Belarus ile Türkiye arasında vizesiz geçiş müjdesi

/ Kaynak: AA
Belarus ile Türkiye arasında vizesiz geçiş müjdesi

GÜNDEM Haberleri  / AA

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ziyarette alınan vizesiz geçişler kararının da önümüzdeki günlerde onaylanacağını bildirdi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Başörtülü milletvekillerimizin Meclis'e girişi vesilesiyle Meclis'teki oturumdaki olgunluktan, yüce Meclisimizin toplumun her kesimini, hiçbir inanç, düşünce farklılığı gözetmeden kuşatıcı niteliğinin bir kere daha ortaya konmasından duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum" dedi. Davutoğlu, Conrad Otel'de Belarus Dışişleri Bakanı Vladimir Makey ile nbsp;basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın nbsp;toplantısında yaptığı konuşmada, Belaruslu meslektaşını ağırlamaktan büyük bir nbsp;memnuniyet duyduğunu söyledi. Cumhuriyet Bayramı'nı tekrar kutlamak istediğini belirten Davutoğlu, nbsp;Marmaray Projesi'nin herkeste büyük bir memnuniyet oluşturduğunu anlatarak, nbsp;"Bugün Meclisimizde, Cumhuriyetimizin ve demokrasimizin katılımcı bir yönünü nbsp;ortaya koyan çok önemli bir gelişme yaşandı. Başörtülü milletvekillerimizin nbsp;Meclis'e girişi vesilesiyle Meclis'teki oturumdaki olgunluktan, yüce Meclisimizin nbsp;toplumun her kesimini, hiçbir inanç, düşünce farklılığı gözetmeden kuşatıcı nbsp;niteliğinin bir kere daha ortaya konmasından duyduğum memnuniyeti ifade etmek nbsp;istiyorum. Hayırlı olsun, diyorum" diye konuştu.Cumhuriyetin bundan sonra bütün fertleriyle, demokrasi yolundaki nbsp;kararlı yürüyüşüne devam edeceğini vurgulayan Davutoğlu, şöyle devam etti: "Bütün dünyaya her türlü, toplumun her türlü kesimini, her bireyini, nbsp;her düşüncesinin yer aldığı Meclis yapısıyla da özgürlükçü Meclis yapısıyla da nbsp;önem teşkil edecektir. Bütün milletvekillerimizi tebrik ediyorum. Hayırlı olsun nbsp;diyorum. İleri ki dönemlerde de özgürlük alanlarımızın daha da genişletilerek bu nbsp;kararlılıkla yürüyüşümüze devam edeceğimizi, bir kez daha teyit etmek istiyorum."


"Belarus Kültür Günleri'ni Türkiye'de ağırlayacağız"
Mart ayında Belarus'a yaptığı ziyarette önemli kararlar aldıklarını nbsp;hatırlatan Davutoğlu, alınan kararları da birer birer gerçekleştirdiklerini nbsp;belirtti.
Ziyarette alınan vizesiz geçişler kararının da önümüzdeki günlerde nbsp;onaylanacağını bildiren Davutoğlu, 500 milyon dolar olan dış ticaret rakamını 1 nbsp;milyar dolara çıkarmak için karar aldıklarını söyledi.
Türkiye'nin Belarus'ta bir milyar dolarlık yatırımla dış yatırımlar nbsp;bağlamında ilk 5 ülkeden biri olacağını aktaran Davutoğlu, "İlişkilerimizin çok nbsp;daha ileri bir seviyeye ulaşması konusunda ciddi bir kararlılığımız var. Gelecek nbsp;sene, Belarus Kültür Günleri'ni Türkiye'de ağırlayacağız. Tarihi nitelikli nbsp;ilişkilerimizde Minsk ziyaretim esnasında da tarihi Minsk Camii yapımı ve hemen nbsp;orada bulunan medfun şehitlerimiz için bir dostluk nişanesinin abidesinin yapımı nbsp;konusunda mutabık kalmıştık. Bu konularda Belaruslu dostlarımızın göstermiş nbsp;olduğu anlayışa, kolaylığa teşekkür ediyorum. Bütün bu köklü ilişkiler, doğrudan nbsp;sınır komşumuz olmasa bile manen ve ilişkilerimiz bağlamında hep Belaruslu nbsp;dostlarımızla ileri düzeydedir. İleri ki günlerde de daha da ilerletme kararını nbsp;bir kez daha ortaya koyacaktır" diye konuştu.
Ziyaretlerin önümüzdeki günlerde de devam edeceğini vurgulayan nbsp;Davutoğlu, iki ülke iş adamlarının daha fazla iş yapması için iki bakanlık olarak nbsp;ellerinden geleni yapacaklarını bildirdi.
Davutoğlu, Belarus Dışişleri Bakanı Vladimir Makey'in UNESCO'daki bir nbsp;adaylıkla ilgili getirdiği destek mektubu için de teşekkürlerini sundu.


Sorular
Bir gazetecinin sorusu üzerine Davutoğlu, son günlerde birçok alanda nbsp;son derece hareketli diplomasi yaşandığını belirterek, bu bağlamda Irak Kürt nbsp;Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani ile bir araya geldiğini nbsp;söyledi.
Bölgedeki gelişmelerin yakından takip edildiğini, Irak ile de son nbsp;dönemde diplomatik hareketlilik yaşandığını kaydeden Davutoğlu, geçen hafta Irak nbsp;Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari'nin Türkiye'yi ziyaret ettiğini hatırlattı.
Davutoğlu, Zebari ile görüşmesine ilişkin, ''Değerli dostum Sayın nbsp;Zebari'yi Ankara'da misafir ettik, çok güzel görüşmeler yaptık ve önümüze bir yol nbsp;haritası çıkardık, ilişkilerin süratle ivme kazanması yönünde Türkiye ve Irak'ta nbsp;da çok güçlü irade var'' ifadelerini kullandı.
Neçirvan Barzani'yi de bugün ağırladıklarını ve çok çeşitli konularda nbsp;verimli görüşmeler yapıldığını anlatan Davutoğlu, Habur Sınır Kapısı'nın nbsp;kapasitesinin artırılması, iki ülke arasındaki bütün kapıların işbirliği nbsp;çerçevesinde açılması gibi konuların da görüşüldüğünü dile getirdi.
Davutoğlu, iş birliğinin geliştirilmesi bağlamında Irak Kürt Bölgesel nbsp;Yönetimi ile de yakın temas içinde bulunmanın bir zaruret olduğunu aktardı.
Ortak enerji projelerinin de ele alındığına işaret eden Davutoğlu, nbsp;Irak'ın bütünüyle Türkiye arasındaki enerji iş birliğinin daha da güçlenerek nbsp;artması yönündeki kanaatlerin paylaşıldığını ifade etti.
Türkiye'nin, Irak'taki herkesi ayrım gözetmeksizin bir kardeş olarak nbsp;bağrına bastığını vurgulayan Davutoğlu, ''Irak'taki bütün kesimlere sadece ve nbsp;sadece dostluk hisleriyle bağlıyız. O anlamda bundan sonra da şimdiye kadar nbsp;olduğu gibi Irak'taki bütün kesimlerle ilişkilerimizi derinleştirerek nbsp;sürdüreceğiz. Sayın Hoşyar Zebari'nin gelişiyle ivme kazanan ikili nbsp;ilişkilerimizdeki tempoyu pozitif yönde artırarak sürdüreceğiz'' diye konuştu.
Davutoğlu, en geç iki hafta içinde Bağdat'ı ziyaret edeceğini Başbakan nbsp;Nuri El Maliki başta olmak üzere diğer yetkililerle bir araya geleceğini ifade nbsp;etti.
İki ülke arasındaki karşılıklı ziyaretlerin süreceğine değinen nbsp;Davutoğlu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in Irak'a iadeyi ziyarette bulunacağını, nbsp;ayrıca Maliki'nin de planlar çerçevesinde Türkiye ziyaretinin söz konusu olduğunu nbsp;bildirdi.
Irak'ın huzuru ve esenliği konusunda Türkiye'nin üzerine düşeni her nbsp;zaman yerine getireceğine vurgu yapan Davutoğlu, ''İkili ilişkilerimizin bu nbsp;bağlamda bölgeye ve dünyaya örnek teşkil edecek şekilde ilerlemesi için gereken nbsp;her türlü adım atılacak. Bu konuda Türkiye'de güçlü irade var, Irak'ta da güçlü nbsp;irade olmasından büyük memnuniyet duyuyoruz'' dedi.
Davutoğlu, Barzani ile görüşmesinde Suriye konusunun da ele nbsp;alındığını, oradaki gelişmelerin değerlendirildiğini belirtti. Suriye'deki olumsuz gelişmelerden herkesin etkilendiğini kaydeden nbsp;Davutoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Barzani görüşmesinde de bu konuların nbsp;derinlemesine ele alındığını ve istişarelerin süreceğini söyledi.


Riyad Hicab ile görüşme
Davutoğlu, bugünkü temasları kapsamında eski Suriye Başbakanı Riyad nbsp;Hicab ile görüşmesinde de öncelikli olarak Suriye'deki durumun nbsp;değerlendirildiğini belirtti.
Hicab'ın 2012 Ağustos ayına kadar Başbakanlık görevini yürüttüğünü, nbsp;rejimin baskıları sonucu ailesiyle birlikte Suriye'den ayrıldığını hatırlatan nbsp;Davutoğlu, Hicab ile Cenevre konferansları konusunu da istişare ettiklerini nbsp;söyledi.
Suriye rejiminin saldırılarında yararlandıktan sonra Türkiye'de tedavi nbsp;gören Hicab'ın yeğeninin hayatını kaybettiğini anımsatan Davutoğlu, Hicab'a ve nbsp;ailesine başsağlığı dileklerinde bulundu.
Davutoğlu, ''Hicab'ın kendisinin de ifade ettiği gibi son iki yıl nbsp;içinde neredeyse her bir ailede bir, iki, daha çok şehit ve kayıp var. Bu nbsp;acıların bir an önce dinmesi hepimizin dileği. Sayın Hicab ile bu konuda görüş nbsp;alışverişinde bulunduk'' diye konuştu.
Suriye Ulusal Koalisyonu ile geçen hafta Ankara'da yaptıkları görüşme nbsp;konusunda Hicab ile değerlendirmelerde bulunduğunu ifade eden Davutoğlu, Hicab'ın nbsp;tecrübeli ve olgun bir siyasetçi olduğunu anlattı.


Yabancı basındaki haberler
Davutoğlu, son dönemlerde uluslararası basında bazen de Türkiye'deki nbsp;ulusal basına da yansıyacak şekilde Türkiye hakkında hiçbir temele dayanmayan son nbsp;derece mesnetsiz haberler yer aldığını dile getirdi.
Türkiye'nin Suriye'de aşırı gruplara zemin hazırladığı yönündeki nbsp;haberlerin gerçekleri yansıtmadığını söyleyen Davutoğlu, ''Bir kez daha nbsp;söylüyorum, defaatlerce söyledik. Biz Suriye'de rejimin artan baskıları ve zulmü nbsp;karşısında haklı taleplerini dile getiren Suriye halkının yanındayız'' ifadesini nbsp;kullandı.
Suriye'de mücadele veren Suriye Ulusal Koalisyonu ve bu koalisyonun nbsp;olumlu unsurlarının yanında olduklarını belirten Davutoğlu, şunları kaydetti:
''Bütün Suriyeli kardeşlerimizin yanındayız, destek verdik, veriyoruz. nbsp;Bu Suriyelilerin haklı talepleri bağlamında ve mülteciler konusu ele alındığında, nbsp;acı çeken bir halka destek vermek bağlamında, bizim ahlaki görevimizdir. Ancak nbsp;Suriyeli olmayan ve Suriye'de Suriyelilerin haklı mücadelesine gölge düşürecek nbsp;şekilde faaliyet gösteren aşırı grupların hiçbirine destek vermedik. Hiçbiriyle nbsp;ilgili bu anlamda herhangi bir imkan sağlamamız söz konusu olmamıştır. Bunu nbsp;defaatlerce izah ettik, defaatlerce söyledik. Ama bilinçli şekilde üretilen ve nbsp;çoğu da anonim kaynaklar, kimliği ifade edilmeyen meşkuk kaynaklara dayandırılan nbsp;haberler, Türkiye'nin tutumunu karalamaya yönelik art niyetli haberlerdir. Bu nbsp;konuda, Türkiye'nin kesinlikle herhangi bir tolerans göstermesi, söz konusu nbsp;değildir. Hem Suriye rejimine hem de Suriye'deki iç boşluktan istifade etmeye nbsp;çalışan bu tür gruplara karşı tutumumuz, açık ve nettir.''
GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...