Mehmet Şimşek, 'Vergi indirimi bekliyorsanız, beklemeyin'

Mehmet Şimşek, 'Vergi indirimi bekliyorsanız, beklemeyin'

Ekonomi Haberleri

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tekel, akaryakıt, otomotiv ve iletişim sektörlerinden alınan vergi rakamlarına ilişkin açıklama yaptı.

"Vergi indirimi bekliyorsanız, beklemeyin. İndirmeyeceğiz. Açık ve net olarak altını çiziyorum" dedi. nbsp;5. İzmir İktisat Kongresinde 'Küresel Kriz Sonrası Ekonomisinde Yeni Eğilimler ve Beklentiler" konulu panelin başkanlığını yapan Maliye Başkanı Mehmet Şimşek temel hedefin cari açığın azaltılması olduğunu belirterek bazı sektörlerdeki ürünlerden alınan vergi rakamlarında indirime gidilemeyeceğini söyledi. Bakan Şimşek şöyle konuştu: "Vergi indirimi kesinlikle yüksek değildir. Üç - beş tane ürün dışında. Otomotiv, iletişim sigara içki ve akaryakıt. Bunlar da zaten birleşik olarak yapılıyor. Açık söyleyeyim geçen yıl 60 milyar doları biz enerji ithalatına ödedik. Vergileri indirimi bekliyorsanız, beklemeyin. İndirmeyeceğiz. Açık ve net olarak altını çiziyorum. Çünkü bizim daha yüksek bir enerji ithalatına imkanımız yok. Cari açık boyutu şu anda en kritik boyuttur. Nitekim orta vadeli programa bütçeye bakarsanız en öncelikli temel hedef cari açığın azaltılmasıdır".

"VERGİ KAÇIRANLARA DUYURULUR"
Türkiye'de gelecek yıllarda vergi kaçakçılığı ile ciddi bir mücadele içerisine girileceğini aktaran Bakan Şimşek vergi denetim kapasitesinde ciddi bir ihtisaslaşmaya gittiklerini ve önümüzdeki yıllarda Maliye Bakanlığı'na şikayetlerin hat safhada olacağını dile getirdi. Vergi kaçakçılığı konusunda uyarılarda bulunan Bakan Şimşek konuşmasını şu sözler ile sürdürdü: "Biz hakikaten çok önemli siyasi reformlar yaptık. Ama gerçekten daha çok katedeceğimiz yol var. Daha yapılacak çok şey var. Her şey güllük gülistanlık değil. Birçok yapısal sorunda büyük mesafeler kat ettik ama kat edeceğimiz gereken mesafeler var. Her eyere gidiyor diyorum ki; 'Türkiye'de vergi yükü çok yüksek değil' diyorum. Tabi Türkiye'de vergi yükü OECD ülkeleri arasında en düşük ülkelerden bir tanesi. İnşallah kayıt dışı ile mücadelemizi daha da arttırarak bu vergi yükünü vergi oranlarını arttırmadan daha çok vergi toplama imkanına sahip olacağız. Vergi denetim kurumunu yeniden yapılandırdık. Şu anda transfer fiyatlamasına ilişkin özel bir ihtisaslaşmış bir birim var. zaten bu vergi denetiminde çok radikal bir reform yaptık. Yapılamaz denilen reformdu. Dört ayrı başına buyruk birimi birleştirdik. Vergi denetim kapasitesini ciddi bir şekilde ihtisaslaşmaya gittik, şu anda vergi denetim kapasitesini ciddi insan kaynağı olarak arttırıyoruz, teknolojiyi de kullanıyoruz. Vergi kaçıranlara duyurulur. Göreceksiniz vergi kaçakçılığı ile mücadele önümüzdeki yıllarda inanılmaz seviyeye çıkacak ve Maliye Bakanlığı'na şikayetler hat safhaya çıkacak. Bunu da herkesin arasında söyleyeyim." Yolsuzluk algı endeksinde Türkiye'nin bundan 10 yıl önce 102 ülke arasında 67.'inci olduğunu da belirten Bakan Şimşek; "Yani rüşvet, yolsuzluk algısı en yüksek yüzde 50'lik dilim içerisindeydik şu anda en düşük yüzde 30'luk dilim içerisine girdik. Yani hangi veriye bakarsanız bakın Türkiye uluslar arası karşılaştırmalarda iyileşmeye devam ediyor. Bazı alanlarda çok daha iyi hızlı bazı alanlarda arzuladığımız kadar hızlı değil" diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...