'Vizontele' filmi gerçek oldu

/ Kaynak: İHA
'Vizontele' filmi gerçek oldu

YAŞAM Haberleri  / İHA

Silifke ilçesine 70 kilometre uzaklıkta bulunan ve yazın 350-400, kışın ise 70-80 kişinin ikamet ettiği Bağcağız Mahallesi hala elektrikle tanışmadı.

Daha önce ne köy ne de mahalle olan Bağcağız, Kavak köyüne bağlanarak mahalle ilan edildi. Bağcağız Mahallesi'nde bulunan 70 hane yaklaşık 100 yıldır elektriksiz, yolsuz ve susuz yaşıyor. Güneş paneli ile evine elektrik alan bir kişinin evinde bulunan televizyon ile günlerini geçiren Bağcağız Mahallesi halkının hikayesi, ünlü komedyen Yılmaz Erdoğan'ın "Vizontele" filmini aratmıyor. Okula giden öğrenciler ise mum ve gaz lambası ışığında ders çalışıyor.

Mahallelerine bir an önce elektrik istediklerini belirten Üzeyir Döndü, "100 yıla yakın süredir elektriğimiz yok. Elektriksiz ve susuz doğduk, herhalde bu şekilde öleceğiz. Büyükşehir sınırları içerisindeyiz. Şehir merkezine 70 kilometre uzaktayız. Hatta 5 kilometre uzağımızda elektriği olan bir köy daha var, fakat biz varlık içinde yokluk çekiyoruz. Bu memleketin en ücra köşelerinde tek evi olan yerlere elektrik götürüldüğünü biliyoruz. Biz burada 70 haneyiz. Bizimle ilgilenen muhatap bulamıyoruz. Çocuklarımız burada doğdu ve yaşıtları internetle, dünya ile tanışmışken, bizim çocuklarımız televizyon ile bile tanışmadı. Şehir merkezine misafirliğe gittiğimizde çocuğum televizyon görüyor ve 'Baba bu ne?' diye soruyor. Devlet büyüklerimizden yardım bekliyoruz" dedi.

Akşam olduğunda gaz lambası veya mum ışığında oturduklarını belirten Şerife Güven, "Yıllardır buradayız. Ne elektrik gördük ne doğru dürüst su. Çamaşırlarımızı elde yıkamaktan yorulduk. Elektriğimiz olsa ütü de almak istiyoruz, çamaşır makinesi de. İşlerimiz hava karardıktan sonra da devam ediyorsa gaz lambası ve mum ışığında yapmak zorunda kalıyoruz" diye konuştu.

Mehmet Metik ve Osman Kundakcı ise evlerinde elektrik olmadığı için yerin altını kazıp buzdolabı niyetine bazı yiyecek malzemelerini muhafaza etmeye çalıştıklarını kaydettiler. Mahallede evinde tek televizyon bulunan kişi olan Hamza Gök, "Güneş paneli ile evime elektrik getirdim. Tabii bu da yeterli olmuyor. Bütün köy halkını her akşam evimde ağırlamaktan bıktım. Bir an önce elektriğimiz yapılır da bu zahmetten kurtulurum" dedi.

Muhtar Mehmet Dağal ise "Kavak köyünün tescilli mahallesi Bağcağız, 70 haneden mevcut olup, burada kışın 70-80 kişi, yazın ise 350-400 kişi yaşamaktadır. Ancak mahallemizde elektrik olmadığı için göç sürekli olmaktadır. Mahallemizde elma, kiraz, fasulye, lahana, patates ve soğan yetiştirilmektedir. Çok verimli topraklarımız var. Mahallemiz bölgesel bir iklime sahiptir. 20. asırda elektriği, suyu ve yolu olmayan tek mahalleyiz. İçme suyunu Aksıfat'tan alıyoruz. Bazen 15-20 gün, bazen de 2 ayda bir sırayla su kullanıyoruz. Zaman zaman bu artezyen, yani kuyu suyunda fare ve kertenkele ölüsü çıkabiliyor. Sulama suyu için iki tane yeterli kuyu bulduk. Ancak elektrik olmadığı için bu suyu yerin altından çıkaramıyoruz. Bölgemizde 5 bin civarında elma, armut, erik, kiraz ve ceviz fidanı diktik. Bu fidanları omzumuzda kovalarla su taşıyarak sulamaya çalışıyoruz. Kendi imkanlarımızla cami ve lojman yaptırdık. Müftümüz buraya imam gönderiyor, ancak imam elektrik olmadığı için kısa sürede bizi bırakıp gidiyor. Burada durmuyorlar. Ezan sesine hasret kaldık. Bir an önce yetkililer sesimizi inşallah duyar da bu olaya bir el atarlar" diye konuştu.

YAŞAM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...