Artık yeni kral tüketici

Artık yeni kral tüketici

Ekonomi Haberleri

Kanun tasarısı kredi kartı, maketten konut satışı, paket tur, devre tatil, ayıplı mal gibi 76 milyonu ilgilendirecek düzenlemeleri ihtiva ediyor

Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun tasarısı TBMM Genel Kurulu'na geliyor. Bugün görüşülmeye başlanacak olan tasarıyla kredi kartları ve bankaların tüketicilerden alacağı ücretlere çeki düzen getiriliyor. Ayrıca tasarı maketten satış olarak adlandırılan ön ödemeli konut satışları, pek çok mağduriyete sebep olan kapıdan satışlar ile paket tur, devre tatil hizmetleri gibi pek çok konuda devrim niteliğinde düzenlemeleri içeriyor.. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, tasarının 76 milyon tüketiciyi ilgilendirdiğini ve tüm sektörlere uygulanacak ortak kuralların belirleneceğini söyledi. Yeni kanunun yürürlüğe girmesi ile birlikte tüketicilerin AB ülkeleri ve dünyanın gelişmiş diğer ülkelerindeki tüketicilerin sahip olduğu haklara, hatta bazı alanlarda daha ileri düzeyde haklara olacağını anlatan Yazıcı, "Hak arama yolları kolaylaşacak. Gerek tüketiciye mal ve hizmet sunan firmaların gerekse başta Bakanlığımız olmak üzere kamu kurumları aracılığıyla tüketicilerin bilgilendirilmesine ağırlık verilecek ve sonuçta tüketicilerin işlem yaptığı piyasalarda 'bilinçli tüketici, basiretli tacir' ilkesinin esas alınması sağlanacaktır" dedi. Tasarıya göre tüketicileri bekleyen yeni düzenlemeler şöyle:
AİDATSIZ KREDİ KARTI
Bankalar artık tüketicilerden istedikleri her ücreti değil BDDK tarafından belirlenecek ücretleri alabilecek. Tarife belirleme anlamında değil ama gelir kalemlerinde tavan belirleme yetkisini BDDK'ya verilecek. Bankalar mevcut kredi kartlarının dışında tüketicilere yıllık üyelik aidatı ve benzeri isim altında ücret tahsil edilmeyen bir kredi kartı sunmak zorunda olacak. Ayrıca tüketicinin yazılı talebi olmaksızın kredi ile ilgili sigorta yapamayacak. Bir hesap açılması ve bu hesaptan sadece kredi ile ilgili işlemler yapılması durumunda ise tüketiciden herhangi bir isim altında ücret veya masraf talep edemeyecek. Hesap kredinin ödenmesiyle kapanacak. Temerrüt hali de dâhil olmak üzere, tüketici işlemlerinde bileşik faiz uygulanmasına son verilecek. Kredi kartlarına ilişkin sözleşmeler, ödemenin üç aydan daha uzun süre faiz veya benzeri bir menfaat karşılığında ertelenmesi veya taksitle ödeme imkânı sağlamaları halinde tüketici kredisi sözleşmesi olarak değerlendirilecek.
KEYFİ SÖZLEŞMEYE SON
Tüm tüketici sözleşmeleri en az 12 punto büyüklüğünde anlaşılır ve okunabilir bir dille yazılacak. Tüketicilerin sözleşme imzalanmadan önce bilgilendirilmesi zorunlu tutulacak ve tüketiciden talep edilecek her türlü ücret ve masrafa ilişkin hususların ayrıca verilmesi zorunlu olacak. Sözleşmede öngörülen şartların, keyfi bir şekilde tek taraflı olarak tüketici aleyhine değiştirilmesi yasaklanacak ve tüketiciden; haksız olarak talep edilen ücret, masraf ve komisyonların alınmasının önüne geçilecek. Sözleşmede tüketici aleyhine yer alan haksız maddeler yok hükmünde sayılacak. Bir sözleşme şartı önceden hazırlanmış ve standart sözleşmede yer alması sebebiyle tüketici içeriğine etki edememişse, o sözleşme şartının tüketiciyle müzakere edilmediği kabul edilecek.
ESKİ YENİ FİYAT AYNI ETİKETTE
Marketlerde etiket fiyatı ile kasa fiyatı arasında fark olması durumunda fiyat tüketici lehine uygulanacak. İndirimli satışa konu edilen mal veya hizmetlerin indirimli satış fiyatı, indirimden önceki fiyatı ve indirim oranı, tarife ve fiyat listeleri ile etikette gösterilecek. Mal veya hizmetin indirimden önceki fiyattan satışa sunulduğunun ispatı satıcı ait olacak. Malın güvenli kullanımına ilişkin hususların malın üzerinde yer alması halinde kılavuz Türkçe olacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...