Tika'dan Nijer'e insani yardım

/ Kaynak: AA
Tika'dan Nijer'e insani yardım

YAŞAM Haberleri  / AA

TİKA, yürüttüğü yardım çalışmaları kapsamında açlıkla mücadele eden Afrika ülkelerinden Nijer'e yaklaşık 6 bin tonluk gıda yardımı yaptı.

TİKA, Ekonomi Bakanlığı, Orta Anadolu İhracatçılar Birliği ve Türk Kızılayı işbirliğinde yürütülen çalışmalarda, kuraklık nedeniyle yiyecek sıkıntısı çeken Nijer'e 2 bin 750 tonu şeker 2 bin 922 tonu da un olmak üzere toplam 5 bin 672 tonluk gıda yardımı, dağıtılmak üzere Nijerli yetkilere teslim edildi. Yardımların teslimiyle ilgili düzenlenen törene Nijerli yetkililerin yanı sıra TİKA, Orta Anadolu İhracatçılar Birliği ve Türk Kızılayı'ndan temsilciler ve vatandaşlar katıldı. Tören öncesinde gazetecilere açıklama yapan TİKA Başkan Yardımcısı Harun Tuncer, yardımın Nijer tarihinde tek seferde yapılan en büyük insani yardım operasyonlarından biri olduğunu dile getirerek, emeği geçenlere teşekkür etti. Geçen günlerde TİKA'nın Nijer ofisinin faaliyetine başladığını hatırlatan Tuncer, "Bu ofis vasıtasıyla başta eğitim, sağlık, su ve sanitasyon alanları olmak üzere Nijer'in kalkınması için gerekli bütün yardımları TİKA vasıtasıyla Türkiye Cumhuriyeti burada yapacak. Sadece insani yardımlar değil Nijer'in kalkınması için uzun vadeli ortak projeler üreterek, inşallah Nijer'in kalkınmasına, gelişmesine ve refahına katkıda bulunmaya çalışacağız" diye konuştu. Törenin ardından Türk heyetini kabul eden Başbakan Brigi Rafini, Türk-Nijer ilişkilerinin tarihinin çok eskilere dayandığını belirterek, ziyaretlerin ve projelerin henüz başlangıç olduğunu, ikili ilişkilerin zamanla daha da gelişeceğini, bunun da oldukça memnuniyet verici olduğunu kaydetti. Türkiye'yi ziyareti sırasında kendisini evinde hissettiğini dile getiren Rafini, Nijer'e gelen Türklerin de aynı şekilde kendilerini evlerinde hissetmelerini istedi. Başbakan Rafini'nin ardından Türk heyetini kabul eden Özel Sektörü Teşvik ve Ticaret Bakanı Alma Oumarou da Türk-Nijer işadamları derneğinin kurucu üyesi olduğunu, daha önce çeşitli Türk şirketleriyle iş yaptığını ve Türkiye'yi ziyaret etme fırsatı elde ettiğini dile getirerek Türk iş adamlarının çok sıcak ve candan olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanından ülkedeki iş ve ticaret koşullarını iyileştirme talimatı aldığını ifade eden Oumarou, Nijer'deki bütün yabancı yatırımcılara kolaylık sağlama kararlılığı içerisinde olduklarını vurgulayarak yardımlara ek olarak iki ülke arasındaki ticareti geliştirilmesinin de ülkenin gıda ihtiyacının karşılanması konusunda oldukça önemli olduğunu kaydetti. Oumarou, Nijerli girişimci kadınların ve gençlerin de desteklenmesi gerektiğini ve bu konuda Türkiye'nin yardımını görmekten memnuniyet duyacaklarını söyledi. Kabulün ardından TİKA yetkilileri ve Nijer Hükümeti arasında bin 260 öğrenci kapasiteli eğitim kompleksinin inşa edilmesine yönelik bir de protokol imzalandı. İki yıl içerisinde tamamlanması planlanan komplekste yurt ve çok amaçlı spor salonları da yer alacak.
YAŞAM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...