Tavukçular AB kapısına dayanıp hesap soracak

Tavukçular  AB kapısına dayanıp hesap soracak

Ekonomi Haberleri

AB'nin Türkiye'den ithalatı keyfi durdurması ve kuş gribi yaşanan Hollanda ile Almanya'yı görmezden gelmesi üzerine Kanatlı Tanıtım Grubu harekete geçti

Avrupa Birliği tarafından standartlara uygun olduğu için bir süre önce ithalatına izin verilen beyaz etin önü 2 ay gibi kısa bir sürede siyasi kararlarla yeniden kesilince, sektör temsilcileri haklarını aramak için AB'nin merkezinin bulunduğu Brüksel'e giderek hesap sormaya hazırlanıyor. Kanatlı Sektörü Tanıtım Grubu Başkanı Şahin Aydemir, önümüzdeki ay Brüksel'e devlet yetkilileri ve sektör temsilcileriyle çıkarma yapacaklarını söyledi. Almanya ve Hollanda'da kuş gribi olmasına rağmen Türkiye'den ithalata izin verilmemesinin tamamıyla siyasi bir karar olduğunu belirten Aydemir, nbsp;"AB yetkilileri Türkiye'ye geldi ve tesislerimizi inceledi. 16 tesisin sağlık açısından AB standartlarında olduğunu belgeledi. Biz de kendilerine 'Standartlarımız uygunsa neden tekrar kapıyı kapattınız?' diye soracağız" açıklamasını yaptı. Devletten teşvik talepleri olmadığını, sadece engelleri kaldırmasını istediklerini vurgulayan Aydemir, "AB ile sıkıntılarımız çözülsün. Suudi Arabistan'a ihracat için Irak, Suriye ve Mısır kapalı. Karayolunu kullanamıyoruz. Uçakla tavuk ihraç etme şansımız yok. Deniz yolunda devletten navlun desteği bekliyoruz" diyerek taleplerini dile getirdi. Cumhuriyetin 100. yılı olan 2023 için belirlenen hedefleri şimdiden yakalamayı başardıklarını ve yıllık 1.5 milyar dolara ulaştıklarını anlatan Aydemir, "1.5 milyar dolara ulaşınca hedefi 5 milyar dolar olarak revize ettik. Yeni hedefe de kısa süre içinde ulaşırız. Kanatlı sektörü bugün 55 ülkeye ihracat yapıyor. Dünyada 40 milyar dolarlık kanatlı pazarı var. Yumurtada dünyada ikinci, beyaz ette ise 11. sıradayız. Geçen yıl 8 yeni ülkeye ihracat yaptık. Suudi Arabistan dünyanın en büyük kanatlı nbsp;ithalatçılarından biri. İlk defa 8 yıl sonra Türkiye'ye kapıyı açtılar. Hedefimiz bu pazarın süper liginde yer almak" dedi.

"20 bin civcivi olan ayda 7 bin lira kazanır"

Kanatlı sektörünün 368 bin kişiyi doğrudan istihdam ettiğini, bunun fason üretici, nakliyeci gibi dolaylı istihdamla milyonları bulduğunu söyleyen KTG Başkanı Şahin Aydemir, köyde yaşayan ailelere ayda 7 bin lira kazandıracak formülü de açıkladı. 20 bin civcivlik çiftlik kuran ailelerin ayda 7 bin lira net para kazanacağını ifade eden Aydemir, "20 bin tavukluk çiftlik için ilk başta 300 bin liralık yatırım gerekiyor. 300 bin liralık yatırımla ayda 7 bin lira kazanacağınız başka iş yok. 300 bin liraya ev alsanız ayda 1000 tl kira alırsınız. Bankaya koysanız çok daha az kazanırsınız. Fason üreticilik köyden kente göçü de engelliyor" dedi.



Uğur KÜÇÜK nbsp;- İSTANBUL



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...