Katalonlar bağımsızlık istiyor

/ Kaynak: AA
Katalonlar bağımsızlık istiyor

DÜNYA Haberleri  / AA

Katalan Belediyeler Derneği'nin açıkladığı ankete göre, bir referandum yapılması halinde Katalanların yüzde 58,5'inin bağımsızlıktan yana oy kullanacak.

Dernek, 16-27 Eylül tarihlerinde telefonla 3 bin kişiye yapılan anketin sonucunu basınla paylaştı. Dernek, Katalonya'nın olası bir bağımsızlığına 3 milyon Katalanın (yüzde 58,5) destek verdiğini, yüzde 19'luk oranın karşı çıktığını ve yüzde 22'nin ise cevap vermediğini belirtti. Dernek başkanı Josep Maria Vila d'Abadal, anket sonucunun kendilerine güven verdiğini kaydederek, Katalonya'nın bağımsızlığı yönünde başlatılan girişimlerin devam ettirilmesi ve 2014 yılı sonunda referandumun yapılmasını istedi. Vila d'Abadal ''Halkın karar verdiği, özgür ve bağımsız bir devlet istiyoruz'' dedi. Litvanya'da bulunan İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo, gazetecilere yaptığı açıklamada ''Katalonya'yı bir ülke olarak değerlendirmek hiç doğru değil. Katalonya'nın bağımsızlık yolu, çıkmaz bir yol. Bu yoldan ne kadar erken çıkılırsa, insanlar o kadar daha az zaman kaybederler, daha az hayal kırıklığına uğrarlar. Bir bağımsızlık ipotezi Katalonya ve İspanya'nın geri kalanı için korkunç bir problem olur, her iki taraf için de bir felaket olur'' değerlendirmesinde bulundu. Öte yandan Katalonya'da bağımsızlık yanlısı bir siyaset izleyen ve Katalan hükümetine dışarıdan destek veren Katalonya Cumhuriyetçi Solu'nun (ERC) sözcüsü Marta Rovira da Katalan hükümeti ile İspanyol hükümeti arasında sadece referandumun gerçekleşmesine ilişkin bir diyaloğun başlatılması gerektiğini savundu.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...