Malulen emeklilik ile ilgili merak edilenler ve tüm detaylar

Malulen emeklilik ile ilgili merak edilenler ve tüm detaylar

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Türkiye'de binlerce kişinin yaşamını yakından ilgilendiren malulen emekliliğin kapsamı genişleyince Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) başvuru yağdı.

Onbinlerce başvuru oldu, SGK'nın telefonları kilitlendi. Halen kurum 10 milyon 382 bin kişiye emekli aylığı ödüyor. Yeni düzenlemeyle 112 bin 241 olan malulen emekli sayısı 116 bin 491'e çıkacak. Kurum yetkilileri, özellikle şeker hastalarından yoğun başvuru olduğunu belirterek, "Tüm şeker hastalarının bu düzenlemeden yararlanması imkânsız" açıklaması yaptı. Şeker hastalarının yoğun talebi üzerine başvuru kriterlerine de açıklık getirildi. Türkiye'de 5 milyon 200 bin şeker hastası bulunuyor. Şeker hastalığı nedeniyle en az 3 organında bozulma görülenler malulen emeklilik başvurusunda bulunabilecek. Malulen emeklilik başvurusunda bulunanların en az 15 yıllık şeker hastası olması gerekiyor.
LÖSEMİDE 24 AYLIK SÜREKLİ HAK
Sabah'ın haberine göre, yeni düzenlemeyle beraber, çalışma gücünde kayıp oluşturulan kronik hastalıkları bulunanlar da malulen emeklilik kapsamına alındı. Buna göre, böbrek, karaciğerden sonra kalp, akciğer, bağırsak, kemik iliği nakli olan hastalara maluliyet hakkı getirildi. Birkaç istisna dışında tüm kanser hastalarına 18 ay, lösemi hastalarına ise 24 ay sürekli maluliyet hakkı tanındı.
ALZHEİMER'A DÜZENLEME
SGK'nın çıkardığı yönetmelikte, demans, alzheimer, epilepsi (sara) gibi nörolojik hastalıklar da ayrıntılı bir şekilde düzenlendi. Travma sonrası stres bozukluğu, obsesif kompulsif bozukluk gibi sık görülen psikiyatrik hastalıklar için de maluliyet koşulları belirlendi. Yeni düzenlemede, uyku bozuklukları solunum sistemi hastalıkları için de ilk kez maluliyet kriterleri oluşturuldu.
SOLUNUM CİHAZI KRİTERİ
Yatalak , bakıma muhtaç kişiler yeni düzenleme ile malul sayılabilecek. Bazı nörolojik ve psikiyatrik hastalıklar, daha önce yönetmelikte yer almayan kalp, akciğer ve sindirim sistemi hastalıklarının da ayrıntılı kriterleri oluşturuldu. Yardımcı solunum cihazı ile yaşamını sürdüren de bu kapsama alındı. Bulaşıcılığı yüksek hastalıklar için 2 yıl süreyle maluliyet hakkı getirildi.
BİRDEN ÇOK HASTALIK
Asrın hastalıkları olarak bilinen, ani ölüme neden olan, bu nedenle yakın takip ve yüksek maliyet gerektiren kalp hastalıkları da güncellendi. Her hastalık grubu için ayrı değerlendirme yapıldı. Tek tek değerlendirildiğinde maluliyet kriterlerini karşılayamayan ancak bütün olarak bakıldığında kişinin çalışmasına olanak vermeyen durumlarda hastalar kurul kararıyla malul olabilecek.
ORGAN NAKLİ OLANLAR İÇİN BİR ŞART ARANMAYACAK
Çalışma gücünün veya iş kazası ya da meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az yüzde 60'ını veya vazifelerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybettiği sağlık kurulunca raporlanacak. Tüm organ nakilli (kemik iliği nakli hariç) hastalara koşulsuz malûliyet verildi. Böbrek nakli sonrası uygulanan kontrol muayeneleri kaldırıldı. Diyalize girmeyen kronik böbrek yetmezliği olan hastalara malûliyet hakkı getirildi.
MALULEN EMEKLİ OLABİLMEK İÇİN nbsp;
Malulen emekli olabilmek için kişinin çalışma gücünün veya iş kazası ya da meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az yüzde 60'ını veya tamamını kaybettiği sağlık kurulunca raporlanacak. Ayrıca en az 10 yıldan beri sigortalı olup, toplam bin 800 gün sigorta primi ödenmiş olma şartı da bulunuyor.Kemik iliği nakli hariç tüm organ nakilli hastalara koşulsuz maluliyet hakkı veriliyor. Böbrek nakli sonrası uygulanan kontrol muayeneleri ise kaldırıldı. Tüm kanser hastaları tanı aldıktan sonra koşulsuz olarak malul kabul edilecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...