Kate Gilmore, 'Türkiye, Birleşmiş Milletler için bir hediye gibi'

/ Kaynak: AA
Kate Gilmore, 'Türkiye, Birleşmiş Milletler için bir hediye gibi'

DÜNYA Haberleri  / AA

BM Nüfus Fonu İcra Direktör Yardımcısı Kate Gilmore, Türkiye'nin cinsiyet bazlı şiddet konusundaki iş birliği için, 'Türkiye, BM için hediye gibi' dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Nüfus Fonu İcra Direktör Yardımcısı Kate Gilmore, insanlığın karşı karşıya kaldığı annelik ve çocuk konusundaki nahoş gerçekliği değiştirmek için adım atma zamanının geldiğini söyledi. Gilmore, BM Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, "Çocuk Anneler: Ergenlerde Gebelik Sorunuyla Yüzleşmek" başlıklı 2013 Dünya Nüfusunun Durumu raporunu değerlendirdi. Kate Gilmore, raporun insanlığı zorlayan ve hoş olmayan gerçekliğin annelik ve çocuk konusunda sonuçları pahalı olan bir durumu ortaya çıkardığını ifade ederek, karşı karşıya kalınan bu gerçekliğin değiştirilmesi için adım atma zamanının geldiğini bildirdi. nbsp;Kalkınmakta olan ülkelerde 18 yaşın altında günde 2 bin kişinin doğum yaptığını ifade eden Gilmore, erken yaşta doğum yapanların yüzde 95'inin gelişmiş ülkelerde olduğunu söyledi. Gilmore, ABD'deki durumu buna örnek verirken, kadınların yüzde 50'sinin 22 yaşın altında hamile kaldığını belirtti. Geri kalmış ülkelerde, 1 milyon çocuğun annesinin ilk doğum gününü kutlamadığını dile getiren Gilmore, erken yaştaki hamileliğin bazıları için ''ölüm cezası'' gibi olduğunu bildirdi. ''Problem kızlar değil'' diyen Gilmore, bunda ailenin, toplumun ve devletin sorumluğunun daha yüksek olduğunu ifade etti. Gilmore ayrıca, doğumların yüzde 39'unda insan haklarının ihlal edildiğini belirtti. Erken yaşta yaşanan hamileliklerin sorumlusunun çocuk yaşta yapılan evlilikler olduğuna vurgu yapan Gilmore, hamile kalan kadınların çoğunun evli olduğunu dile getirdi. Gelişmekte olan ülkelerde her gün 18 yaşın altındaki 20 bin kişinin doğum yaptığı belirtilen UNFPA'nın 2013 Dünya Nüfusunun Durumu raporunda, daha uzun süre okula giden kız çocuklarının hamile kalma olasılığının daha düşük olduğu bildirilmişti. Raporda 18 yaşın altında doğum yapanların 1 yıldaki toplam sayısının 7 milyon 300 bin olduğu kaydedilmişti.
-Türk hükümetinin genç kızları güçlendirmesi-
BM Nüfus Fonu İcra Direktörü Gilmore, bir gazetecinin sorusuna verdiği cevapta ise Türk hükümetiyle ortaklaşa çalışma yürüttüklerini ve bundan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Türk hükümetinin genç kızların güçlendirilmesi konusundaki çalışmalarını takdirle karşıladığını dile getiren Gilmore, Türkiye'nin genç kadınların okula gitmesini sağlamak ve Suriyeli göçmenler konusundaki faaliyetleriyle öne çıktığını ifade etti. Hükümetin, BM'nin İstanbul'da ofisinin olmasına verdiği destekle BM'nin bölgedeki rolünü desteklemesi, Türkiye ve bölge ülkelerine hizmet anlamında önemli bir durum olduğunu kaydetti. Gilmore, Türk hükümetinden beklentilerinin, cinsiyet eşitliği konusundaki çalışmalarına devam etmesi, BM'yle cinsiyet bazlı şiddet konusunda yaptığı işbirliğini devam ettirmesi olduğunu söyledi. Hükümetin birçok konuda kendilerine yardımcı olduğunu anlatan Gilmore, ''Türkiye BM için bir hediye gibi. Suriyeli göçmenlere gösterdiği katkıdan dolayı da ayrıca memnunuz'' diye konuştu.


DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...