Eski araçları trafikten çekecek teklif

/ Kaynak: İHA
Eski araçları trafikten çekecek teklif

Ekonomi Haberleri  / İHA

Eski model ve çevreyi kirleten araçların devlet tarafından belli bir bedel veya araç indirimi yapılarak trafikten çekilmesi teklif edildi

Bursa Oto Galericileri Odası Başkanı Hakan Yanık, eski model ve çevreyi kirleten araçların devlet tarafından belli bir bedel veya araç indirimi yapılarak trafikten çekilmesini teklif etti. nbsp;Otomobillerden alınan ÖTV ve MTV'de yeni düzenlemeye gidiliyor. Aracın vergisi artık modeli ve motor hacmine göre belirlenecek. Yasa tasarısı meclisten geçerse havayı kirletme oranına göre araç sahiplerinden vergi alınacak. Uygulamanın düşük modelli araç sahiplerini endişelendirdiğini ifade eden Bursa Oto Galericileri Odası Başkanı Hakan Yanık, bununla eski model araçların 'çevreyi kirletiyor' gerekçesiyle kaldırılmasının hedeflendiğini öne sürdü. nbsp;Eski model araçların eğer çevreyi kirletiyorsa muayeneden nasıl geçtiğini anlam veremediklerini kaydeden Yanık, "Çevreyi kirlettikleri için bu araçların kaldırılmasına karşıyız. Biz şunu anlamış değiliz. Maliye ne yapmak istiyor? Vatandaşın 95 model aracından 'çevreyi kirletiyor' diye 2 kat vergi almak uygun mu? Egzoz emisyonları ölçülüyor. Bu kurumlardaki denetimlerden geçen araçlar niye bu risk ile karşı karşıya bırakılıyor? Bunu nasıl vatandaşa anlatacaklar? Bu açıklama insanların kafasını bulandırdı. Piyasayı da gerdi. Bu düzenleme tüketiciyi de satıcıyı da mağdur etti" dedi.


ARAÇ SAHİPLERİNDEN TEKLİF
Devletin düşük modelli araçları trafikten kaldırmak için işe muayeneden geçecek durumda olmayan araçlardan başlaması gerektiğini dile getiren Yanık, "Devlet, bu araçları vatandaşın elinden belirli para karşılığında satın alabilir. Ya da piyasadaki bu araçlara bir bedel biçerek 'Hurda araçları bana getir. Trafikten çek, ben bunun karşılığında 5-6 bin lira vereyim. Ya da isteyenlere de başka bir araç indirim yapayım' diyebilir. Bu uygulama önceki yıllarda yapılmıştı. Eski araçlar zarar veriyorsa, daha makul çareler bulalım. Ortak bir çözüm üretelim. Bu araçları trafikten çekelim" diye konuştu.
Ekonomi
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...