Nükleer Teknoloji Üniversitesi kurulacak

/ Kaynak: AA
Nükleer Teknoloji Üniversitesi kurulacak

GÜNDEM Haberleri  / AA

Bakanı Taner Yıldız, Japonya ile Türkiye arasında yapılacak Ev Sahibi Hükümet Anlaşması kapsamında Nükleer Teknoloji Üniversitesi'nin kurulacağını söyledi

Bakan Taner Yıldız, Erciyes Dağı'nda Kayseri Büyükşehir Belediyesine ait Kardan Adam Tesislerinde gerçekleştirilen Kayseri 4. Hayırseverler Zirvesi sonrasında gazetecilerin sorularını cevapladı. Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin 29 Ekim'de Türkiye'ye yapacağı ziyaretin içeriğinin sorulması üzerine Yıldız, Japonya ile Türkiye arasında yapılacak Ev Sahibi Hükümet Anlaşması'nın sonuna gelindiğini söyledi. Anlaşma yapıldıktan sonra her iki ülkenin meclislerinin onayına sunulacağını ve sürecin bu şekilde devam edeceğini kaydeden Yıldız, bu anlaşmayla alakalı teknik bütün detayların çözüldüğünü, proje şirketine hangi sorumlulukların düştüğü, hükümete hangi sorumlulukların düştüğü konularının netleştirildiğini vurguladı. Hazine garantisi vermeksizin bu proje şirketine ortak olacak kamu şirketinin edinimlerini yerine getireceğine dair anlaşmada bir ibare olacağına dikkati çeken Yıldız, "Proje şirketinin anlaşma kapsamında yapacağı konular var. Bunlardan bir tanesi bir Nükleer Teknoloji Üniversitesi'nin kurulması. Japonya ile Türkiye arasında yapılacak Ev Sahibi Hükümet Anlaşması kapsamında Nükleer Teknoloji Üniversitesi kurulacak. Mütevelli heyeti oluşturulacak ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, Enerji Bakanlığı ve Tübitak'tan temsilciler olacak. İlk toplantısını da önümüzdeki günlerde Tokyo veya Ankara'da yapacak. Bu üniversite dünya standartlarında bir üniversite olacak. Bütün bunun yatırımını proje şirketi gerçekleştirmiş olacak" şeklinde konuştu.


Nükleer yakıt fabrikasının kurulması
Ev Sahibi Hükümet Anlaşması kapsamında farklı bir konu da olduğunu belirten Yıldız, şöyle devam etti: " Nükleer yakıt fabrikasının kurulmasıyla alakalı Japonya ile yaptığımız ve bu anlaşmanın içerisinde olmasını düşündüğümüz bir konu var. Bu çok önemli ama altını çizerek söylüyorum, biznükleer yakıt imal etmeyeceğiz. Nükleer yakıt fabrikası demek onların pulvarize edilmiş nükleer yakıtların çubuklar içerisine yerleştirilmesi ile alakalı yakıt fabrikasıdır. Bunun kendine has bir fizibilitesi var. Bununla alakalı çalışmaları da önümüzdeki süreçte hep beraber kamuoyuyla paylaşacağız. Ama tekrar altını çizerek söylüyorum biz nükleer yakıt imal etmeyeceğiz, nükleer yakıt fabrikası kuracağız. Bunun mekanik kısımlarıyla alakalı bir fabrika olacak." Bakan Yıldız, "Gerek Akkuyu'da Ruslarla beraber yapılacak gerekse Sinop'ta Japonlarla beraber yapılacak olan Nükleer güç santrallerinin yerli ortaklarla birlikte belli hisse oranlarında yapılarak gerçekleştirilmesi doğru olacaktır" diyerek, "Bizim amacımız nükleer santrallerin tamamen Türk mühendisleri tarafından yerli sanayi ile beraber ve mutlaka yerel sanayiyi de güçlendirecek şekilde yapılmasını sağlamaktır" şeklinde konuştu.
GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...