Arınç 'Dünya tarihten ders çıkarmalıdır'

/ Kaynak: İHA
Arınç 'Dünya tarihten ders çıkarmalıdır'

Politika Haberleri  / İHA

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türk Tarih Kurumu'nun Çırağan Sarayı'nda yapılan "Şeref Üyeliği" törenine katıldı.

Törende konuşan Bülent Arınç, bugüne kadar yurt içinden 23, yurt dışından da 39 tarihçinin Türk Tarih Kurumu şeref üyesi olmasına karar verildiğini ifade ederek, "İyi bir tarih bilincine sahip nesillerin yetiştirilebilmesi ve bugün yaşanan olayların geleceğe sağlıklı bir şekilde aktarılabilmesi amacıyla yüksek lisans ve doktora öğrencilerine özel önem verilmeye başlanmış, hem burs verilerek hem de geçen yıl Haziran ayında Ankara'da 150 çırak tabir edeceğim genç arkadaşlarım 34 usta ile buluşturulmuştur. Bu etkinliğin ikincisinin de Kudüs'te düzenlenmesi planlanmaktadır. Bunun yanında yakın zamanda ücretsiz olarak Arapça, İbranice ve Ermenice dil kursları verilmekte olup, önümüzdeki 2 ay içerisinde de Sırpça, Yunanca ve Bulgarca dil kursları açılacak, Osmanlı, Balkan, Ortadoğu ve Kafkasya arşivlerini okuyacak uzmanlar yetiştirilecektir. Amacımız bu coğrafyada yıllarca kader birliği yaptığımız insanlarla oryantalist bakış açısıyla değil, ortak medeniyet çerçevesinde doğru tarih yazmak, kültürel zenginliklerimizi ve hümanist bakış açımızı paylaşmaktır. Bunun yegane yolu da şeref üyelerimizin yazdığı kitaplardan geçmektedir" şeklinde konuştu. "Tüm dünya için tarihten ders çıkarmanın vakti gelmiştir" diyen Arınç, çatışmaların, hoşgörüsüzlüğün arttığı, milletlerin birbirlerine mesafeli yaklaştığı, birlikte yaşama düşüncesine karşı nefret, dışlama, yabancı düşmanlığı, ırkçı söylem ve eylemlerde ciddi artışların olduğu, dostluk ve huzuru yeniden tesis etmek için doğru tarih anlatımına en çok ihtiyacın bulunduğu bir zamandan geçildiğini söyledi. Arınç, bilişim ve iletişim teknolojisindeki ilerlemelerden dolayı sınırların kağıt üstünde kaldığı günümüz dünyasında karşılıklı bağımlılıkla birlikte kültürler arası diyalog ve işbirliği alanlarının da her geçen gün arttığını ifade ederek, "Bu bağlamda BM programı olarak eşbaşkanlıklarını Türkiye ve İspanya'nın yürüttüğü Medeniyetler İttifakı Projesi, kültürler arasında köprü kurmaya, küresel barışa katkı sağlamaya memnuniyetle görüyoruz ki devam etmektedir" dedi. Türkiye'nin çok kültürlülüğü önemseyen, farklı inanç gruplarını misafir değil, ev sahibi olarak gören bir anlayış içerisinde olduğunu kaydeden Arınç, "Birlikte yaşamanın en güzel örneklerini vermiş bir medeniyetten geliyoruz. Sizlerin aracılığıyla dünyaya vermek istediğimiz mesaj insan haklarına saygılı, demokrasiyi önceliyen, hukukun üstünlüğünü esas alan bir yönetim anlayışıyla herkesi kucaklayıp, bölgemizde barışın tesisine katkı sağlamaktır" diye konuştu. nbsp;Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türk Tarih Kurumu'nun geçmişte yaşananları alınması gereken dersler olarak geleceğe taşıyıp, tarihin yazılması konusunda çok önemli işlev gördüğünü belirterek, şunları söyledi: nbsp;
"Bugün sayın başkanımızın başkanlığında henüz daha birkaç yılını doldurmadan büyük bir çalışma kampanya faaliyeti içerisinde başarılı adımlar atmaktadır. Sizlerin de destekleriyle Türkiye'ye vereceğiniz değerle Türk tarihinin ve ortak değerlerimizin ortaya çıkarılması konusunda ortaya koyacağınız mesainizle eminim ki doğru tarih konusunda çok güzel adımlar atmış olacağız. Memnuniyetle görüyorum ki benim de şehrim olan Bursa'ya bir sosyal amaçlı gezi yapacaksınız. İstanbul'u biliyorum ki hepiniz çok iyi tanıyorsunuz. İstanbul'u tekrar görme fırsatını yakalamışken, Bursa'yı da ziyaret edecek olmanızdan ayrıca memnuniyet duydum." Törende Arınç'ın konuşmasının ardından çalışmaları ile Türk tarihine katkıda bulunan dünyaca ünlü akademisyenlere plaket verilip, cübbe giydirildi.

Politika
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...