Gürcistan Cumhurbaşkanı'nı seçiyor

/ Kaynak: İHA
Gürcistan Cumhurbaşkanı'nı seçiyor

DÜNYA Haberleri  / İHA

Gürcistan'da Cumhurbaşkanlığı seçimleri bugün sabah 8.00'de başladı.

Merkez Seçim Komisyonu'ndan alınan bilgiye göre, öğle itibariyle kayıtlı seçmenlerin yüzde 17,15'ine tekabül eden 606 bin 710 kişi oy kullandı.Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin ikinci 5 yıllık döneminin sona ermesinin ardından Gürcistan bugün seçimlere gitti. Sabah 8'de açılan sandıklara öğle saati itibariyle 606 bin 710 seçmen oy kullanmak için giderken, bu sayının geçen sene yapılan parlamento seçimlerine oranla yüzde 8 daha az olduğu gözlemlendi.Toplamda 23 adayın yarıştığı seçimleri Başbakan Bidzina İvanişvili'nin koalisyon partisi Gürcistan Rüyası'ndan aday olan Giorgi Margvelaşvili'nin götürdüğü bilinirken, seçimlerin ikinci tura kalıp kalmayacağı ise merak konusu olmuş durumda. İvanişvili 17 Ekim'de yaptığı bir açıklamada, eğer seçimler ikinci tura kalırsa Margvelaşvili'ye seçimlerden çekilmesini söyleyeceğini dile getirmişti. Margvelaşvili ise o günden bu yana seçimlerin ilk turundan galip çıkacağına inandığını birden fazla kere ifade etmiş, ancak ikinci tura kalınması durumunda çekileceğini söylemişti.Seçimlerde iki esas adaydan birisi, mevcut Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin liderliğini yaptığı Birleşik Ulusal Hareket partisi adayı David Bakradze ve diğer aday ise 2001-2008 yıllarında parlamento başkanlığı yapmış olan Nino Burjanadze. Birleşik Ulusal Hareket seçimlere yalnızca ülkedeki muhalefet gücünü ortaya koymak için katılıyor ancak seçimlerde Burjanadze'nin ikinci gelmesi durumunda muhalefetin ülkedeki etkisinin azalmış olduğu anlaşılacak.
Bu seçimlerde 2004'ten beri görevde olan Saakaşvili'nin yerini alacak olan yeni Cumhurbaşkanı, Gürcistan tarihindeki 4. Cumhurbaşkanı olacak.
Gürcü vatandaşlarla birlikte oy kullanan Gürcistan Başbakanı Bidzina İvanişvili, oyunu attıktan sonra basına yaptığı açıklamada "pek çok kişinin gelerek oy kullanmasını beklediğini" ifade ederken, oyunu Gürcistan Rüyası'ndan aday olan Giorgi Margvelaşvili'ye verdiğini belirtti.
Oyunu kullandıktan sonra gazetecilere değerlendirmelerde bulunan David Bakradze de, "Bekleyip göreceğiz. Seçim günü yaşanan sorunlar hakkında konuşmak için çok erken. Umarım özgür ve temiz bir seçim olur. Gürcistan'a en çok faydası olacak olan da seçimlerin bu şekilde yapılmasıdır. Eğer temiz, özgür ve şeffaf bir seçim olursa ülke için de iyi olacaktır. Avrupa gündemimiz güçlenecektir ve önümüzdeki Vilnius Zirvesi öncesinde ülkemiz adına iyi bir gelişme olacaktır. Bu yüzden bir muhalefet lideri olarak bu şeffaf, temiz ve adil seçimlerde kendime düşen görevi yapmaya hazırım. Hükümetin de aynı şekilde davranmasını ümit ediyorum" ifadelerinde bulundu.
Nino Burjanadze ise, "Tekrar söylüyorum ve belki de yüzüncü kere tekrarlıyorum fakat özgürce ve adil bir şekilde yapılmış seçimlerden çıkacak herhangi bir sonuç benim için kabul edilebilir olacaktır. Ben gerçek bir demokratım. Sonuçları beğenip beğenmemem çok önemli değil. Önemli olan seçimlerin özgür ve adil bir şekilde gerçekleştirilmiş olmasıdır. Ancak bugün yapılan bazı ihlallerle ilgili bilgiler aldım. Bu demek oluyor ki Gürcistan hükümetindeki insanlar yasaların yalnızca sıradan vatandaşlar için olduğunu düşünüyor. Ben gerçek demokrasi için savaşıyorum. Ülkede, başbakan, parlamento başkanı, cumhurbaşkanı veya sıradan bir vatandaş olsun herkes yasalar karşısında eşit olmalı ve yasalara saygı duymalı" şeklinde konuştu.

DÜNYA
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...