İnternet bağımlılığı sanal 'Kültürel mahkum' edeblir

/ Kaynak: AA
İnternet bağımlılığı sanal 'Kültürel mahkum' edeblir

SAĞLIK Haberleri  / AA

Doç. Dr. Mustafa Kemal Şan, olumlu yanlarının yanı sıra internetin en ciddi sıkıntısının, insanları 'sanallik kültürü'ne mahkum etmesi olduğunu söyledi.

Şan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insanların banka işlemleri,alışveriş ve sosyal paylaşım gibi etkinlikleri internet üzerinden de yapabildiğini belirtti.İnternetin olumlu yanlarının yanı sıra olumsuz yanları da bulunduğunu ifade eden Şan, şunları kaydetti: "Olumlu yanlarının yanında internetin bizce en ciddi sıkıntısı, insanları sanallık kültürüne mahkum ediyor olmasıdır. İnternet, gerçek deneyimler yerine insani olmayan bir boyut içinde insani arayışlar içine sürükleme riskidir. Her ne kadar internet insan etkileşimini sanal cemaatler üzerinde yürütüyor gibi görünse de en nihayetinde insanların gerçek dünya ile sürdürecekleri iletişimi bozarak bireyi yalıtılmışlığa götürmektedir. İnternet bağımlılığı online hayata mahkum ediyor?. Yine yapılan psikolojik içerikli araştırmalar sonucunda, aşırı ınternet kullanımının, ev içinde aile bireyleriyle iletişimde gerilemeye, sosyal çevrelerin daralmasına, depresyon ve yalnızlık duygularının derinleşmesine neden olduğu da tespit edilmiştir."
- "Toplumsallık ve sosyalleşme düşmanı" Şan, internetle çok fazla ilgili olan kuşağın, kişilik ve toplumsallaşma sorunları yaşayabileceğini vurguladı. İnternet bağımlılığından, 2000'li yılların başında yeni bir psikolojik rahatsızlık türü olarak batı ülkelerinde bahsedilmeye başlandığını belirten Şan, nbsp;şöyle konuştu: "Bu konuda batı toplumlarında ciddi çalışmalar yürütülmüş, aşırı ınternet kullanımının kişide oluşturduğu çeşitli entelektüel gelişim ve zihin bozukluklukları teşhis edilmişti. Bu konuda batı ülkelerinin ardından gelen birçok ülke gibi Türkiye'nin de benzer bağımlılık sendromlarının açık bir şekilde gözlemlenebildiği bir ülke haline geldiği görülüyor. Aşırı ve kontrolsüz internet kullanımının ortaya koyduğu sanallık kültürünün ortalığı kasıp kavurduğu bir ortam oluşmuştur. Özellikle adına sosyal medya denen ve aslında çok ciddi bir toplumsallık ve sosyalleşme düşmanı olan bir olgu da son yıllarda tüm bu internet bağımlılığının tuzu biberi olmuştur." San, yeni bir bağımlılık türü olarak sosyal paylaşım siteleri ve bazı mesajlaşma programlarının özellikle genç kuşakları etkisine aldığını, bundan orta yaşlı insanların da etkilendiğinin görüldüğünü dile getirdi. Bu süreçlere çok fazla maruz kalan insanlarda topluluk duygusunun kaybedildiğini belirten Şan, bunun sonucunda aşırı bireyselleşmenin ortaya çıktığını kaydetti. nbsp;
- "Çözüm: gerçek sosyalleşmede"
Şan, toplumsal sosyalleşmenin teknoloji ile aynı hızda olmadığını belirterek, "Gençlik ve değişik yaştan kişilerin katılımlarıyla oluşturulacak olan sosyal birlikler, izci dernekleri ve bireysel sporların özellikle yerel yönetimler eliyle halka ücretsiz sunulmasıyla gerçek sosyallikler canlanacaktır" diye konuştu. Gönüllülük bilinci konusunda ciddi çabalar sarf edilerek, gönüllü faaliyetler aracılığıyla özellikle genç kuşaklara, öteki ile sürdüreceği ilişkilerde hem farkındalık hem de farklılık bilinci oluşturulabileceğini nbsp;söyleyen Şan, gönüllülük bilinçli bir merkezden ödüllendirilerek insanların toplumsal ağlara sanal olmadan katılımının sağlanabileceğini ifade etti. Şan, gerçek sosyalleşme için halk kütüphanelerinin sadece büyük şehirlerde değil küçük yerleşim birimlerinde de yaygınlaştırılarak buraların
cazibe merkezi haline getirilebileceğini kaydetti.

SAĞLIK
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...