Irak Başbakanı Maliki, Washington'da

/ Kaynak: AA
Irak Başbakanı Maliki, Washington'da

DÜNYA Haberleri  / AA

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, ülkesinde artan terör olaylarıyla mücadele etmek için uluslararası toplumun desteğini istedi.

ABD'nin başkenti Washington'da resmi temaslarda bulunan Maliki, ABD Barış Enstitüsü'nde "Irak'ın Dönüşümü" başlıklı panelde konuştu.

Maliki, Irak'ta hayatın yeniden canlanmaya başladığını belirterek, ekonomide belirli bir hareketlilik gözlendiğini kaydetti. Petrol ihracatlarının ve gelirlerinin arttığını ifade eden Maliki, bu olumlu gelişmelere rağmen güvenlik noktasında birçok sıkıntıyla karşı karşıya olduklarını vurguladı.

El-Kaide'nin ülkede şiddet olaylarında yeniden etkin şekilde rol oynadığını aktaran Maliki, terör örgütünün ayrım gözetmeden ülkedeki tüm grupları hedef aldığını söyledi. Maliki, "Ülkede içeride bulunan teröristler olduğu gibi ülke dışından da gelenler var. Teröristler herhangi bir ayrımda bulunmuyor. Sünniler öldürüldüğü gibi Şiiler de hedef alınıyor. Bunları gerçekleştiren El Kaide terör örgütüdür. Allah'ın izniyle ülkemizin birlikteliğini koruyacağız" dedi.

Terörle mücadele ederken ülkenin politik, ekonomik ve sosyal yapısının da gelişmesi için çabaladıklarını ifade eden Maliki, "Terör olayları toplumumuzun tüm yönleriyle gelişmesine engel oluyor" diye konuştu. Şiddet olaylarına karşı mücadelelerini sürdüreceklerini belirten Maliki, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Terörle mücadele sadece ordu yoluyla yapılmıyor. Şüphesiz ordunuzla, askerinizle, silahlarınızla, tüm ekipmanlarınızla savaşmak zorundasınız. Ancak bunlar yeterli değil. Sosyal yapının da güçlendirilmesine ihtiyaç var. Bu problemlere çözüm bulmak için çalışıyoruz. Kendi çabalarımızla ve ABD'li dostlarımızla teröristleri yenilgiye uğratacağız" diye konuştu.

Uluslararası toplumun da terör olaylarından sorumlu olduğunu ifade eden Maliki, şunları kaydetti:
"Teröristlerle mücadele etmede istihbarat bilgilerine de ihtiyacımız var. Uluslararası toplumdan bu noktada yardım istemek bizim hakkımızdır. Çünkü uluslararası toplum da bu terör olaylarından sorumludur, terör tek dinli veya tek dilli bir şey değil. Dünyada terörden acı çeken, bu konuda deneyimi olan tüm ülkeleri yardıma çağırıyoruz." nbsp;

Konuşmasının ardından soruları cevaplayan Maliki, Suriye ile aralarında işbirliğinin bulunup bulunmadığının sorulması üzerine, "Hayır, iki ülke arasında bir işbirliği yok. Biz ne rejimi ne de muhalif grupları destekliyoruz. Tüm istediğimiz Suriye halkı için en iyi olandır. İki devlet arasında herhangi bir ikili ilişki söz konusu değildir" cevabını verdi.

Maliki, "Gelecek dönem seçimlere girecek misiniz?" sorusuna ise "Bu soru bana her gün soruluyor. Bu benim bileceğim bir şey değil. Buna Irak halkı karar verecek. Eğer onlar bir değişim istiyorlarsa onların kararı olacak" cevabını verdi. nbsp;

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...