BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Yemek şöleni ve hünerli kadınlarımız

Yemek şöleni ve hünerli kadınlarımız

Yaşadıkça gördüğümüz karamsar çizgiler, tebessümümüzü silen karanlık tablolar arasında kimi zaman iç açıcı çabalarla da karşılaşıyoruz.



Yaşadıkça gördüğümüz karamsar çizgiler, tebessümümüzü silen karanlık tablolar arasında kimi zaman iç açıcı çabalarla da karşılaşıyoruz. Bunlardan birine, Özel Marmara Evleri İhlas İlköğretim Okulu'ndaki gıda kermesi ve yemek yarışmasına seçici kurul üyesi olarak katıldığımda tanık oldum. Hanımlarımızın çabalarıyla donanmış masalarda çeşitli yörelerden seçilip yapılmış, hem görünüş hem de lezzet açısından olağanüstülükler taşıyan yemek ve tatlıları değerlendirmek güzel ve farklı bir gün yaşattı bize. Yarışmaya katılan hanımlar kimbilir ne heyecanlar yaşadılar; bu da ayrı bir konu... Öncelikle kermes ve yarışmanın gerçekleşmesini sağlayan ve okul-veli kaynaşmasının yeni bir örneğini sergileyen İhlas Eğitim Kurumları Genel Müdürü Faruk Demir'i, İhlas Koleji Müdürü Mustafa Bakan'ı Okul Aile Birliği Başkanı Süheyla Öztoprak'ı, diğer emeği geçenleri, hocalarımızı kutlarım. Jüride benimle birlikte gazetemizin değerli yazarı, kalem arkadaşım, sevgili dost insan Güler Erkan, Okul Aile Koruma Derneği Başkanı Muammer Bulut, gıda mühendisleri Neval İlaslan ve Gönül Topçuoğlu, Marmara Evleri muhtarı Vezir Ocak bulunuyordu. Şimdi yemeklere gelelim sevgili okuyucular, adeta oya gibi, o güzelim danteller gibi işlenmişti herbiri. Bize kalsa hepsini birinci yapacaktık. Kimsenin gönlü kalmasın, teselli için söylemiyorum. Hey güzelim Anadolu ve Rumeli! Sizde ne tatlar ne lezzetler sürüyor... Kimbilir hangi isli ocaklarda sac üstlerinde, odun ateşinde pişirilip kotarılmış ve narin genç ellere teslim edilmiş o güzelim tatlılar, tuzlular işte asırlar sonra Marmara Evlerinin güzelim ak pak mutfaklarında hazırlanıp sofralara geliyordu... Yöresel yemeklerden Zübeyde Sancak'ın hazırladığı Siirt ilimize has bademli perde pilav birinci, Vildan Toparslan'ın un, bulgur, tereyağı gibi az malzemeyle oluşturduğu küçücük dolmaları andıran ve sarımsaklı yoğurtla yenen gliko adlı yemeği ikinci, Nilüfer Karakaş'ın Karadeniz yöresinden hamsili pilavı üçüncü, Nazife Adıgüzel'in Eskişehir işi haşhaşlı hamuru dördüncü oldu. Ama inanın içli köfte çeşitleri, ince ince açılmış börekler, sarmalar da beğenilerden nasiplendi. Diğer bir değerlendirme tuzlu kuru yiyecekler üzerineydi. Bu dalda da Münire Canbulut'un muhteşem tandır böreği birinciliği, Raziye Yılmaz'ın küçük mısır ekmekleri ikinciliği, Aydanur Ulu'nun Kars işi yuvarlacık hamurları kete üçüncülüğü kazandı. Salata dalında Sevgi Demir Konya Seydişehir yöresine mahsus tahinli bulgurlu köftesi batırıkla birinci oldu. Bildiğimiz mercimek köftesinin bir başka çeşidi, daha yoğun baharatlısı.. Ebru Çağ son derece hafif kabak salatasıyla ikinciliğe, Nurten Özçelik binbir emekle küçücük cicivler halinde sunduğu patates ezmesiyle dördüncülüğe lâyık görüldü. Gülser Uğur ise Bolu taraflarında yapılan ve kuskus benzeri bir çeşit bulgurla hazırlanmış salatasıyla dördüncü oldu. Bir de tatlılarımız vardı. Fakat inanın bütün o tatlıları aslında birinci ilan etmeliydik. İhlas'ın görkemli ağacını temsilen yapılmış pastadan, o güzelim "şekilsiz" adlı esprili kurabiyeye, iki renkli papatya kurabiyesinden, un kurabiyesine, baklava çeşitlerinden, tel kadayıfı sarmalarına, kalbura bastıdan, kabak içli tatlılara kadar herbiri Türk tatlı mutfağının ne denli zengin olduğunu ortaya koyuyordu. Bu dalda da tahinli tatlısıyla Gamze Çakmak birinci, minik minik tırtıl baklavasıyla Hamide Bedir ikinci, görünümü ve tadı unutulmaz ayva tatlısıyla Songül Kahraman üçüncü, Kayseri mutfağından harikulade pekmezli nevzine adlı tatlısıyla Necla Kantarcı dördüncü, bütün bir yurda mal olmuş meşhur aşuremizle Belkıs Küçük (Erzurum) beşinci oldu. Kadınlarımızın bu çabaları sadece kermeslerde değil daha başka alanlarda da değerlendirilebilir. Bu güzelliklerden geniş bir kitle yararlanabilir. Çünkü gerçekten her yerde, her an bulamayacağınız özellikte ürünlerdi bunlar. Hanımlarımızı bu çabaları için kutluyorum.
 
 
 
 
 
 
 
KAPAT