Sinop'taki santralin yüzde 35 hissesi Türkiye'nin

Sinop'taki santralin yüzde 35 hissesi Türkiye'nin

Ekonomi Haberleri

Taner Yıldız, Japonlar tarafından Sinop'ta yapılacak nükleer santralin yüzde 35'inin Türkiye'de, yüzde 65'inin Japonya'da olduğunu açıkladı.

Marmaray'ın açılışı için Türkiye'ye gelen Japonya Başbakanı Shinzo Abe ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan anlaşma ile Sinop'a yapılacak 22 milyar dolarlık nükleer enerji santralinin inşasında Japonya'ya münhasır müzakere hakkı verilmişti. Başbakan Erdoğan'ın "stratejik ortaklık" olarak bahsettiği anlaşmanın detaylarını ise Taner Yıldız açıkladı. Yıldız, Mersin ve Sinop'ta yapılacak her iki nükleer santralin ortaklık yapısıyla ilgili en az 2-3 firmanın talebi olduğunu belirterek, "Şu anda bunu söylemek erken ama halka mı açılacak, blok satış mı yapılacak, bu işi yapacak yerli bir ortak mı olacak, bunları önümüzdeki süreçte göreceğiz" dedi. Rusya'da önemli bir avantajları olduğunu vurgulayan Yıldız, "15 yıllık alım garantisinin dışındaki yapıda yüzde 20'lik kâr ortağıyız, Japonya'da ise yüzde 35'lik hisse ortağıyız. Yakıt dahil Rusya fiyatının daha altında bir fiyatla burada çalışacağız. Bunu illa yüksek ya da düşük fiyat diye değerlendirmek doğru olmaz" diye konuştu. Söz konusu anlaşmadaki ortaklık yapısıyla ilgili de bilgi veren Yıldız, hükümetler arası anlaşmaya göre yüzde 35'in Türkiye'de, yüzde 65'inin Japonya'da olduğunu; Japonya içerisindeki şirketlere yönelik yüzdesel dağılımın ise önümüzdeki süreçte görüleceğini bildirdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...