöyle konuştu: "Şimdi önemli olan bir alandan yılda iki ürün almak. Her yerde bu önemli. Tek ürün artık çiftçiyi kurtarmamaya başladı. Zaman zaman bazı çiftçilerimiz alternatif ürünlere yöneliyor. İkinci ürün fasulye, ikinci ürün silaj mısırı, ikinci ürün karnabahar gibi. Bunlardan biri de gördüğünüz bu bahçe." Çavuş köyünün zaten karpuzuyla geçmişten beri ünlü olduğunu anlatan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ama mevsiminde ünlüydü. Şimdi bu arkadaşlarımız, 23 Temmuz 2013 tarihinde ikinci ürün olarak ektiği karpuzların hasadını yapıyor. Az önce biz de yedik lezzetine doyamadık. Önemli olan artık bir yılda iki ürün alarak çiftçinin kendisini koruması anlamında alternatif ürünlere yönelmesidir. Bu karpuzun şuan 75-80 kuruştan pazarı var. Az önce yediğimiz karpuz bizi de şaşırttı. Müthiş bir şey. Demek ki, yapınca oluyormuş. Bu mevsimde karpuz yetiştiğine göre demek ki, başka ürünler de yetişebilir. Yeter ki çiftçi istesin veya bir çaba sarf etsin. Arkadaşımız bu tohumları bizden alırken, bizim elemanımız bile demiş, 'bu mevsimden sonra karpuz mu yetişir?' diye. Ama arkadaşımız azmetmiş şuan üretimini gerçekleştirmiş, kendilerini tebrik ediyorum."
Çiftçi Recep Akıncı ise, bir ilki deneyip başardıklarını belirterek şunları söyledi: "Olmaz dediler, çalıştık ve oldu. Ürünlerimiz tamamen doğal. Ziraat Odası'ndan aldığım tohumu ektim. 23 Temmuz'da ekimi yaptıktan sonra bir kere su verdim, gübre, ilaç hiçbir şey kullanmadım. Katkı maddesi yok. 2 buçuk dönüm yer ektim, 12-13 ton ürün aldım. 75-80 kuruşa kilosu satılıyor. Buraya ilk ekimde fasulye ekmiştik. Önümüzdeki yıl yine böyle ekeceğim. 7 dönüm bir yerim var, oraya karpuz ekmeyi düşünüyorum."

YAŞAM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...