Genelkurmay Başkanlığı, BDP'li Hasip Kaplan'ı neden aradı

Genelkurmay Başkanlığı, BDP'li Hasip Kaplan'ı neden aradı

GÜNDEM Haberleri

BDP'li Hasip Kaplan'ı arayan Genelkurmay Genel Sekreteri Tuğgeneral Metin Özbek üzüntülerini bildirdi

Cizre'de bıçaklanan erle ilgili basın açıklamasında BDP için "terör örgütüne müzahir (destekçi) parti" ifadesini kullanan Genelkurmay'dan dün devrim gibi bir adım geldi. BDP'li Hasip Kaplan'ı arayan Genelkurmay Genel Sekreteri Tuğgeneral Metin Özbek üzüntülerini bildirirken, internet sitesindeki açıklamadan da o ifade çıkartıldı. Kaplan "2007'den beri Meclis'teyiz, ilk kez bir telefon görüşmesi oldu" dedi. Genelkurmay Başkanlığı, Meclis'te bulunmalarına bile tepki verdiği, komutanların kimi toplantıları ve resepsiyonları protesto etmesine dayanak gösterdiği BDP ile resmi olarak temas kurarak, yaptığı bir açıklama nedeniyle üzüntülerini bildirdi. BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreteri Tuğgeneral Metin Özbek'in kendisini arayarak, bir erin Cizre'de bıçaklanmasına ilişkin açıklamada BDP için "terör örgütüne müzahir parti" ifadesinin kullanılmasına yönelik tepkisinin dikkate alındığını bildirdiğini, 2007'den bu yana ilk kez Genelkurmay'dan telefon aldıklarını ifade etti. Kaplan'ın, açıklama nedeniyle özür dilendiğini söylemesine karşılık, açıklamayı internet sitesinde de düzelterek, bu ifadeyi açıklamadan çıkartan Genelkurmay Başkanlığı'nın bu ifadeye yönelik BDP'li vekilin twitter'dan gösterdiği tepkiyi dikkate alarak hassasiyet gösterdiği ve "üzüntülerini bildirdiği" öğrenildi. 28 Ekim günü yaşanan bir olay, Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesine şu ifadelerle yansımıştı: "70'inci Mekanize Piyade Tugay 4'üncü Hudut Alayının Nusaybin'de konuşlu Hudut Tabur Komutanlığı'nda görevli bir Er, kanuni izinli olarak bulunduğu Şırnak'ın Cizre İlçesinde, bölücü terör örgütüne müzahir bir parti binasının önünden geçerken, bölücü terör örgütünün gençlik yapılanması olan Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi (YDG-H) üyeleri tarafından bıçaklanmıştır. Anılan Er, 28 Ekim 2013 tarihinde saat 14.30 sularında, Cizre'de belirtilen bina önünden geçerken, YDG-H mensupları tarafından, yanlarına çağrılmıştır. Er, söz konusu grup üyelerinin yanlarına gitmeyi reddedince, grup üyelerinden birisi, eri sırtının sol tarafından bıçaklamıştır. Olayı müteakip Er, Nusaybin Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alınmıştır."


Tepki çekti
BDP'yi kastederek "teröre müzahir parti" ifadesini kullanan Genelkurmay Başkanlığı'nın bu açıklaması sert tepki çekmişti. BDP Şırnak Milletvekili Kaplan, sosyal paylaşım sitesi twitter üzerinden, "Genelkurmay'ın internet sitesinde, Cizre'de yaşandığı iddia edilen bir olayda pireyi deve eden 'teröre müzahir' açıklaması tam bir talihsizlik. Genelkurmay'ın dili, çözüm sürecine hizmet etmez. 460 subay ve generali cezaevinde olunca 'teröre müzahir' kavramını daha dikkatli kullanmalı" ifadesini kullanmıştı.


Açıklama değişti
Gelen tepkiler üzerine açıklamasını gözden geçiren Genelkurmay Başkanlığı, bu ifadeyi sitesinden kaldırdı. Yeni açıklama şöyle:
"70'inci Mekanize Piyade Tugay 4'üncü Hudut Alayı'nın Nusaybin'de konuşlu Hudut Tabur Komutanlığı'nda görevli bir Er, kanuni izinli olarak bulunduğu Şırnak'ın Cizre ilçesinde, Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi üyeleri tarafından bıçaklanmıştır. Olayı müteakip Er, Cizre Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alınmıştır. Hayati tehlikesi bulunmamaktadır. Olayla ilgili olarak Cizre Cumhuriyet Savcılığı adli tahkikat başlatmıştır."


İlk kez aradılar
Genelkurmay'ın açıklamayı değiştirmekle yetinmeyerek, BDP'yi de aradığı da ortaya çıktı. Kaplan'ın twitter'dan açıklamaya tepki göstermesi üzerine hassasiyet göstererek Kaplan'ı arayan Özbek'in üzüntülerini bildirdiği ve bir açıklama gönderdiği öğrenildi.
Kaplan ise TBMM'de düzenlediği basın toplantısında Cizre'de bir askerin yaralanması ve Genelkurmay Başkanlığı'nın buna yönelik açıklamasına gösterdiğini tepkinin ardından bugün (dün) Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreteri Tuğgeneral Metin Özbek'in kendisini telefonla aradığını söyledi. Özbek'in, kendisine, dün Genelkurmay'ın internet sitesinde Cizre'de bir askerin yaralanmasıyla ilgili yer alan açıklamada yanlışlık olduğunu, bu nedenle özür dilediklerini söylediğini aktaran Kaplan, "Bu haberi kaldıracaklarını, düzelteceklerini tarafımıza bildirmişlerdir. 2007'den beri Meclis'teyiz. Genelkurmay ile ilk kez bir telefon görüşmesi oluyor. Doğru yaklaşım ve bilgilendirmelerin; yanlışlıkları, anlaşmazlıkları çözeceği, özellikle çözüm sürecinde son derece önemli" dedi.


Genelkurmay o ifadeyi düzeltti
Gelinen noktada Genelkurmay'ın bu yaklaşımını, diyalog ve üslup tarzını, çözüm sürecinde hükümetten de beklediklerini aktaran Kaplan, "Söylemde, jargonda, çözüm sürecini zora sokan değil süreci rahatlatan bir yaklaşım içine girmeleri gerekir" diye konuştu.
Kaplan, Cizre'de izinli bir erin bıçaklanması sonrası Genelkurmay'dan yapılan açıklamada, "terör örgütüne müzahir bir partiden" ifadesinin kullanıldığını ifade ederek, bu açıklamayı eleştirdiğini, telefon görüşmesi sonrası Genelkurmay'ın internet sitesindeki açıklamanın düzeltildiğini kaydetti. (milliyet)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...