Alzheimer hastalarına parmak izi uygulaması

/ Kaynak: İHA
Alzheimer hastalarına parmak izi uygulaması

SAĞLIK Haberleri  / İHA

Türkiye Alzheimer Derneği Mersin Şubesi, Emniyet Müdürlüğü iş birliği ile alzheimer hastalarına yönelik 'parmak izi' uygulaması başlatıyor.

Mersin Emniyet Müdürlüğü ile Alzheimer Derneği Mersin Şubesi işbirliğinde gerçekleştirilen 'parmak izi' kampanyası, Macit Özcan Spor Kompleksi'nde düzenlenen eğitim seminerinde hasta yakınlarına duyuruldu. Kampanya ile ilgili bilgi veren Türkiye Alzheimer Derneği Mersin Şube Başkanı Prof. Dr. Aynur Özge, alzheimer hastalığını çağın hastalığı olarak nitelendirdi. Doktorların ve verilen sağlık hizmetlerinin bir başarısı olarak insan ömrünün uzadığına işaret eden Özge, şu anda tüm dünyada 30 milyonu aşkın alzheimer hastası olduğu bilgisini verdi. Türkiye'de de 500 ile 750 bin arasında hasta olduğunun öngörüldüğünü belirten Özge, Mersin'de ise bu rakam en iyimser tahminle 10 bin civarında olduğunu ifade ederek, "Ancak ilaç satış rakamlarına ve hastanelere yapılan baş vurulara baktığımızda bu durum ilimizde 2 bin hasta ile sınırlı. Bu noktada yapılan bilgilendirme ve eğitim çalışmalarının ne kadar önemli olduğunu vurgulamak istiyoruz. İnsanların bir aile bireyleri, bir aile büyükleri hasta olduğu zaman, bundan utanmalarına, sıkılmalarına ve örtbas etme ihtiyacına gerek duymadığını, bu rahatsızlıkları hep beraber, paylaşarak giderebileceğimizi vurgulamak istiyoruz" dedi.
HASTALARIN KAYBOLMALARINA KARŞI PARMAK İZİ UYGULAMASI
Yaptıkları çalışmalar kapsamında Türkiye Alzheimer Derneği Mersin Şubesi olarak, Emniyet Müdürlüğü ile birlikte alzheimer hastalarına yönelik 'parmak izi' kampanyası başlattıklarını kaydeden Özge, "Bu uygulama daha önce İzmir'de yapıldı ve bize örnek oldu. Böyle bir hastalık teşhisi varsa hasta yakınlarından, haslarını en yakın emniyet birimine götürerek parmak izlerini aldırmalarını ve ihtiyaç halinde ulaşılabilecek bilgileri vermelerini rica ediyoruz. Diğer türlü sıkça basında da duyar olduğumuz 'hasta kayboldu' gibi üzücü haberleri duymak istemiyoruz. O yüzden baştan önlem almak istiyoruz" diye konuştu. Toplum Destekli Polislik Şube Müdürü Aydın Hilmi Gönen ise, Alzheimer Derneği'nin bu örnek çalışmasına destek vermekten mutluluk duyduklarını söyledi. Hastaların parmak izi kayıtlarını oluşturma şeklinde projeye destek olduklarını antalan Gönen, şöyle devam etti; "Alzheimer hastaları ile değişik ortamlarda sıkça karşılaşıyoruz. Ancak bu hastalarımız adreslerini, yakınlarını ifade etmekte güçlük çekiyorlar. Biz de bu kişilerin yakınlarına ulaşmakta zorluk çekiyoruz. Bizim için en kolay yol parmak izleri. Kaydı olan hastaların yakınlarına en kısa sürede ulaşabileceğiz. Biz burada bulunan veya bu tür hastaları olan kişilerin parmak izi kayıtlarını alarak projeye destek olacağız. Bu konuyu hasta yakınlarına öneriyoruz, tavsiye ediyoruz. Mutlaka bu önerimizin değerlendirilmesini istiyoruz."
Toplantıya katılan hasta yakınları da uygulamadan son derece memnun olduklarını belirterek, sık sık kayıp olaylarıyla karşılaştıklarını, 'parmak izi' uygulaması sayesinde bu sıkıntıların önüne geçilebileceğini söylediler.
Bu arada, eğitim kampına katılan alzehimer hastaları ve yakınları, kamp çalışmaları kapsamında şarkı söyleyip eğlenme fırsatı da buldular.

SAĞLIK
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...