Yiyeceklerdeki gizli tuza dikkat

Yiyeceklerdeki gizli tuza dikkat

SAĞLIK Haberleri

Bir fast food menüsü 3 gram tuz içeriyor. Bu miktar, günlük ihtiyacın yarısından fazlasını karşılıyor.

Kontrol edilemeyen hipertansiyonun sebebinin yiyeceklerdeki "gizli tuz" olduğu bildirildi. Uzmanlar, tuz tadı olmayan ancak içerdiği sodyumla günlük tuz ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayan yiyeceklerdeki "gizli tuz" tuzaklarına karşı dikkatli olmak gerektiğini söylüyor. Antalya'da düzenlenen Endobridge 2013 Kongresi'ne katılan Mayo Klinik uzmanlarından ve Amerikan Endokrin Derneği Önceki Başkanı Prof. Dr. William F. Young, kalp-damar hastalıkları ve böbrek hastalıklarından korunmak için günde en fazla 5 gram tuz tüketmek gerektiğini belirterek, insanların yaptığı en önemli yanlışlardan birinin gizli tuz tuzaklarına yakalanmak olduğunu söyledi. Kan basıncını kontrol altına almak için günde 30 dakika, tempolu yürüyüş, koşu ya da yüzme gibi kardiyovasküler egzersizlerin yapılması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Young, ağırlık kaldırma egzersizlerinin hipertansiyonluların uzak durması gereken egzersizler olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Young tuzun azaltılması, egzersiz yapılması ve sağlıklı beslenme kurallarına uyulması sonucu kan basıncının %10 oranında düşürülebileceğini belirtti.
Bezelye, dereotu, süt ve yoğurt, tatlılar, pastalar, gazozlar tuz tadı olmamasına rağmen tuz içeren besinler. Bu sebeple yemeklere ve salatalara mümkün olduğunca tuz atılmaması gerekiyor.


BUNLARI BİLMEDEN YİYORUZ
İşte tatlı sandığımız tuzlular
Süt, asitli içecekler, gazoz, meyve suyu, maden suyu da gizli tuz dediğimiz sodyum ihtiva ediyor. nbsp;
İçtiğiniz kolanın, gazozların, meyve suyunun, sütün, yediğiniz yoğurdun, bezelyenin içinde tuz olduğunu biliyor muydunuz? Tüm dünya ülkelerinde kan basıncı kontrollerinin kötü olduğunu tedavi alan kişilerin %20'sinin tedaviye rağmen kan basınçlarının olması gereken seviyeye çekilemediğini ifade eden Prof. Dr. Young bunun en önemli nedeninin besinlerdeki gizli tuz olduğunu söyledi. Çoğunlukla tuz tadı olmadığı için bazı yiyeceklerle birlikte yüksek miktarda tuz alındığını vurgulayan Prof. Dr. Eckel, "İçiniz rahat olarak tükettiğiniz peynirler, süt, yoğurt dereotu, bezelye gibi bazı sebzeler, gazozlar, tatlı niyetine yenilen pastalar, salam, sosis ve Türkiye'de çok tüketilen sucuk, pastırma gibi şarküteri ürünleri, yine Türkiye'de kahvaltıda tüketilen zeytinler, hazır çorbalar, yemeklere konulan bulyonlar, gazozlar, sodyum içeriyor. İnsanlar bunları bilmeden rahatlıkla tüketiyorlar. Bu sebeple hipertansiyon hastaları ve böbrek hastalarının sofralarından tuzu kaldırmaları ve yemeklerine tuz koymamaları gerekiyor. Çünkü zaten bu besinlerle ihtiyaçlarından fazla miktarda tuzu tüketiyorlar" dedi.
nbsp;Ziyneti Kocabıyık - TÜRKİYE GAZETESİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...