Başbakan Erdoğan, 'Ekonomideki en büyük kazanım güven ortamı'

/ Kaynak: AA
Başbakan Erdoğan, 'Ekonomideki en büyük kazanım güven ortamı'

GÜNDEM Haberleri  / AA

Başbakan Erdoğan, "11 yıl öncesinden bugüne kadar ekonominin en büyük kazanımı, tesis ettiğimiz istikrar ve güven ortamı olmuştur" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 11 yıl öncesinden bugüne kadar ekonominin en büyük kazanımının tesis ettikleri istikrar ve güven ortamı olduğunu belirterek, "Daha ilk andan itibaren politikalarımız, hedeflerimiz, planlarımız, programımız gayet net bir biçimde açıklanmış, verilen sözlere sadakat gösterilmiş, sürprizlere yer verilmemiştir. 1 gün sonra ne olacağı kestirilemeyen bir Türkiye'den, 1 yıl, 5 yıl, 10 yıl sonrası kalem kalem, madde madde hedeflenen bir Türkiye'ye gelinmiştir" dedi. Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde gerçekleştirilen 8. Yatırım Danışma Konseyi Toplantısı'nın açılışında konuşan Erdoğan, konseyin, uygulanan reformlarla ilgili olarak uluslararası iş dünyasının görüş ve önerilerini nbsp;almak amacıyla 2004'te oluşturulduğunu hatırlattı. Erdoğan, ülke yönetiminde "her alanda hakim kılınan" istişare mekanizmasını, ekonomide de böyle farklı bir boyutla sürdürdüklerini, Türkiye ekonomisi adına da son derece olumlu neticeler elde ettiklerini söyledi. Başbakan Erdoğan, 2014-2018 dönemini kapsayan 10. Kalkınma Planı'nı Temmuz'da kamuoyuna duyurduklarını, plana paralel 8 Ekim'de 2014-2016 dönemi politika önceliklerini, Orta Vadeli Program'la açıkladıklarını hatırlattı.


Erdoğan, dün 5. İzmir İktisat Kongresi'ni düzenleyerek, 90 yıllık Cumhuriyet tarihininin bir muhasebesini yapma, Türkiye ekonomisinin ve küresel ekonominin geleceğini uluslararası ölçekte değerlendirme imkanı bulduklarını anlatarak, İzmir İktisat Kongresi'nin üçüncü gününde, yarın, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın 10. Kalkınma Planı'nı Türkiye ve dünya kamuoyuna açıklayacağını bildirdi.


"Akşam yatıyorlardı, sabah kalkıyorlardı bir sıfır..."


Erdoğan, 2014 yılı bütçesiyle ilgili hazırlıkların başladığını, bütçenin Meclis'e sunulduğunu ve komisyonda müzakerelerin başladığını dile getirerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:


"Geleceğe dönük planlamanın ekonomiler için ne derece önemli olduğunu bizler yaşayarak ve acı tecrübelerle öğrendik. 11 yıl öncesine kadar Türkiye'de bırakınız 5 yıl, 10 yıl sonrasını görmek, 1 nbsp;ay hatta 1 yıl sonrasını görmek bile mümkün değildi. Ulusal ve uluslararası dalgalanmalar, piyasaları etkilediği kadar hükümetlerin plan ve programlarını da etkiliyor, hedefler sürekli değişiyor, açıklanan plan ve programlar, sürekli bozuluyordu. Türkiye ekonomisinin geçmişteki en önemli sorunlarından biri, hiç kuşkusuz, belirsizliktir. Sanayici, girişimci, ihracatçı, esnaf, çiftçi özellikle de yatırımcı önününü göremiyor ve orta vadeli, uzun vadeli planlar yapamıyordu. Enflasyonun ne olacağı, faizlerin nasıl bir seyir izleyeceği, vergi sisteminin nasıl değişeceği, finans sistemini nelerin beklediği tahmin edilemiyor ve istikrarsızlık ve güvensizlik ortamı herkesi belirsizliğe itiyordu. 11 yıl öncesinden bugüne kadar ekonominin en büyük kazanımı, tesis ettiğimiz istikrar ve güven ortamı olmuştur. Daha ilk andan itibaren politikalarımız, hedeflerimiz, planlarımız, programımız gayet net bir biçimde açıklanmış, verilen sözlere sadakat gösterilmiş, sürprizlere yer verilmemiştir. 1 gün sonra ne olacağı kestirilemeyen bir Türkiye'den, 1 yıl, 5 yıl, 10 yıl sonrası kalem kalem, madde madde hedeflenen bir Türkiye'ye gelinmiştir.


Türkiye'de çok sık seçim yapılırdı. Her bir seçim, popülist ekonomi politikalarının uygulanmasını beraberinde getirirdi. Merkez Bankası'na sürekli para bastırılırdı. Düşünebiliyor musunuz? 1'in yanında 6 sıfır vardı. Akşam yatıyorlardı, sabah kalkıyorlardı bir sıfır... Göreve geldiğimizde, paramızın artık değeri kalmamıştı. Göreve geldik ve biz, bu 6 sıfırı attık ve paramız kendine geldi. Mali disiplin diye bir şey yoktu zaten. Bunu tesis ettik, sağladık ve terk edilmiş olan hedefleri yeniden tesis ettik ve bu hedefler istikametinde yürümeye başladık." nbsp;
GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...