Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Nijer'e 6 bin ton gıda yarıdımı

/ Kaynak: İHA
Nijer'e 6 bin ton gıda yarıdımı

DÜNYA Haberleri  / İHA

Çeşitli kuruluşlar tarafından, açlıkla mücadele eden Afrika ülkelerinden Nijer'e yaklaşık 6 bin tonluk gıda yardımı yapıldı.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Ekonomi Bakanlığı, Orta Anadolu İhracatçılar Birliği ve Türk Kızılayı işbirliğinde açlıkla mücadele eden Afrika ülkelerinden Nijer'e yaklaşık 6 bin tonluk gıda yardımı yapıldı. Ayrıca TİKA ve Nijer hükümeti arasında bin 260 öğrenci kapasiteli eğitim kompleksinin inşa edilmesine yönelik bir protokol imzalandı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Nijer ziyareti sırasında talimatları doğrultusunda TİKA, Ekonomi Bakanlığı, Orta Anadolu İhracatçılar Birliği ve Türk Kızılayı işbirliğinde Nijer'e gıda yardımında bulunuldu. Yürütülen çalışmalar kapsamında kuraklık nedeniyle yiyecek sıkıntısı çeken Nijer'e 2 bin 750 tonu şeker, 2 bin 922 tonu da un olmak üzere toplam 5 bin 672 tonluk gıda yardımı, dağıtılmak üzere düzenlenen törenle Nijerli yetkilere teslim edildi. Törene, TİKA Başkan Yardımcısı Harun Tuncer, Orta Anadolu İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Ünlü, Türk Kızılayı Genel Başkan Danışmanı Saadettin Çay, Nijerli yetkililer ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Tören öncesinde bir açıklama yapan TİKA Başkan Yardımcısı Tuncer, yardımın Nijer tarihinde tek seferde yapılan en büyük insani yardım operasyonlarından biri olduğunu dile getirerek, emeği geçenlere teşekkür etti. Geçen günlerde TİKA'nın Nijer ofisinin faaliyetine başladığını hatırlatan Tuncer, "Bu ofis vasıtasıyla başta eğitim, sağlık, su ve sanitasyon alanları olmak üzere Nijer'in kalkınması için gerekli bütün yardımları TİKA vasıtasıyla Türkiye Cumhuriyeti burada yapacak. Sadece insani yardımlar değil, Nijer'in kalkınması için uzun vadeli ortak projeler üreterek, inşallah Nijer'in kalkınmasına, gelişmesine ve refahına katkıda bulunmaya çalışacağız" diye konuştu.

Törenin ardından Türk heyetini kabul eden Nijer Başbakanı Brigi Rafini, Türk-Nijer ilişkilerinin tarihinin çok eskilere dayandığını belirterek, ziyaretlerin ve projelerin henüz başlangıç olduğunu, ikili ilişkilerin zamanla daha da gelişeceğini, bunun da oldukça memnuniyet verici olduğunu kaydetti. Türkiye'yi ziyareti sırasında kendisini evinde hissettiğini dile getiren Rafini, Nijer'e gelen Türklerin de aynı şekilde kendilerini evlerinde hissetmelerini istedi.

Başbakan Rafini'nin ardından Türk heyetini kabul eden Nijer Özel Sektörü Teşvik ve Ticaret Bakanı Alma Oumarou da, Türk-Nijer İşadamları Derneği'nin kurucu üyesi olduğunu, daha önce çeşitli Türk şirketleriyle iş yaptığını söyledi. Oumarou, Türkiye'yi ziyaret etme fırsatı elde ettiğini dile getirerek, Türk iş adamlarının çok sıcak ve candan olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanından ülkedeki iş ve ticaret şartlarını iyileştirme talimatı aldığını ifade eden Oumarou, Nijer'deki bütün yabancı yatırımcılara kolaylık sağlama kararlılığı içerisinde olduklarını vurguladı. Oumarou, yardımlara ek olarak iki ülke arasındaki ticaretin geliştirilmesinin de ülkenin gıda ihtiyacının karşılanması konusunda oldukça önemli olduğunu kaydetti. Bakan Oumarou, Nijerli girişimci kadınların ve gençlerin de desteklenmesi gerektiğini ve bu konuda Türkiye'nin yardımını görmekten memnuniyet duyacaklarını söyleyerek, Nijer'e desteklerinden dolayı TİKA'ya teşekkür etti.

Bakan Oumarou'nun kabulünün ardından TİKA yetkilileri ve Nijer hükümeti arasında bin 260 öğrenci kapasiteli eğitim kompleksinin inşa edilmesine yönelik bir protokol imzalandı. İki yıl içerisinde tamamlanması planlanan komplekste yurt ve çok amaçlı spor salonları da yer alacak. TİKA Başkan Yardımcısı Tuncer, protokol töreninde yaptığı açıklamada Nijerli öğrencilerin yeni okullarına ulaşmaları için gerekli çalışmalara başlayacaklarını bildirdi. Tuncer, TİKA tarafından yapılacak olan eğitim kompleksinin Nijerli öğrencilere büyük katkı sağlayacağını belirterek, Nijerli yetkililere teşekkürlerini iletti.

Türk heyeti, protokol töreninin ardından TİKA'nın Nijer'de gerçekleştirdiği ve yapımı devam eden projelerini inceledi. Daha sonra TİKA Nijer Program Koordinasyon Ofisi'ni ziyaret eden heyet, Türk Büyükelçiliği'nde düzenlenen 29 Ekim resepsiyonuna katıldı. Nijer'de temaslarını tamamlayan Türk heyeti Türkiye'ye döndü. nbsp;

DÜNYA
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...