Başbakan Erdoğan, 'Marmaray, insanlığın projesidir'

/ Kaynak: CHA
Başbakan Erdoğan, 'Marmaray, insanlığın projesidir'

GÜNDEM Haberleri  / CHA

Marmaray'ın açılış töreninde konuşan Başbakan recep Tayyip Erdoğan, projenin sadece kıtaları değil insanları da birleştirdiğini belirtti.

Marmaray'ın açılış töreninde konuşan Başbakan recep Tayyip Erdoğan, projenin sadece kıtaları değil insanları da birleştirdiğini belirterek, "Marmaray, Pekin'den, Tokyo'dan Londra'ya kadar tüm kardeşlerimizin, projesidir. Bir dayanışma ve kardeşlik projesidir." dedi. Marmaray'ın açılışında devlet erkanı ve çok sayıda yabancı üst düzey konuk katıldı. Açılışta, Marmaray'ın önemine değinen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, projenin İstanbul'a, Türkiye'ye ve tüm insanlığa hayırlı olmasını dileyerek emeği geçenlere teşekkür etti. nbsp;Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethini hatırlatan Başbakan Erdoğan, "1453'de şehre girdiğinde, İstanbul'u imar etmek halkın gönlünü kazanmak için çalışmış. halkın gönlünü abat etmeyi bir miras olarak bırakmıştı. Bu şehrin fatihini bir kez daha rahmetle yâd ediyorum. Hayallerini kuran, bu hayali kâğıtlara planlara döken Abdülmecit ve Abdülhamit'e de Allahtan rahmet niyaz ediyorum." şeklinde konuştu. nbsp;Asrın projesinin Cumhuriyet'in 90. Yılında açıldığını hatırlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Asrın projesi Marmara'yı anlamlı bir günde hizmete açılıyoruz. Bugün cumhuriyetin kuruluşunun 90. yılını kutluyor, coşkusunu yaşıyoruz. Marmaray'ı özellikle 29 ekimde 90. kuruluş yıldönümünde açmak istedik. Bu büyük proje ile hem Cumhuriyetimizi yüceltiyor, hem de Cumhuriyetin kardeşlik ve dayanışma içinde neleri başarabileceğini ispat ediyoruz." nbsp;

Yaşanan gururun milletin ve İstanbul'un gururu olduğunu söyleyen Erdoğan, Cumhuriyet'in ilk n yılındaki demiryolu çalışmalarına değindi. Erdoğan, "O izi takibi ederek, 10. yılın kazanımlarına yenilerini ekleyerek, karayolu, denizyolu, demiryolu ağlarını kat kat artırarak benzer bir gurur ve şuurla kutluyoruz. Cumhuriyete giden yolu hiç unutmadık. Nasıl meşakkatli olduğunu hiç unutmadık. Mustafa Kemal çılgın dalgalarla mücadele etmiş, Samsun'a ulaşmıştı. Kağnılarla cephaneleri cephelere ulaştırdık. Destanlar yazdık Allah şehitlerimizi rahmet etsin. Ulaştırmanın kalkınma bağımsızlık olduğunu çok yakından tecrübe ettik ve çok iyi anladık. Cumhuriyetin kuruluşu ile başlayan ulaştırma projeleri böyle bir projenin tecrübesiydi. Yol medeniyettir dedik."

Cumhuriyet'in kazanımlarına yenilerini eklediklerini belirten Erdoğan, "Yatırımların üzerine kat kat fazlalarını ekledik. İnşa ettiğimiz yollarla sadece şehileri değil gönülleri de birleştirdik. Doğuyu batıyla kuzeyi güneyle kucaklaştırdık. Türkiye'de 26 havaalanı vardı. Bugün 50 havaalanı açmış durumdayız. Cumhuriyeti aynı zamanda kardeşlik, birlik, dayanışma ağları ile adalet, demokrasi ağları ile karış karış işleyerek daha güçlü bir yapıya ulaştırdık." ifadelerini kullandı.

Marmaray'ın yalnızca iki kıtayı birbirine kavuşturmakla kalmadığını anlatan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "150 yılın hayallerini buluşturuyor. Tarihi ile bugünü bugün ile geleceği buluşturuyor. Marmaray bu milleti bir imanla buluşturuyor. Kıtaları olduğu kadar halkları ülkeleri insanları birbiri ile buluşturuyor. Marmaray bir İstanbul projesi değil sadece, bir insanlık projesidir. İstanbul'un olduğu kadar İzmir'in, Trabzon'un, Antalya'nın, 81 ilin projesidir. İnşallah Tokyo, Pekin, Londra, Üsküdar… Olur mu olur. Marmaray Pekinden, Tokyo'dan Londra'ya kadar tüm dostlarımızın tüm kardeşlerimizin projesidir. Bir dayanışma bir kardeşlik projesidir. Burada denizin altından geçecek bu trenler yolcuları olduğu kadar sevgiyi, muhabbeti, kardeşliği de kıtalar arası da taşıyacaktır. İnşallah güneyden otomobillerin geçeği tüp geçidi de inşa ediyoruz. 2015 yılında bitiriyoruz. Aynı yıl 3. Köprü de bitmiş olacak. İstanbul'un ulaşımı için iktidarın neler yaptığını ortaya koyması için bunlar çok önemli. Biz Marmara'yı İstanbul'un ve Türkiye'nin tarihine yaraşır şekilde dostluğun kardeşliğin üzerine esedir. Bu insanlığın eseridir. İstanbul ve Türkiye'deki her bir kardeşim ister bizi sevsin ister sevmesin bu büyük yatırımla gurur duysun."
GÜNDEM
Kaynak: CHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...