İslam'ın ışığında bir sergi

İslam'ın ışığında bir sergi

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

İspanya'nın Sevilla kentinde İslam dünyasının Rönesans'a ve bilimsel düşünceye etkisini anlatan eserler sergileniyor.

İspanya'nın güneyindeki Endülüs bölgesi tarihte Müslüman, Yahudi ve Hıristiyanlara ev sahipliği yaptı. 9. ve 20. yüzyıllar arasında yapılmış İslam sanatına ait eserler, Sevilla kentinde 'Nur: İslam Dünyasının Bilim ve Sanatındaki Işık' başlıklı sergide bir araya getirildi. Serginin küratörü ise kültürel diyalog konusunda eserler veren yazar, illüstratör ve İslam sanatı uzmanı, Tunuslu Sabiha El Khemir. Sergiyi 'nur' fikrinden yola çıkarak hazırlayan El Khemir: "Işık üzerine çok şey konuşulur ve ışık sayesinde çok şey yapılır; ama kimse ışığı yakalayamaz. İslam sanat eserlerinin ortaya çıkmasında ışık, hem fiziksel hem de metafizik olarak ön plandadır" diyor. Sergi iki bölümden oluşuyor. İlk bölümde ışığın etkisini öne çıkaran sanat eserleri; ikincide ise, ışıkla ilgili bilimsel çalışmalar yer alıyor. Serginin önemli noktalarından biri de İslam dünyasının Rönesans'a ve bilimsel düşünceye etkisini açık ediyor olması. Sergide, el yazması Mushaf-ı şerif, gümüş ve altınla işlenmiş metal kakmalar, kıymetli taşlardan yapılmış objelerin yanı sıra; güneş saatleri, astronomide kullanılan usturlaplar, anatomiyi anlatan eşyalar sunuluyor. nbsp;
Fas'tan Türkiye'ye, Suriye'den Malezya'ya geniş bir coğrafyadan ve Londra Bilim Müzesi, Madrid Kraliyet Tarih Akademisi, Seattle Sanat Müzesi, Tunus Raqqada İslam Sanatları Müzesi, Berlin Milli Kütüphanesi, Arizona Phoneix Özel Koleksiyonu gibi kuruluşlardan getirilen eserler, 9 Şubat'a dek görülebilir. Sergi 30 Mart'ta Amerika'nın Texas eyaletindeki Dallas Sanat Müzesi'nde ziyaretçilerle buluşacak.
ESRA DEMiRKIRAN - TÜRKİYE GAZETESİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...