YÖK Başkanı'ndan öğrenci affı ile ilgili önemli açıklama

YÖK Başkanı'ndan öğrenci affı ile ilgili önemli açıklama

EĞİTİM Haberleri

YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, öğrenci affıyla ilgili çalışmalara ilişkin, "Teknik olarak inceleme aşamasındayız" dedi.

Memur Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ve beraberindekiler, öğretim üyelerinin özlük haklarının iyileştirilmesine ilişkin hazırladıkları raporu sunmak için YÖK Başkanı Prof. Dr. Çetinsaya 'yı makamında ziyaret etti. Ziyaretin ardından yapılan ortak basın açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çetinsaya, bir gazetecinin ''Öğrenci affı na ilişkin çalışmaların yapıldığına dair Meclis'ten haber geldi. Bu konuyla ilgili çalışmalarınız ne durumda?'' sorusuna ''Teknik olarak inceleme aşamasındayız. İnceliyoruz'' yanıtını verdi.

KASIM AYINDA GÖRÜŞÜLECEK

Öğretim üyelerinin maaşlarının artırılmasına ilişkin bir soru üzerine Çetinsaya, YÖK olarak talebi ilgili mercilere iletmekle, takip etmekle yükümlü olduğunu belirtti.

Çetinsaya, konunun somut olarak Bakanlar Kurulu'nun takdirinde olduğunu ifade etti.

Soruya ilişkin Gündoğdu da, akademisyenlerin mali durumlarına ilişkin konuların Kamu Personeli Danışma Kurulu'nda kasım ayı içerisinde görüşüleceğini söyledi.

Bu konunun biran önce çözüme kavuşturulması gerektiğini ifade eden Gündoğdu, görüşmenin kasım ayının 20'sinden önce olabileceğini kaydetti.

Çetinsaya, ''Düzenleme kaç akademisyeni kapsayacak?'' sorusuna ise, 130 bin öğretim elemanını kapsadığı yanıtını verdi.

POLİTİKALARIMIZ DEVAM EDECEK

''İşaret dilinin üneversitelerde seçmeli ders olarak verilmesi konusunda açıklama yapabilir misiniz?'' sorusu üzerine ise Çetinsaya, engelliler konusunun en önem verdikleri konulardan birisi olduğunu ifade etti.

İşaret dili dersinin de bu konuda bilinçli yapılan ve destekledikleri politakalardan birisi olduğunu belirten Çetinsaya, bu konuda ilgili kurumlarla yakından çalıştıklarını söyledi.

Çetinsaya, ''Bu sembolik olarak bir dersle kalmayacak. Engellilerle ilgili bir bütün olarak politikalarımızı devam ettireceğiz'' dedi.

ÇOK OLUMLU ÇOK POZİTİF MESAJLAR ALIYORUM

YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, öğretim üyelerinin mali haklarına ilişkin, ''Son dönemde ben, çok olumlu, çok pozitif mesajlar almaya başladım konuyla ilgili. Başta Sayın Başbakanımız ve bütün hükümet yetkililerimiz olmak üzere çok olumlu sinyaller almaya başladım yaptığım görüşmelerde'' dedi.

Memur Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ve beraberindekiler, YÖK Başkanı Prof. Dr. Çetinsaya'ya ziyaretlerinde, Eğitim-Bir-Sen tarafından hazırlanan ''Öğretim Elemanlarının Mali Hakları'' konulu raporu sundu.

Görüşmenin ardından yapılan ortak basın açıklamasında, Memur Sen Genel Başkanı Gündoğdu, görüşmenin konusunun öğretim üyelerinin mali sıkıntıları, yaptıkları tespitler ve çözüm önerileri olduğunu söyledi.

Konuya ilişkin yaptıkları çalışmaları anlatan Gündoğdu, Türkiye'nin üniversitelerdinde niceliksel olarak bir sorun olmadığını ancak nitelik olarak sorunun devam ettiğini ileri sürdü.

Akademisyenlere doğru bakışın önemine değinen Gündoğdu, akademisyenlerin mali açıdan rahatlamasıyla Türkiye'ye katkı sağlanacağına işaret etti.

Mevcut akademisyenlerin elde tutulmasının da önemine değinen Gündoğdu, nitelik boyutuyla yetişmiş insana ulaşmanın zor olduğunu ifade etti. Gündoğdu, mevcut akademisyenlerin elde tutulması, dışarıda yetişmiş olanların da üniversitelere çekilmesi gerektiğini belirtti.

REKABET EDEN ÜNİVERSİTEDEN BAHSETMEK MÜMKÜN DEĞİL

Devlet üniversitelerinde çalışan akademisyenlerin maaşlarının çok geride olduğunu ifade eden Gündoğdu, diğer ülkelerle kıyaslandığında ise mesleğe girişte bir sıkıntı yaşandığını savundu.

Diğer çalışanlarla ilgili reel maaş oranlarına bakıldığında 2003-2013 yılları arasında profesörlerde azalış olduğu bilgisini veren Gündoğdu, ''Bu yıllardaki zamlara bakıldığında akademisyenlere devletin borcu var. Bu borcun ödenmesi gerekiyor'' dedi.

Araştırma görevlisinin maaşının 2 bin 203 TL, bakanlık merkez teşkilatı uzman yardımcısının maaşının 2 bin 860 TL olduğunu anlatan Gündoğdu, ''Uzman yardımcısının altında akademisyen maaşı olursa bilimsel üniversiteden, ilk 100'e girmekten, dünyayla rekabet eden üniversiteden bahsetmek mümkün değil'' diye konuştu.

Kamu ve vakıf üniversitelerindeki maaşlarda da farklılık olduğunu aktaran Gündoğdu, ülkeler sıralamasında da maaş konusunda Türkiye'nin geride kaldığını kaydetti.

Öğretim elemanlarının aylık ücretlerine ilişkin taleplerine de değinen Gündoğdu, ''Biz 4 bin 702 TL olan profesör maaşının Ocak 2014'te 5 bin 431 TL'ye, Ocak 2015'te ise 6 bin 160 TL'ye çıkarılmasını istiyoruz. Araştırma görevlisinde ise 2 bin 203 TL olan maaşın Ocak 2014'te 2 bin 932 TL'ye, 2015 Ocak'ta ise 3 bin 661 TL'ye çıkarılmasını istiyoruz'' dedi.

Bu rakamlar hayata geçtiğinde rekabet edilebilecek bir ortamın olacağını, devletine ''küsmüş'' olan akademisyenlerin gönlünün de alınacağını dile getiren Gündoğdu, bilim üreten üniversite isteği, 2023 vizyonu yolculuğunun bu vizyona uygun maaşlarla yapılması gerektiğini kaydetti.

Gündoğdu, ''Geçinemeyen akademisyenden bilim beklemek, özgürlüğe destek beklemek çok sağlıklı bir yaklaşım olmayacaktır'' dedi.

PARA İÇİN YAPILAN BİR MESLEK DEĞİL

YÖK Başkanı Çetinsaya da, hazırladıkları rapor için Memur Sen'e teşekkür etti.

Konuya ilişkin çalışmaları hatırlatan Çetinsaya, 21. yüzyılın küresel dünyasında üniversitelerin öneminin daha da arttığını vurguladı.

Nitelikli insan gücünün önemine değinen Çetinsaya, bunun kaynağının da üniversiteler olduğunu söyledi.

2023 yılı hedeflerine ulaşabilmek için üniversitelere büyük görev düştüğünü belirten Çetinsaya, hedeflere ulaşabilmek için hem niceliksel hem de niteliksel sıçramaya ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Çetinsaya ''En iyi, nitelikli doktoralıları üretmeliyiz. Diğer yanda da mevcut doktora kapasitemizi en az ikiye katlamalıyız'' dedi.

Öğretim üyeliğine pozitif bir bakış yaşatılması gerektiğini vurgulayan Çetinsaya, nitelikli beyinlerin üniversitelerde kalmasının temin edilmesi gerektiğine işaret etti.

''Akademisyenlik para için yapılan bir meslek değil'' diyen Çetinsaya, bir akademisyene paradan bahsetmenin zul olarak algılandığını ifade etti. Çetinsaya, ''Nitekim akademisyenlerimiz de bu konuyu mesele yapmadan canla başla çalışabiliyorlar'' diye konuştu.

İLMİN PARASAL DEĞERİ OLMAZ

Rakamların akademisyenlerin ne kadar dezavantajlı konuma geldiğini gösterdiğini belirten Çetinsaya, ilmin parasal değeri olmadığını, yapılan zihin gücünün, emeğin de ölçülemediğini, karşılığının verilemeyeceğini dile getirdi.

Çetinsaya, ''Olay bugünü aşmıştır. Olay yarınların konusudur. Mutlaka akademisyenlik mesleğini cazip hale getirmemiz lazım'' dedi.

İlgili kurumlarda konuyu her seviyede dile getirdiklerini aktaran Çetinsaya, ''Son dönemde ben, çok olumlu, çok pozitif mesajlar almaya başladım konuyla ilgili, başta Sayın Başbakanımız ve bütün hükümet yetkililerimiz olmak üzere çok olumlu sinyaller almaya başladım yaptığım görüşmelerde, sunuşlarda'' diye konuştu.

Çetinsaya, Eğitim Bir Sen'in raporunda yer alan maaş taleplerini de desteklediğini sözlerine ekledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...