Doğu, turizm ve sanayi ile şahlanıyor

Doğu, turizm ve sanayi ile şahlanıyor

Ekonomi Haberleri

Doğu ve Güneydoğu'da başlatılan çözüm süreci bölgede tam anlamıyla bir şahlanış başlattı.

Doğu ve Güneydoğu'da başlatılan çözüm süreci bölgede tam anlamıyla bir şahlanış başlattı. Hükümet, bölgede bedava arsadan 10 yıl vergi muafiyetine, SGK prim teşvikine kadar birçok uygulamayı içeren paketi uygulamaya başladı. Bu teşviki gören bölgeye koştu. Şimdiye kadar boş duran organize sanayi bölgelerinde arsa kalmadı, yeni bölgeler açıldı ve 4-5 yıldızlı otel ihtiyacı artmaya başladı. Ardından sürece destek için MÜSİAD, TÜSİAD, TUSKON gibi iş adamı örgütleri, toplantılarını Doğu illerinde yapmaya başlayınca kongre turizmi için ihtiyaçlar büyüdü. Terörün bitmesi için her kesimden verilen destekle çatışmalar sona erince güvenlik problemi de çözüldü. İş adamlarının deyimiyle, şimdi bölgede 'turizm patlaması' zamanı... Bu iddianın gerçekleşmeye başladığı, 9 günlük Kurban Bayramı tatilinde otellerin yüzde 100 dolması, uçaklarda bütün biletlerin satılması, bölgeye seyahat eden otobüs şirketlerinin ek seferleriyle de ortaya çıktı. Bölgeye akraba ziyareti, kültür ve din turizmi, yatırım yeri tespiti gibi sebeplerle gelenler, bölgedeki yatak kapasitesinin yetersiz olduğunu da gözler önüne serdi. Bölge sanayicilerinden bazıları otel açtı, yenileri için yer arıyor. Otelciler yerli ve yabancı turist gruplarından bazılarının rezervasyon talebine karşılık veremediklerini belirtirken, Diyarbakır Dedeman Oteli Satış ve Pazarlama Müdürü Ömer Yüksel, "Doluluk yüzde 100'ü buldu. 7-8 yabancı grup geldi" dedi. Turistik Otelciler?Birliği Başkanı Timur Bayındır da barış havasının sürmesi ve teşviklerin daha iyi anlatılmasıyla turizmin de gelişebileceğini ifade etti.

Erdal Bahçıvan
(İstanbul Sanayi Odası Başkanı)
30 yıllık problem kırılma noktasında
"İçinde bulunduğumuz toplumsal barış süreci, Türkiye'nin son 30 yıl içinde bulunduğu hem maddi hem manevi olumsuzlukları bitme noktasına geldi. Buraya yatırımın altyapısı eğitimle gelişir. Burada hayvancılık da büyümeli. Bu, iş dünyasının her alanda yatırımını bölgeye çekecektir."

Hakan Akbak
(GÜNSİAD Başkanı)
Maden yatırımı için de geliyorlar
"Ticari hayatta son 9 ayda büyük canlılık var. Birçok iş adamı grubunu ağırladık. Gelmeye devam ediyorlar. Teşvikleri merak ediyorlar. Birçoğu yatırım başlattı. İç turizmde patlama olacak ama yatak kapasitesi yetmiyor. Dini turizm gelişiyor. Maden yatırımcıları da sık sık gelmeye başladı."

Şah İsmail Bedirhanoğlu
(DOGÜNSİFED Başkanı)
Diyarbakır'a biz bile otel açtık
"Hareketlenme geçmişe göre kıyaslanamaz bile. Turizmde büyük canlılık var. Ben şubat ayında Diyarbakır'a otel açtım. Benden önce de bir yatırımcımız otel açmıştı. Zincir oteller de yer arıyor. İş dünyası ve sivil toplum örgütleri toplantılarını burada yapıyor. Bunu hayal bile edemezdik."

Mehmet Aykanat
(İl Kültür ve Turizm Md. V.)
Nemrut'a nehir üzerinden gidilecek
"Hazırlanan plan kapsamında Fırat havzası ve Atatürk Barajı kullanılarak Zeugma Antik Kenti'nden Şanlıurfa ve Adıyaman'daki Nemrut Dağı'na nehir üzerinden ulaşım sağlanabilecek. Nehir turizmi planıyla Güneydoğu'nun turizmde cazibe merkezi haline getirilmesi hedefleniyor."

'Doğu'daki gelişme Türkiye'yi kalkındıracak' nbsp;
Türkiye Ekonomi Kurumu Başkanı Ercan Uygur, çözüm süreciyle yatırımın arttığı Doğu ve Güneydoğu'daki kalkınmanın, ülkenin gelişmesini etkilediğini söyledi. Uygur, "Türkiye'deki belirsizliğin azalması, terör olaylarının sona eriyor olması, tabii sermaye hareketlerini, turizmi, yatırımları hep olumlu etkiliyor" dedi. Belirsizliklere rağmen sürecin, bütün tarafların gönlünün razı olduğu bir noktada sonuçlanmasını umut ettiğini söyleyen Uygur, "Bugüne kadar olumlu etkileri görüldü. Çözüm sürecine götüren olayların yaşandığı bölgelerde yatırımlar kıpırdadı. Yurt dışından da bölgeye yatırım planları olduğu söyleniyor. Bölgeye sermaye girişi var. Bu, Türkiye'nin bütününü olumlu etkiliyor" diye konuştu. nbsp;

CANAN ERASLAN - ÖZEL HABER
TÜRKİYE GAZETESİ







UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...